Θιβέτ – Έβερεστ: Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης των ορειβατών που παγιδεύτηκαν από χιονοθύελλα
Η επιχείρηση διάσωσης για την απομάκρυνση 200 ορειβατών που είχαν παγιδευτεί στην ανατολική πλευρά του Έβερεστ στο Θιβέτ είναι σε εξέλιξη
Περισσότεροι από 200 ορειβάτες που είχαν παγιδευτεί από χιονοθύελλα το Σαββατοκύριακο κοντά στη ανατολική πλευρά του Έβερεστ στο Θιβέτ, απομακρύνονται με επιχείρηση διάσωσης, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters, πηγή που γνωρίζει την κατάσταση.
Ο απεγκλωβισμός ξεκίνησε τη Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, καθώς δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.
Η περιφερειακή κυβέρνηση του Θιβέτ δεν προέβη σε κάποιο άμεσο σχόλιο σχετικά με την εκκένωση.
Νωρίτερα, περίπου 350 άλλοι ορειβάτες που είχαν αποκλειστεί από τη χιονοθύελλα στην απομακρυσμένη κοιλάδα Κάρμα του Θιβέτ, οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο από τοπικούς διασώστες.

Πυροσβέστες του Θιβέτ διασώζουν ορειβάτες από το Έβερεστ/ Στιγμιότυπο από βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 6 Οκτωβρίου 2025 από το Τμήμα Πυρόσβεσης Θιβέτ/Παραχώρηση μέσω REUTERS
Έβερεστ: Περίοδος αιχμής
Ο αριθμός των ορειβατών που επισκέπτονταν την κοιλάδα Κάρμα, η οποία οδηγεί στην ανατολική πλευρά Κανγκσούνγκ του Έβερεστ, αυξήθηκε σε εκατοντάδες τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των οκταήμερων αργιών για την Εθνική Ημέρα στην Κίνα.
Το χιόνι άρχισε να πέφτει στην κοιλάδα, η οποία βρίσκεται σε μέσο υψόμετρο 4.200 μέτρων, το βράδυ της Παρασκευής και συνεχίστηκε το Σάββατο.
Η κοιλάδα Κάρμα, που εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από Δυτικούς ταξιδιώτες πριν από έναν αιώνα, είναι μια σχετικά παρθένα περιοχή του Έβερεστ.
Σε αντίθεση με την ξηρή βόρεια πλευρά της κορυφής, διαθέτει πλούσια βλάστηση και παρθένα αλπικά δάση, που τροφοδοτούνται από τα λιωμένα νερά του παγετώνα Κανγκσούνγκ, στη βάση του ψηλότερου βουνού του κόσμου.
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις
- ΛΔ Κονγκό: Εξαπλώνεται ταχύτερα ο Εμπολα μαζί με τους θανάτους – Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία
- Στο στόχαστρο των ΗΠΑ το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν – Καταστράφηκε πύργος επικοινωνιών και μια γέφυρα
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: 22 στο εδώλιο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- Φορολογική συμμόρφωση & Ψηφιακός μετασχηματισμός: Το Crash Test της Αγοράς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)













































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442