Κυριακή 18 Μαϊου 2025
weather-icon 21o
Γάζα: Απορρίπτουν το «γεμάτο ψέματα» πόρισμα του Ισραήλ για τη δολοφονία των 15 διασωστών

Γάζα: Απορρίπτουν το «γεμάτο ψέματα» πόρισμα του Ισραήλ για τη δολοφονία των 15 διασωστών

Καθώς το πόρισμα αυτό είναι «γεμάτο ψέματα», αντιμετωπίζεται ως «άκυρο και απαράδεκτο» αφού «δικαιολογεί τους φόνους των 15 διασωστών από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε χθες Κυριακή το «γεμάτο ψέματα» πόρισμα έρευνας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων όσον αφορά το επεισόδιο κατά το οποίο 15 διασώστες σκοτώθηκαν τον Μάρτιο στη Λωρίδα της Γάζας (στη φωτογραφία από βίντεο στο Χ, επάνω, τα πτώματα ορισμένων εκ των δολοφονηθέντων από στις ισραηλινές δυνάμεις διασωστών).

Οι 15 παλαιστίνιοι νοσηλευτές και διασώστες δολοφονήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις και θάφτηκαν πρόχειρα επί τόπου

Καθώς το πόρισμα αυτό είναι «γεμάτο ψέματα», αντιμετωπίζεται ως «άκυρο και απαράδεκτο» αφού «δικαιολογεί τους φόνους κι επιρρίπτει την ευθύνη σε προσωπικό λάθος ενός διοικητή επί του πεδίου, ενώ η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νεμπάλ Φαρσάχ, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, μιλώντας στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Η έρευνα έφερε στο φως πολλά επαγγελματικά σφάλματα, ανυπακοή στις διαταγές και παράλειψη πλήρους αναφοράς σχετικά με το περιστατικό», είχε ανακοινώσει ο ισραηλινός στρατός, διευκρινίζοντας ότι ο υποδιοικητής της ισραηλινής μονάδας που ευθύνεται θ’ απαλλαγεί από τα καθήκοντά του.

Οι 15 παλαιστίνιοι νοσηλευτές και διασώστες σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στις 23 Μαρτίου και θάφτηκαν πρόχειρα επί τόπου.

Τα πτώματά τους ανακαλύφθηκαν μία εβδομάδα αργότερα από τον ΟΗΕ και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Βίντεο με τις τελευταίες στιγμές

Διεθνή ΜΜΕ δημοσίευσαν βίντεο όπου αποτυπώνονται οι τελευταίες στιγμές των διασωστών.

Πέντε ασθενοφόρα και ένα πυροσβεστικό όχημα που είχαν αποσταλεί για να βοηθήσουν τραυματίες, όπως και ένα όχημα του ΟΗΕ, χτυπήθηκαν στην περιοχή αλ-Χασίν στις 23 Μαρτίου, καθώς οι IDF προέλαυναν προς την πόλη Ράφα.

Από τα ισραηλινά πλήγματα σκοτώθηκαν οκτώ Παλαιστίνιοι γιατροί, έξι Παλαιστίνιοι διασώστες και ένα μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ.

Ο Μούνθερ Αμπέντ, 27χρονος εθελοντής της Ερυθράς Ημισελήνου, βρισκόταν στο πίσω μέρος του πρώτου ασθενοφόρου που δέχτηκε σφοδρά πυρά από τον ισραηλινό στρατό.

Οι δύο συνάδελφοί του, που κάθονταν μπροστά, σκοτώθηκαν, αλλά ο ίδιος επέζησε πέφτοντας στο κάτω μέρος του οχήματος (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Μαϊου 2025
Απόρρητο