
Quo vadis ελληνική διαιτησία;
Ονόματα υποψήφιων διαιτητών για το Παγκόσμιο Κύπελλο υπάρχουν πολλά. Ελληνες ρέφερι δεν βλέπουμε. Αλλά εδώ ισχύει το «συν Αθηνά και χείρα κίνει»!
Η απόφαση της FIFA να καλέσει 22 διαιτητές ώστε αυτοί να παρακολουθήσουν σεμινάριο και να πάρουν μια «πρώτη γεύση» ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026, είχε μια δυσάρεστη (αν και αναμενόμενη) έκπληξη για την ελληνική διαιτησία: κανένας εκπρόσωπός της δεν θα εμφανιστεί στη μεγάλη γιορτή που έχει οριστεί σε περίπου ένα χρόνο από τώρα.
Οι διαιτητές που βρίσκονται στη λίστα είναι οι εξής: Ιρφάν Πελίτο (Βοσνία), Μάικλ Ολιβερ (Αγγλία), Αντονι Τέιλορ (Αγγλία), Χέσους Χιλ Μανθάνο (Ισπανία), Χοσέ Μαρτίνες (Ισπανία), Φρανσουά Λετισιέ (Γαλλία), Κλεμάν Τουρπέν (Γαλλία), Ντάνιελ Ζίμπερτ (Γερμανία), Φέλιξ Τσβάιερ (Γερμανία), Μάρκο Γκούιντα (Ιταλία), Μαουρίτσιο Μαριάνι (Ιταλία), Σερντάρ Γκοζουμπουγιούκ (Ολλανδία), Ντάνι Μάκελι (Ολλανδία), Εσπεν Εσκας (Νορβηγία), Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία), Ζοάο Πέδρο Πινέιρο (Πορτογαλία), Ιστβαν Κόβατς (Ρουμανία), Σάντρο Σάρερ (Ελβετία), Ιβάν Κρούζλιακ (Σλοβακία), Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία), Γκλεν Νίμπεργκ (Σουηδία) και Χαλίλ Ουμούτ (Τουρκία).
Από αυτούς ορισμένοι θα κληθούν να σφυρίξουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και είναι εξαιρετικά σπάνιο να προκύψουν αλλαγές της λεγόμενης «τελευταίας στιγμής». Για τους γνώστες των καταστάσεων δε, ακόμη και αν κάτι διαφοροποιηθεί, αδύνατο θα είναι να μπει ένας Ελληνας και να φτιάξει βαλίτσες για το σπουδαίο ποδοσφαιρικό γεγονός. Πώς όμως μείναμε τόσο πίσω; Μάλλον δεν παρακολουθούμε τόσο σωστά τις εξελίξεις, η ελληνική διαιτησία φθίνει, ουδείς παίρνει στα σοβαρά τους Ελληνες διαιτητές και ακόμη περισσότερο, δεν τους εμπιστεύεται ο οποιοσδήποτε. Ούτε καν στην πατρίδα μας, γιατί μη μας διαφεύγει το γεγονός πως εδώ και κάποια χρόνια όλα τα ντέρμπι τα παίζουν αλλοδαποί.
Τελευταία φορά που στείλαμε Ελληνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το 2002. Ο Κύρος Βασσάρας υπήρξε ο εκπρόσωπός μας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εκείνη η εποχή ως των «παχέων αγελάδων», με την έννοια πως ετοιμαζόμασταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Βασσάρας έδινε καλά ματς στο εξωτερικό και επιπρόσθετα ο Θόδωρος Θεοδωρίδης και οι διεθνείς σχέσεις της ΕΠΟ εκείνα τα χρόνια έκαναν ικανοποιητική δουλειά. Το ενδιαφέρον εδώ έχει να κάνει πως στο Ολυμπιακό Στάδιο και στα τέλη του Αυγούστου, ένα πρωινό βρέθηκε ο Βασσάρας να σφυρίζει τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων ανάμεσα στην Αργεντινή (του Τέβες, του Χάιντζε και του Ματσεράνο) και την Παραγουάη (του Γκαμάρα). Τελικό σκορ 1-0 για την Αργεντινή και παράσημο καριέρας για τον Ελληνα ρέφερι.
Ωραίο το …δώρο, θαυμάσια η διοργάνωση, ικανοποίηση στην πλευρά μας. Αργότερα, είχαμε και έχουμε τον Τάσο Σιδηρόπουλο. Εφτασε να γίνει elite διαιτητής, παραμένει στην κατηγορία αυτή πολύ καιρό και όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς όσα συμβαίνουν στον χώρο, επιμένουν πως η UEFA δεν συνηθίζει να υποβιβάζει διαιτητές και έτσι ο Σιδηρόπουλος εκεί θα παραμένει μέχρι να ρίξει τους τίτλους του τέλους στην καριέρα του. Αλλωστε, δυνατά ματς δεν παίρνει, τουναντίον σε αυτά βλέπουμε να ορίζονται διαιτητές ακόμη και από την Α’ κατηγορία, αν βέβαια κρίνουν οι αρμόδιοι πως έχουν μπροστά τους ένα ταλέντο.
Αν κάποιος θέλει να επανέλθει στη λίστα με τους 22 του επικείμενου σεμιναρίου, ίσως πρέπει να σταθεί στην απουσία της Φραπάρ. Της γνώριμης στο ελληνικό κοινό διαιτήτριας από τη Γαλλία που έπαιξε και σε τελικό ελληνικού Κυπέλλου. Εχασε έδαφος. Σύμφωνα, ωστόσο, με μια μίνι έρευνα για το ποια γυναίκα θα μπορούσε να εμφανιστεί στο Μουντιάλ του ’26, το μάτι πέφτει στην Τόρι Πένσο, διαιτήτρια από τις ΗΠΑ. Είναι δε χαρακτηριστικό πως η κοπελιά από τη Φλόριντα, τον ερχόμενο Ιούλιο θα είναι 40 ετών και ίσως κάνει τα γενέλθιά της σε κάποιο γήπεδο της διοργάνωσης!
Συμπέρασμα: ονόματα υποψήφιων διαιτητών για το Παγκόσμιο Κύπελλο υπάρχουν πολλά. Ελληνες ρέφερι δεν βλέπουμε. Αλλά εδώ ισχύει το «συν Αθηνά και χείρα κίνει»!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις