
Μελέτες και έργα προστασίας και ανάδειξης του Κάστρου του Ακροκορίνθου
Το Κάστρο Ακροκορίνθου δεσπόζει επί του ομώνυμου λόφου στο άμεσο περιβάλλον της Αρχαίας Κορίνθου και αποτέλεσε διαχρονικό καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής σε περιόδους επιδρομών.
Έργα για την προστασία και την ανάδειξη, αλλά και την ασφάλεια των επισκεπτών, του Κάστρου του Ακροκορίνθου, εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, στη βάση Προγραμματικών Συμβάσεων Πολιτισμικής Ανάπτυξης, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση των βραχοπτώσεων.
Παράλληλα, προχωρούν το έργο της αποκατάστασης του οθωμανικού τεμένους Α΄, η μελέτη αποκατάστασης τμημάτων του εξωτερικού τείχους του Κάστρου και η μελέτη φωτισμού του.
Επιβλητικά τείχη έχουν υψωθεί, στα ανώτερα μέρη του λόφου
Το Κάστρο Ακροκορίνθου δεσπόζει επί του ομώνυμου λόφου στο άμεσο περιβάλλον της Αρχαίας Κορίνθου και αποτέλεσε διαχρονικό καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής σε περιόδους επιδρομών. Επιβλητικά τείχη έχουν υψωθεί, στα ανώτερα μέρη του λόφου.
Το ευπρόσβλητο δυτικό τμήμα του έχει ενισχυθεί με τάφρο και τρεις γραμμές οχύρωσης με ισάριθμες πύλες. Η σημερινή μορφή της οχύρωσης είναι αποτέλεσμα διαδοχικών οικοδομικών φάσεων.
Η παλαιότερη βεβαιωμένη οικοδομική φάση τοποθετείται στους αρχαϊκούς χρόνους, όταν την Κόρινθο κυβερνούσαν ο τύραννος Κύψελος και οι απόγονοί του (657-583 π.Χ.). Ευρείας κλίμακας επεμβάσεις και επεκτάσεις πραγματοποιήθηκαν τη Βυζαντινή και την Οθωμανική περίοδο, όπως και κατά την Β΄ Ενετοκρατία (1687-1715).
Εξαιτίας των βραχοπτώσεων, πλησίον της εισόδου και για λόγους ασφάλειας του κοινού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου τροποποίησε την πρόσβαση στην Α΄ Πύλη, με τη διαμόρφωση προσωρινής εναλλακτικής διαδρομής.
Τα έργα
Το έργο στερέωσης των βραχωδών πρανών λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της γεωλογικής-γεωτεχνικής προμελέτης η οποία εφαρμόζεται. Τα τείχη, συνολικού μήκους 3.000 μέτρων, περικλείουν έκταση 240.000 τ.μ., σε μεγάλο τμήμα της οποίας αναπτύχθηκε οικισμός με πλήθος μνημείων.
Η ολοκλήρωση της ωρίμανσης της μελέτης στερέωσης και συντήρησης των πλέον φθαρμένων σημείων των τειχών και το συνακόλουθο έργο αποκατάστασής τους, σε συνδυασμό με το έργο των στερεώσεων των βραχωδών πρανών θα επιτρέψει την εκ νέου χρήση του λιθόστρωτου μονοπατιού προς την Α΄ Πύλη του Κάστρου, η οποία απαγορεύτηκε, το 2023, λόγω της πτώσης βράχων και λίθων από το τείχος.
Τι σώζεται
Το Οθωμανικό τεμένος Α΄, εντός του Γ΄ περιβόλου των τειχών του Κάστρου, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα κτίσματα του Κάστρου, που σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση.
Αποτελεί κτίσμα της Α΄ Οθωμανικής περιόδου (1458-1687), με μία τουλάχιστον φάση μετασκευής, και ακολουθεί τον συνήθη για τον ελλαδικό χώρο απλό αρχιτεκτονικό τύπο τεμένους με αίθουσα προσευχής (μιχράμπ), προστώο (revak) και μιναρέ.
Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η αποκατάσταση και η ένταξη του στο δίκτυο των επισκέψιμων μνημείων του Κάστρου και η μετατροπή του σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.
- Δύο πετρελαιοφόρα φέρονται να χτύπησαν σε νάρκες στη νότια διαδρομή του Ορμούζ – Διαψεύδει η CENTCOM
- Κόλπος του Αντεν: Σομαλοί πειρατές φέρονται να έχουν καταλάβει δεξαμενόπλοιο
- Ιταλία: Στη φυλακή ο κοσμηματοπώλης που δολοφόνησε τους ληστές του – Ζητά να του απονεμηθεί χάρη
- Ουκρανία – Ρωσία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και πολλοί τραυματίες σε επιθέσεις
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Δεμένη» η υπόθεση
- Αν οι ΗΠΑ δεν παύσουν τις επιθέσεις σε 48 ώρες, το Ιράν θα περάσει σε φάση «επίθεσης και απόλυτης καταστροφής»




