
Σλοβακία: Θέτει θέμα αντιποίνων κατά της Ουκρανίας για τον τερματισμό της διαμετακόμισης φυσικού αερίου
Εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, να μειώσει τη βοήθεια προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες και να απαιτήσει αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστη η Σλοβακία
Ο κυβερνητικός συνασπισμός και η κυβέρνηση της Σλοβακίας θα συζητήσουν μέτρα αντιποίνων κατά της Ουκρανίας, μετά τη διακοπή της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στη Σλοβακία, δήλωσε σήμερα (2/1) ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο Φίτσο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Facebook, δήλωσε ότι το κόμμα του «Smer» θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, να μειώσει τη βοήθεια προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες και να απαιτήσει την ανανέωση της διαμετακόμισης ή την αποζημίωση για τις απώλειες που, όπως είπε, υπέστη η Σλοβακία, λόγω του τερματισμού της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Ρωσία σταμάτησε τις εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας
Υπενθυμίζεται ότι η κρατική εταιρεία Gazprom της Ρωσίας ανακοίνωσε την Πρωτοχρονιά ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταμάτησαν από τις 08:00 (ώρα Μόσχας), καθώς εξέπνευσε η ισχύς της συμφωνίας διαμετακόμισης.
Το κλείσιμο της παλαιότερης οδού του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη βάζει τέλος σε μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων μετά την κατάληψης της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014.
Η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει αέριο μέσω του αγωγού TurkStream, που βρίσκεται στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασίασε τις προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, μετά το ξέσπασμα της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές.
Η ισχύς της πενταετούς συμφωνίας διαμετακόμισης αερίου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία εξέπνευσε τις πρώτες ώρες της 1ης Ιανουαρίου 2025 και το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν πρόκειται να παρατείνει τη συμφωνία όσο διαρκεί ο πόλεμος.
- Τσουκαλάς: Ο Μητσοτάκης λειτουργεί ως ο μεγάλος εκμαυλιστής που εκπαιδεύει τη χώρα στην ανοχή στη διαφθορά
- Το σπουδαίο μήνυμα του Μέσι: «Ό,τι κι αν συμβεί στον τελικό, η ομάδα αυτή έχει γράψει ιστορία»
- Φταίει το Taxi Driver που έχουμε σήμερα να κάνουμε με κάτι τύπους σαν τον Άντριου Τέιτ;
- «Το ασθενοφόρο έκανε τούμπες»: Πώς συνέβη το δυστύχημα με έναν νεκρό και τρεις τραυματίες στα Χανιά
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 36χρονος για επίθεση εναντίον 41χρονου με εξάρτημα ψαρέματος
- Συγκινήθηκε στο «αντίο» του ο Ντεσάν: «Δύο, τρία μηνύματα με έκαναν να κλάψω – Θα μου λείψει η Εθνική» (vid)





