
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Στο τραπέζι η απόσυρση των ΗΠΑ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κινδυνεύει να μείνει χωρίς την χρηματοδότηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Μέλη της ομάδας Τραμπ ενημέρωσαν για την πρόθεση του νέου προέδρου.
Χωρίς την χρηματοδότηση την ΗΠΑ κινδυνεύει να μείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πιέσεις για απόσυρση των ΗΠΑ την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει τα ηνία της προεδρίας ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί το επιτελείο του ρεπουμπλικανού προέδρου.
Σύμφωνα με τους Financial Times, μέλη της ομάδας Τραμπ έχουν κάνει ήδη γνωστές σε ειδικούς τις προθέσεις τους για απόσυρση της Ουάσιγκτον από τον ΠΟΥ αυξάνοντας την ανησυχία για ένα καταστροφικό αντίκτυπο που θα είχε η απόφαση αυτή για την παγκόσμια υγεία. Η αποχώρηση θα αφαιρέσει τη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης του ΠΟΥ, βλάπτοντας την ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε κρίσεις δημόσιας υγείας, όπως η πανδημία του κορονοϊού.
Ο ΠΟΥ κινδυνεύει να χάσει μεγάλο μέρος της χρημοτοδότησής του
«Η Αμερική θα αφήσει ένα τεράστιο κενό στη χρηματοδότηση και την ηγεσία της παγκόσμιας υγείας. Δεν βλέπω κανέναν που θα καλύψει το κενό», δήλωσε ο Lawrence Gostin, καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Georgetown Law.
Οι ΗΠΑ παρείχαν στον ΠΟΥ το 16% της χρηματοδότησής του την περίοδο 2022-2023.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η πρώτη απόπειρα Τραμπ
Το 2020, ο Τραμπ ξεκίνησε τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ με φόντο την πανδημία του κορονοϊού κατηγορώντας τον οργανισμό ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κίνας. Ωστόσο, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ο διάδοχός του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, αποκατέστησε τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον οργανισμό με το που ανέλαβε την εξουσία.
Γνώστες του θέματος έχουν πληροφορηθεί ότι ορισμένοι στην ομάδα του Τραμπ θέλουν να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα αυτή τη φορά, ξεκινώντας άμεσα τη διαδικασία.
- Δημοσκόπηση: «Κερδίζουν» οι δεύτερες εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας – Tι «ψηφίζουν» όσοι σηκωθούν από τον καναπέ
- Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ συνόδευσε τον βασιλιά Κάρολο & την βασίλισσα Καμίλα την ημέρα γενεθλίων της Νταϊάνα
- Βενεζουέλα – σεισμός: Σχεδόν 2.300 οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό
- Στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ κατέπεσε στην Αραβική Θάλασσα
- Κασσελάκης: Θα αποσυρθεί από την πολιτική αν δεν μπει στη Βουλή το κόμμα του – «Εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους»
- Κρήτη: 6χρονος τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο – Αεροδιακομιδή του στην Αθήνα
