Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Έρευνα: Εντοπίστηκαν δεκατρείς πρωτεΐνες που συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου

Έρευνα: Εντοπίστηκαν δεκατρείς πρωτεΐνες που συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου

Η έρευνα έδειξε τα 57, 70 και 78 έτη ως σημαντικές ηλικίες για πιθανές παρεμβάσεις, καθώς τότε οι αλλαγές στις συγκεντρώσεις αυτών των πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να κορυφωθούν

Δεκατρείς πρωτεΐνες που συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου στον άνθρωπο εντόπισαν ερευνητές και τις παρουσιάζουν σε δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Aging».

Η έγκαιρη παρέμβαση στη γήρανση του εγκεφάλου θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών διαταραχών

Οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο την βαθύτερη κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης του εγκεφάλου, καθώς η εμφάνιση νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η άνοια, αυξάνεται κατά τη γήρανση, αλλά οι αποτελεσματικές θεραπείες είναι περιορισμένες.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα πολυτροπικής απεικόνισης εγκεφάλου για 10.949 υγιείς ενήλικες ηλικίας 45-82 ετών για να διερευνήσουν πιθανές ενδείξεις γήρανσης του εγκεφάλου. Στη συνέχεια, ανέλυσαν τη συγκέντρωση περίπου 3.000 πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος για σχεδόν 5.000 άτομα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το UK Biobank.

Έρευνα: Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές εντόπισαν 13 πρωτεΐνες που έχουν ισχυρή συσχέτιση με τη βιολογική γήρανση του εγκεφάλου, κυριότερα η πρωτεΐνη Brevican, μια πρωτεΐνη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, όπως και της πρωτεΐνης GDF15 στο αίμα συσχετίστηκαν επίσης με την άνοια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τις κινητικές λειτουργίες.

Όπως διαπιστώθηκε, εξάλλου, οι αλλαγές στις συγκεντρώσεις αυτών των πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να κορυφωθούν στα 57, 70 και 78 έτη στον άνθρωπο και αυτό υποδηλώνει ότι οι ηλικίες αυτές μπορεί να είναι σημαντικές για πιθανές παρεμβάσεις στη διαδικασία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο έγκαιρος εντοπισμός και η παρέμβαση στη γήρανση του εγκεφάλου θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Σημειώνουν ωστόσο ότι η έρευνά τους επικεντρώθηκε σε ηλικιωμένα άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, οπότε μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει τον ρόλο αυτών των πρωτεϊνών σε διαφορετικές ηλικίες και εθνικότητες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Must in

Έγραψε ιστορία ο Ελ Κααμπί!

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί συνεχίζει να βρίσκει δίχτυα και να γράφει ιστορία με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο