Μενδώνη: Θετικό το κλίμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – «Ας κάνουμε υπομονή»
Για θετικό κλίμα επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
Στην ΕΡΤ μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υποστηρίζοντας ότι σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει γενικά θετικό κλίμα για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους.
Θετικό το κλίμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Όπως ανέφερε η κα Μενδώνη, «γίνονται συζητήσεις, υπάρχουν διαβουλεύσεις [με το βρετανικό μουσείο]», συμπληρώνοντας ότι «πιθανότατα θα γίνει και κάποια συζήτηση για το θέμα των Γλυπτών. Ας κάνουμε λίγο υπομονή».
«Κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο με όλη την επιστημονική κοινότητα. Υπάρχει ένα κλίμα το οποίο είναι θετικό για όλες τις περιπτώσεις επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης τους», είπε.
«Υπάρχει πλέον ένα διεθνές κλίμα το οποίο ευνοεί την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών τα οποία εκλάπησαν, εξήχθησαν βιαίως από το έδαφος μίας χώρας στην τόπο της γέννησης τους. Αυτό είναι ένα ηθικό θέμα το οποίο διατρέχει τις πολιτικές των μεγάλων μουσείων και γενικά την πολιτιστική πολιτική διεθνώς» υποστήριξε.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «υπάρχει μία συνεχής ένταση στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ένα πάγιο αίτημά μας. Η κυβέρνηση ολόκληρη εργάζεται για αυτό, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού».
Χρειάζεται χρόνος
Σχετικά με το «θραύσμα Fagan», η υπουργός υπενθύμισε την εφαρμογή του όρου «κατάθεση» και ότι «από το μουσείο του Παλέρμου κατετέθη στο μουσείο της Ακρόπολης από κει και πέρα σε σύντομο σχετικά χρόνο και αυτό έλεγε η πρώτη μορφή της συμφωνίας έρχεται στο μουσείο της Ακρόπολης, επανενώνεται με την ζωφόρο και εν τω μεταξύ θα βρεθεί και η νομική λύση. Η νομική λύση βρέθηκε στην περίπτωση της Ιταλίας σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού και ο αντίστοιχος θεσμός του νομικού συμβουλίου του κράτους βρήκαν τον τρόπο της οριστικής παραμονής του θραύσματος Fagan στο μουσείο της Ακρόπολης. Ήταν μία λύση καινοτόμα, η οποία μάλιστα υιοθετήθηκε και από την Unesco ως καλή πρακτική».
Η κα Μενδώνη σημείωσε ότι στο θέμα των Γλυπτών χρειάζεται χρόνος και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να βρεθούν αυτά τα σημεία τα οποία μπορούν να συμφωνήσουν τα δύο μέρη χωρίς να θίξουν τις κόκκινες γραμμές τους.
Η υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία της για το συγκεκριμένο εγχείρημα, υποστηρίζοντας ότι «ξεκινώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι όλους μας, όσοι εμπλεκόμεθα σε αυτό το θέμα, δεν θα εργαζόμαστε με αυτή την αφοσίωση, το σύστημα, τη μεθοδικότητα εάν πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι τα Γλυπτά θα επανέλθουν στο αττικό φως».
- SMB: Μπαταρίες μεταλλικού νατρίου φορτίζουν σε 4 λεπτά – Εντυπωσιακά αποτελέσματα στις δοκιμές
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ανοίγουν φάκελοι
- Βενεζουέλα: Αγγίζουν τους 4.500 οι νεκροί από το διπλό σεισμό
- Γαλλία: Συναγερμός για «εξαιρετικά σφοδρή» πυρκαγιά σε δάσος νοτιοανατολικά του Παρισιού
- Γιορτή σήμερα 13 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]
- Eurobasket U20: «Βαριά» ήττα για την Εθνική Νέων Γυναικών από την Πορτογαλία (43-78)
- Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά εσωκομματικό δημοψήφισμα για στήριξη της ΕΛΑΣ και μη κάθοδο στις επόμενες εκλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442