Παππάς: Οι δήμοι πλήττονται από υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση – «Πυρά» κατά Λιβάνιου για το νέο εκλογικό σύστημα
«Με το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα θα οδηγηθούμε σε συνεργασίες σκιώδεις. Σήμερα όλα γίνονται μπροστά στα μάτια του λαού», τόνισε ο Νίκος Παππάς
- Τικ τοκ, τικ τοκ: «Ρολόι του θανάτου» υπολογίζει πότε θα πεθάνουμε
- Το Διεθνές Απολυτήριο IB εισάγεται στη δημόσια εκπαίδευση – Πότε ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή του
- «Maestro» στο MEGA: Πρωτιά για την πρεμιέρα της αγαπημένης δραματικής σειράς
- Και νέο δικαστικό μπλόκο στην αστρονομική αμοιβή που απαιτεί ο Μασκ από την Tesla
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την πολιτική που ακολουθεί σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, κατά τον χαιρετισμό του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο διεξάγεται στη Ρόδο.
«Το κεντρικό πρόβλημα των Δήμων είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, υλικών και ανθρώπινων πόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Το 40% των δήμων βρίσκεται προ μιας κατάστασης στάσης πληρωμών. Υπηρεσίες, προμηθευτές και η ίδια τους η λειτουργία είναι στον αέρα. Το έλλειμμά τους ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ».
Προσέθεσε, μάλιστα, πως ενώ «ζήτησαν έκτακτη ενίσχυση τριών ΚΑΠ, δεν την πήραν ολόκληρη», ενώ τόνισε πως «έργα συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν παγώσει».
«Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης»
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας «την καθολική αναγνώριση και την επιτυχία των Προγραμμάτων Φιλόδημος 1 και Φιλόδημος 2» και το γεγονός ότι «μετά από πολλά χρόνια έγιναν πάρα πολύ σημαντικές – και σε αριθμό και σε ουσία – προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη λεγόμενη 3Κ».
Ο Νίκος Παππάς, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «στη δική μας αντίληψη, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης», για να επισημάνει: «Δυστυχώς, όμως, η χώρα δεν βαδίζει προς αυτή την κατεύθυνση. Βαδίζει προς ένα μοντέλο υπερσυγκέντρωσης και η μόνη διέξοδος που αφήνεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους».
«Δεν το θεωρούμε λειτουργικό, δεν το θεωρούμε αποτελεσματικό. Δεν θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί η Αυτοδιοίκηση, η Πολιτεία συνολικά, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Έλληνα πολίτη», είπε, για να προσθέσει: «Στη δική μας αντίληψη και με σημείο αναφοράς τις προτάσεις της ΚΕΔΕ, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μια πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και αποκεντρωμένο κράτος».
Και έκανε λόγο για «διοίκηση με λιτή δομή τριών επιπέδων. Ουσιαστική συμμετοχή της αυτοδιοίκησης. Οδικός χάρτης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Να υπάρχει αρμονική κατανομή αρμοδιοτήτων. Να ενισχυθεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Να παρέχει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών. Να συμμετέχει στις αναπτυξιακές διαδικασίες. Να διαμορφώνει και να υλοποιεί δημόσιες πολιτικές. Να στηρίζει τον πολίτη».
«Με το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα θα οδηγηθούμε σε συνεργασίες σκιώδεις»
Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική σε υψηλούς τόνους στην πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, για ένα νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφέροντας πως «το πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πεδίο ευρύτερων συναινέσεων. Και νομίζω ότι αυτό το εκλογικό σύστημα δεν συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση».
Σημείωσε ότι «το σύστημα δυνητικά μπορεί να δώσει δημοτικές αρχές, οι οποίες στην πρώτη επιλογή ψήφου να έχουν για παράδειγμα 20% και στη δεύτερη επιλογή να κερδίσουν μια πλειοψηφία. Φανταστείτε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί και το πόσο θα επερωτάται η λαϊκή εντολή, αν στην πρώτη ψήφο, στην ψήφο πρώτης επιλογής, είχαμε έναν συνδυασμό με 40%. Φανταστείτε, λοιπόν, υποψήφιος δήμαρχος να παίρνει 40% στην πρώτη ψήφο και δεύτερος υποψήφιος δήμαρχος να παίρνει 20% στην πρώτη ψήφο και στη δεύτερη να ανατρέπεται αυτό».
Παραδέχθηκε πως «αυτό γίνεται και με το υπάρχον σύστημα, αλλά γίνεται στον δεύτερο γύρο», όπως τόνισε, προσθέτοντας πως «γίνονται προγραμματικές συμφωνίες, γίνονται συγκλίσεις και κρίνει ο λαός επ’ αυτών. Δεν γίνονται προκαταβολικά και, θα σας έλεγα, με τρόπο ενδεχομένως σκιώδη».
«Η Πολιτεία να εξοπλίσει τους Δήμους με χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό»
Ο κ. Παππάς, έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στην ερήμωση της υπαίθρου, αλλά και στην κοινωνική στέγη, παρουσιάζοντας ένα προσωπικό του βίωμα από τη διαμονή του στην Σκωτία.
«Είχα την τύχη ή την ατυχία, ένα κομμάτι της ζωής μου να το περάσω στην Σκωτία. Στην πόλη της Γλασκώβης έκανα τις σπουδές μου. Είναι μια πόλη, ένας δήμος 700.000 κατοίκων, ο οποίος έχει – κρατηθείτε! – 33.000 δημοτικούς υπαλλήλους και 90.000 κοινωνικές κατοικίες. Θεωρώ ότι είναι ένα παράδειγμα, το οποίο πρέπει να απασχολήσει και πρέπει να απασχολήσει υπό το φως των μεγάλων κρίσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μέσα στις οποίες κρίσεις είναι, βεβαίως, και η στεγαστική», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Παππάς επισήμανε ότι «η Πολιτεία οφείλει να εξοπλίσει τους Δήμους με χρήματα και με ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι αρωγός, βοηθός και υποστηρικτής των οργανωμένων δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις