Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μανώλης Παναγιωτόπουλος – Bayer Eλλάς: Καινοτομία και τεχνητή νοημοσύνη «σύμμαχοι» των παραγωγών και του αγροδιατροφικού τομέα

Μανώλης Παναγιωτόπουλος – Bayer Eλλάς: Καινοτομία και τεχνητή νοημοσύνη «σύμμαχοι» των παραγωγών και του αγροδιατροφικού τομέα

Μία συνέντευξη με τον Country Commercial Lead της Bayer Ελλάς, με αφορμή τη συμμετοχή της εταιρείας στην 88η ΔΕΘ

Στον απόηχο της φετινής, 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μία από τις συμμετοχές που ξεχώρισαν ήταν αυτή της Bayer Ελλάς, μίας εταιρείας που αναμφίβολα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, έχοντας μακρόχρονη, ισχυρή παρουσία και σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας. Μέσα από τον δικό της ειδικά διαμορφωμένο χώρο που βρισκόταν εντός του περιπτέρου της Γερμανίας και αξιοποιώντας το βήμα της ΔΕΘ, η εταιρεία επεσήμανε τις δεσμεύσεις της για την επίλυση καίριων προκλήσεων, με επίκεντρο την υγεία, τη διατροφή και τη βιωσιμότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλά υψηλόβαθμα στελέχη, εκπροσώπησαν δυναμικά την εταιρεία σε πολύ ενδιαφέροντα πάνελς με θέματα όπως: η ισότητα στον χώρο εργασίας, η επιχειρηματικότητα, η τεχνολογία, το οικοσύστημα καινοτομίας, αλλά και οι επενδύσεις στην Ελλάδα, στην Υγεία και την Αγροδιατροφή.

Μάλιστα, μία από τις τοποθετήσεις που κέντρισε το ευρύτερο ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, στο πάνελ που οργανώθηκε με τίτλο «Η τεχνητή νοημοσύνη στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής». Ο κ. Μανώλης Παναγιωτόπουλος, Country Commercial Lead της Bayer Ελλάς, ξεκίνησε έναν ουσιαστικό διάλογο για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και τον ρόλο της στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής. Με αφορμή τη συμμετοχή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος μας παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη, όπου αναπτύσσει τους στόχους της Bayer Ελλάς και εξηγεί πώς η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή, προάγοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα.

_______________________________________________________

Πώς συνδέεται η Bayer με τον αγροτικό τομέα και ποιος ο ρόλος της στην ενίσχυση της αναγεννητικής γεωργίας;

Όπως γνωρίζετε, η Bayer Ελλάς δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της υγείας, αλλά δραστηριοποιείται και στον τομέα της αγροδιατροφής, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την παραγωγή τροφής στο μέλλον. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παραμένει η ικανότητα να παράγουμε περισσότερο, αποκαθιστώντας παράλληλα τους φυσικούς πόρους. Δεν αρκεί δηλαδή πλέον η βιώσιμη προσέγγιση, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό που λέμε Αναγεννητική Γεωργία. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, αναπτύσσουμε πρωτοποριακές λύσεις και τεχνολογίες που υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση.

Για να επιτύχουμε τους στόχους μας, απαντώντας στις προκλήσεις της γεωργικήςπρ παραγωγής, η καινοτομία είναι απαραίτητη και στην Bayer αποτελεί θεμέλιο της στρατηγικής μας, καθώς και την κινητήρια δύναμή μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη στη γεωργία, έναν τομέα που, αν και χαρακτηρίζεται από συντηρητικά στερεότυπα, έχει τεράστια δυνατότητα να επωφεληθεί από τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Πώς δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους παραγωγούς;

Οι προκλήσεις για τον παραγωγό, είναι πολλές και μεταβάλλονται συνεχώς μέσα από πολύπλοκα μοτίβα. Οι αποφάσεις που καλείται να λάβει δεν περιορίζονται μόνο στις δραστηριότητες στο χωράφι, αλλά επεκτείνονται σε ολόκληρη τη διαδρομή που ακολουθεί το προϊόν, μέχρι να φτάσει στον τελικό καταναλωτή, δηλαδή σε όλους εμάς. Αυτή η πορεία, από το χωράφι μέχρι το ράφι, παράγει όγκους δεδομένων, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται μέσω της χρήσης αισθητήρων και καταγραφών. Παρόλο που αυτά τα δεδομένα είναι πλέον διαθέσιμα και μπορούν να αξιοποιηθούν, η πρόκληση παραμένει στο πώς θα εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα και θα λαμβάνουμε ασφαλείς αποφάσεις, με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Όποιος συνεργάζεται με παραγωγούς αντιλαμβάνεται το καθημερινό άγχος και τις προκλήσεις που προκύπτουν στο το χωράφι. Παραδοσιακά, οι παραγωγοί βασίζονταν στη γνώση και την εμπειρία τους, αξιοποιώντας στοιχεία που μπορούσαν να αντιληφθούν και να υπολογίσουν  ώστε να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την καλλιέργειά τους. Σήμερα, όμως, η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει μια σημαντική αλλαγή, αποτελώντας μια δύναμη που μπορεί να προσφέρει πραγματικές, πιο προσιτές λύσεις, υποστηρίζοντας και επιταχύνοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που καλούνται να κάνουν οι παραγωγοί καθημερινά.

Με την ικανότητά της να έχει πρόσβαση σε τεράστιους όγκους δεδομένων, ακόμη και όταν αυτά δεν είναι δομημένα (Generative AI), να τα συνδυάζει και να αξιολογεί διαφορετικά σενάρια ή να προβλέπει την εξέλιξή τους, προσφέρει τη δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων που οδηγούν σε καλύτερες, πιο ποιοτικές και άμεσες αποφάσεις για τη γεωργική παραγωγή.

Ποιες είναι οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει η Bayer Ελλάς για την υποστήριξη των παραγωγών;

Στην Bayer Ελλάς εργαζόμαστε σε πολλούς τομείς που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη. Από την έρευνα για την ανάπτυξη νέων λύσεων, που θα προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια και προβλεψιμότητα στους παραγωγούς, μέχρι την βελτίωση του γενετικού υλικού, οι εφαρμογές και οι επενδύσεις μας στον τομέα αυτό είναι σημαντικές και στοχεύουν στο να παρέχουν αποτελεσματικές λύσεις.

Ωστόσο, θα ήθελα να εστιάσω σε μια εφαρμογή που έχει άμεση σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Πρόκειται για το ResiYou, ένα εργαλείο το οποίο θα είναι διαθέσιμο σύντομα στην ελληνική αγορά. Έχουμε εργαστεί πάνω σε αυτό για αρκετά χρόνια, αναπτύσσοντάς το σε συνεργασία με παραγωγούς και θα είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θα το λανσάρουν.

Το εργαλείο αυτό απευθύνεται στους παραγωγούς αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται και αποφασίζουν κατά την παραγωγική διαδικασία, σε όλο το μήκος της αλυσίδας τροφίμων. Έτσι, παρέχει στήριξη σε βασικές προκλήσεις, όπως τη συγκομιδή και τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές εμπορίας, καθώς και τη προσαρμογή της στρατηγικής φυτοπροστασίας για την επίτευξη των προδιαγραφών ποιότητας καθώς και των νόμιμων και δευτερογενών προτύπων.

Στην Bayer Ελλάς πιστεύουμε ότι έχει τη δυναμική να προσφέρει λύσεις σε άμεσα προβλήματα και τελικά να διευκολύνει τις αποφάσεις που καλείται να πάρει ο παραγωγός, επιτρέποντάς του να κάνει το επόμενο βήμα στην ανάπτυξή του με μια μεγαλύτερη αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας.

Θέλετε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες  για τη μορφή που θα έχει το εργαλείο; θα είναι ρομποτικό ή κάποια εφαρμογή;

Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία ο κάθε χρήστης θα συνδέεται με έναν μοναδικό λογαριασμό. Η πλατφόρμα απευθύνεται στους παραγωγούς και σε όλους όσοι συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία, όπως γεωπόνους, τεχνικούς συμβούλους, εμπόρους, εταιρείες εμπορίας και super markets, καθώς και σε οποιονδήποτε επαγγελματία μπορεί να επωφεληθεί από τη διαχείριση των υπολειμμάτων στον αγρό.

Μέσα στα σχέδιά μας είναι η ανάπτυξη και ανάλογης ψηφιακής εφαρμογής (app.), ωστόσο, προς το παρόν, έχουμε επικεντρωθεί στην τελειοποίηση της πλατφόρμας αξιοποιώντας τα σχόλια και την ανατροφοδότηση από τους συνεργάτες μας που την χρησιμοποιούν.

Πώς θεωρείτε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τον μελλοντικό σχεδιασμό γεωργικών προϊόντων και την βελτίωση των καλλιεργειών στον αγροτικό τομέα

Η κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης δεν πρέπει να βασίζεται στην αντίληψη ότι έρχεται να ανατρέψει την υπάρχουσα γνώση, αλλά στο ότι θα την ενισχύσει και θα την εξελίξει. Το κύριο πλεονέκτημά είναι η ικανότητά της να δημιουργεί νέα γνώση, προσφέροντας νέες προοπτικές και δυνατότητες. Η τεχνολογία αυτή έχει ήδη βρει εφαρμογή στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Η σύνθεση νέων χημικών μορίων, έχοντας τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε και να προβλέπουμε με μεγάλη ακρίβεια τις ιδιότητές τους όσον αφορά στην ασφάλεια, στην βιωσιμότητα και στην αποτελεσματικότητα (CropKey), αλλά και η επιτάχυνση στην βελτίωση γενετικού υλικού μέσα από εξομοίωση της χρονοβόρας διαδικασίας, που πραγματοποιείται μέχρι τώρα στο χωράφι, είναι κάποια από τα παραδείγματα, τα οποία εφαρμόζονται στον Τομέα Γεωργίας της Bayer.

Εφαρμόζοντας τεχνολογίες AI στο πεδίο, μας δίνεται η ευκαιρία να ενεργούμε με προνοητικότητα, προβλέποντας και αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα πριν καν εμφανιστούν. Συνεπώς, δε δρούμε μόνο απολογιστικά και αποφεύγουμε τις καθυστερήσεις και τις χρονοβόρες διορθωτικές επεμβάσεις στο χωράφι. Με αυτόν τον τρόπο, ο παραγωγός αποκτά καλύτερο έλεγχο της καλλιέργειάς του, αξιοποιώντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και λαμβάνοντας αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα. Γεγονός, που δε μεταφράζεται μόνο σε αύξηση της αποδοτικότητας και της ποιότητας της παραγωγής, αλλά και σε παράλληλη μείωση των απωλειών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η τεχνολογία καθίσταται έτσι ένας στρατηγικός σύμμαχος, ικανός να αναδιαμορφώσει πλήρως το τοπίο της γεωργικής παραγωγής, καθιστώντας τη βιώσιμη και ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Δίνεται έτσι η προοπτική να αλλάξει ριζικά το μέλλον της γεωργίας, οδηγώντας σε πιο αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική παραγωγή, όπου ο παραγωγός θα έχει στη διάθεσή του τα εργαλεία για να πετυχαίνει συνεχώς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

___________________________

Η συμμετοχή της Bayer Ελλάς στη φετινή ΔΕΘ υπογράμμισε την αφοσίωσή της στους βασικούς πυλώνες της εταιρίας, την καινοτομία, την βιωσιμότητα και τη δέσμευση προς την κοινωνία, αναδεικνύοντας συγχρόνως τη σημαντικότητα μίας συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας. Η Bayer αξιοποιεί την τεχνολογία και τους πόρους που διαθέτει για να ανταποκριθεί στις δύο θεμελιώδεις ανάγκες της ανθρωπότητας: την υγεία και τη διατροφή, συνεισφέροντας με κάθε τρόπο στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων για ένα καλύτερο μέλλον.

Must in

H παγίδα του «Κανένα»

Υπήρξε ξανά στο πρόσφατο παρελθόν εποχή στην Ελλάδα που ο «Κανένας» κέρδιζε έδαφος, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν μοιάζει με την σημερινή

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2024