Ο πρώτος έρωτας, οι προσβολές, ο Φώτης και η αγάπη: Ο Γιώργος Καπουτζίδης μιλάει για όλα, σωστά
«Έχει δηλαδή κι άλλους γκέι ο χώρος; Νόμιζα ότι είμαστε μόνο εγώ και ο Φώτης Σεργουλόπουλος»: είπε ανάμεσα σε άλλα ο Γιώργος Καπουτζίδης στο διαδικτυακό κανάλι των Rainbow Mermaids
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
O ηθοποιός, σεναριογράφος, παρουσιαστής και θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Καπουτζίδης δεν μιλάει πολύ, επίσης δεν μιλάει συχνά αφήνοντας το έργο του να ξεστομίσει πράγματα για αυτόν. Όταν όμως το κάνει, ο Γιώργος Καπουτζίδης, είναι καίριος, έχει λόγο, καλεί σε εγρήγορση και βελτίωση, ίσως φέρνει κάτι από το νησί που έχει επιλέξει να ζει στην επικαιρότητα και το δημόσιο λόγο. Φέρνει αέρα.
Καλεσμένος στο διαδικτυακό κανάλι των Rainbow Warriors στο YouTube, ο Γιώργος Καπουτζίδης έδειξε ότι αν κάτι τον ξεχωρίζει από την πλειονότητα των «δημόσιων ανθρώπων» είναι η ειλικρίνεια, η ενσυναίσθηση και η αμεσότητα να επικοινωνεί τη δική του αλήθεια ως gay Έλληνας σε μια χώρα που προσπαθεί πολύ να ενσωματώσει τον σεβασμό σε δημόσιο λόγο και το δίκαιο σε θεσμούς -κάποιες φορές το καταφέρνει, άλλες φορές πάλι οι απόπειρες για πολιτική ορθότητα και επικαιροποίηση αντιλήψεων είναι άσκηση σπλάτερ σε ανέκδοτη ταινία τρόμου των 80s.
Στη συζήτηση του ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε για τη σεξουαλικότητά -είναι ανοιχτά gay, έχει παλέψει για να σβήσει το στίγμα-, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε – αυτές που συναντώνται συχνά σε οικογένειες με μέλη που τραβάνε το δικό τους μονοπάτι, μακριά από την ετεροκανονικότητα, και ως τέτοια είναι (και συχνά παραμένουν για πάντα) μετέωρα- και τις σκέψεις του για την κατάσταση των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα.
«Πρέπει να γίνουν θεσμικά πράγματα, γιατί είναι φοβερά προσβλητικό. Δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας και να λέει ό,τι προσβλητικό θέλει. Είναι λάθος. Γιατί αν το αφήσουμε ελεύθερο στην τηλεόραση, θα είναι ελεύθερο στην κοινωνία και στο σπίτι.
View this post on Instagram
Όταν ο Γιώργος Καπουτζίδης είδε το ξημέρωμα αλλιώς
«Ο πρώτος έρωτας με αγόρι ήρθε στα 22, αλλά δεν μπόρεσε να ευδοκιμήσει. Εκεί νομίζω ότι ήταν σαν να αποδέχτηκα τη σεξουαλικότητά μου» είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης.
«Στους γονείς μου μίλησα και ήταν μία δύσκολη διαδικασία, και δεν θα ξεχάσω την ημέρα που βγήκα έξω στην πόλη και ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα το ξημέρωμα, σαν να ήταν τα χρώματα διαφορετικά. Αγαπώ πολύ τους γονείς μου γιατί μου το έκαναν εύκολο, ενώ για τους ίδιους δεν ήταν» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ευγνωμοσύνη προς τη γονεϊκότητα που έχει αντοχές, βλέπει χρώματα, δεν είναι γκρι, όχι μαύρη.
Ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε για την Ελλάδα που ακούγεται, αναπαράγεται με retweets και γίνεται viral με την εκρηκτική δύναμη της μισαλλοδοξίας.
«Με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ακούστηκε πολύς κακοποιητικός λόγος κι εδώ πρέπει να το δούμε το πράγμα πολύ σοβαρά, ακόμα κι αν χρειαστεί να δούμε το πράγμα νομικά» είπε ο Καπουτζίδης επιστρέφοντας σε όλα όσα είχε πει και στον τηλεοπτικό αέρα της Ναταλίας Γερμανού τον Ιούλιο του 2024.
Στην εμφάνιση του ο Γιώργος Καπουτζίδης είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για τον τρόπο που τα media (φλερτάρουν επικίνδυνα με τον εκφυλιστικό ιό των tabloid) διαχειρίστηκαν την θεσμική αλλαγή που άργησε πολύ.
«Αυτό είναι κακοποιητική τηλεόραση και είναι υποκριτική τηλεόραση. Είναι μια εμπορευματοποίηση του μίσους, αυτό έγινε στην πραγματικότητα» είπε. «Είστε στη θέση που είσαστε και έχετε δημόσιο λόγο γιατί σίγουρα έχετε σίγουρα και ένα προσόν. Να αναγνωρίζετε το σωστό, το ηθικό, το τίμιο, το δίκαιο» είχε πει.
Tα Pride και η δυσανεξία στην πολιτική ορθότητα
«Ήμουν ένα παιδί μέσα σε ένα σπίτι, που διάβαζε ή παρίστανε ότι διάβαζε. Στην εφηβεία δεν είχα φλερτ, ήταν πολύ μοναχική. Ο άνθρωπος που έγινα οφείλεται και σε αυτό. Μπήκα σε μια διαδικασία να αγαπήσω τη μοναχική μου φύση. Εγώ δεν έζησα την εξωστρέφεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά τώρα μπορούν να ενημερωθούν, να ησυχάσουν» σχολίασε.
«Εγώ δεν ήξερα τι μου συμβαίνει. Δεν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι αυτό που ζήσαμε. Οι έφηβοι τώρα έχουν πιο πολλή γνώση. Μας φόρτωσαν μια ντροπή, την κουβαλήσαμε για πάρα πολλά χρόνια. Μια ενοχή, μια στενοχώρια και κάποτε την αποτινάξαμε. Αυτό γιορτάζουμε, γι’αυτό γίνεται το pride, απελευθερωθήκαμε. Δεν καταλαβαίναμε ότι είμαστε καταπιεσμένοι», είπε ερμηνεύοντας την αναγκαιότητα των παρελάσεων Pride.
«Αυτός που δυσκολεύεται με το political correct, τον δυσκολεύει ο εαυτός του, έχει συνηθίσει την άσχημη πλάκα και να κοροϊδεύει τον άλλον» πρόσθεσε.
Η κακοποίηση πρέπει να πεθάνει
«Πρέπει να γίνουν θεσμικά πράγματα, γιατί είναι φοβερά προσβλητικό. Δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας και να λέει ό,τι προσβλητικό θέλει. Είναι λάθος. Γιατί αν το αφήσουμε ελεύθερο στην τηλεόραση, θα είναι ελεύθερο στην κοινωνία και στο σπίτι. Θα έχουμε ξυλοδαρμούς, οπότε όλα αυτά είναι αλληλένδετα», επισήμανε.
Μια τυχαία περιήγηση στην ελληνική ειδησεογραφία δυστυχώς τον επιβεβαιώνει -μίσος, έγκλημα, γυναικοκτονίες, ανήλικη παραβατικότητα, βία, beef, διαδικτυακά beef, δημοσιογραφικά beef, διχόνοια, ειρωνεία, απαξίωση, διχασμός, παντού το ‘Εμείς’ και πάντα φταίνε οι ‘Άλλοι.’
«Έχει κι άλλους gay ο χώρος; Εγώ νόμιζα ότι είμαστε μόνο εγώ και ο Φώτης (σσ. Σεργουλόπουλος). Στενοχωριέμαι, πίστευα ότι αν βγω να μιλήσω, θα βγούνε κι άλλοι κι αυτό δεν έγινε. Φοβούνται ότι αν το κάνουν θα έχουν θέμα στη δουλειά τους. Και νομίζω ότι έχουν δίκιο»
Επιλέγοντας τη γύμνια του λόγου του από το make up των συναδέλφων του και των άλλων προσώπων που έχουν βήμα, ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, μπορούν να αρθρώσουν λόγο αφύπνισης για ένα καλύτερο αύριο μέσα από τις πλατφόρμες τους αλλά σιωπούν, ο Γιώργος Καπουτζίδης είπε:
«Έχει κι άλλους gay ο χώρος; Εγώ νόμιζα ότι είμαστε μόνο εγώ και ο Φώτης (Σεργουλόπουλος). Καμιά φορά το σκέφτομαι και στενοχωριέμαι, και πίστευα ότι αν βγω να μιλήσω, θα βγούνε κι άλλοι κι αυτό δεν έγινε. Φοβούνται, ξέρουνε και νομίζω ότι έχουν δίκιο, ότι αν το κάνουν θα έχουν θέμα στη δουλειά τους. Ένας που είναι ζεν πρεμιέ για παράδειγμα, αν κάνει coming out, δε ξέρω αν θα τον ξαναπάρουν σε ρόλο» υπογράμμισε δείχνοντας ότι η υποκρισία και ο στρουθοκαμιλισμός είναι καλά φυτεμένος στο χώμα που πατάμε.
Η έλλειψη των coming out στη δημόσια σφαίρα είναι δυσάρεστη, η ορατότητα είναι επιταγή.
Στη συνέντευξη του που έχει χιούμορ, ειλικρίνεια και ανάταση ο Γιώργος Καπουτζίδης δείχνει ότι έχει ξεκάθαρη ατζέντα και αυτή είναι ενωτική, όχι διχαστική.
Γνωρίζει και υπερασπίζεται ότι τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι αιτήματα όλων των ανθρώπων και επιβεβαίωσε ότι αν κάτι θέλει να κατακτήσει και να παραδώσει αυτό είναι να «είμαστε οι εαυτοί μας, οι δημιουργικοί και οι ευτυχισμένοι, να μην αισθάνεται κανένα παιδί φοβισμένο όταν θα αποφασίσει να μιλήσει για τη σεξουαλικότητά του, να επενδύσουμε στην καρδιά μας, να διώξουμε το μίσος και να επενδύσουμε στην αγάπη» -μια μικρή παράφραση όσων είπε με αφορμή το Athens Pride το οποίο και παρουσίασε τον Ιούνιο του 2024.
Η αγάπη ως πολιτική
Ο Γιώργος Καπουζίδης είναι μια εξαίρεση στον κανόνα. Δηλώνει παρουσία, κάνει πολιτική (όλα ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ) και επιμένει να φέρνει στα χείλη χαμόγελο, όταν δεν συγκινεί.
Η ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκδήλωση με τίτλο «Κοινωνία χωρίς Ρατσισμό, Κοινωνία με Μέλλον» του υπουργείου Δικαιοσύνης το Δεκέμβριο του 2021, είναι ουσιαστικά εμβληματική -ίσως επιδραστική. Τότε -πριν το νομοσχέδιο για ομόφυλά ζευγάρια που προκάλεσε αντιδράσεις και κλυδωνισμούς, συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και δηλώσεις στα όρια-, Γιώργος Καπουτζίδης ρώτησε τον πρωθυπουργό το απλό και αυτονόητο.
«Δεν θέλω να μου απαντήσετε γιατί είναι κακό η φωνή μου να είναι πιο λεπτή, ή γιατί είναι κακό να παίζω με κούκλες. Σας συγχωρώ, καλά τα πήγα κι έτσι. Θέλω, όμως, πραγματικά να κάνω μια ερώτηση στον πρωθυπουργό αυτής της χώρας και δεν έχει να κάνει με παρατάξεις. Για ποιο λόγο είμαι ο άνθρωπος με τα λιγότερα δικαιώματα σε αυτή την αίθουσα, στη γειτονιά μου, στην πόλη μου; Αυτό δεν το έχω καταλάβει. Αν μπορεί να μου το απαντήσει έχει καλώς, αν δεν έχει απάντηση, πάει να πει ότι έχει κάνει κάτι λάθος και αυτός και ο προκάτοχός του και οι προκάτοχοι των προκατόχων και η κοινωνία και η πολιτεία. Και αυτό το λάθος οφείλουμε να το αλλάξουμε τώρα, σήμερα», κατέληξε στην τοποθέτησή του.
Η εκπομπή Rainbow Mermaids με παρουσιάστριες τις Mystic Van Rouge και Katina Bella που «κρατούν ενωμένες τις γοργονοουρές τους» και έχουν καλεσμένο τον Γιώργο Καπουτζίδη έχει και τον πιο όμορφο τίτλο που της ταιριάζει. Τον: «Είμαι σε μια φάση που θέλω να αγαπήσω και να αγαπηθώ».
«Θέλω να αγαπήσω και να αγαπηθώ! Και γενικότερα θέλω να ζήσω όμορφα και να κάνω πράγματα με τα οποία περνάω καλά και να μην κουράζομαι πια άλλο για την αποδοχή» είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης για αυτό που του αξίζει. Για αυτό που όλοι αξίζουμε.
Βάλτε μπουρνούζι, πατήστε play, ολόκληρη η εκπομπή εδώ:
Cover image @instagram.com/ykapoutzidis
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις