Ο Marcellus Williams, που υποστήριζε για χρόνια ότι είναι αθώος, εκτελέστηκε για τον φόνο μίας γυναίκας
Ένας από τους δικηγόρους του Williams υποστήριξε ότι υπήρξαν φυλετικές διακρίσεις κατά την επιλογή των ενόρκων και ότι τα αποδεικτικά στοιχεία του DNA στην υπόθεση αντιμετωπίστηκαν λανθασμένα.
- Η Alex Consani είναι ένα από τα πρώτα τρανς μοντέλα που περπάτησαν για τη Victoria’s Secret – «Είναι τρελό»
- Οι λαϊκές αγορές επιστρατεύουν τα social media για να προσελκύσουν τη νεολαία
- Χιλιάδες ευρώ έχασε 58χρονη από μυστηριώδη εραστή - Για τι της ζήτησε τα λεφτά
- Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη
Ο Marcellus Williams εκτελέστηκε το βράδυ της Τρίτης στην αμερικανική πολιτεία του Μιζούρι, αφού πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες στην πτέρυγα των θανατοποινιτών.
Ο Williams, για τον οποίο είχαν ανασταλεί δύο προηγούμενες εκτελέσεις, υποστήριζε ότι ήταν αθώος για τον φόνο της Φελίσια Γκέιλ το 1998 σε προάστιο του Σεντ Λούις, και ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων είχε αντιταχθεί στην καταδίκη του σε θάνατο.
Ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Ουίλιαμς υποστήριξε ότι υπήρξαν φυλετικές διακρίσεις κατά την επιλογή των ενόρκων και ότι τα αποδεικτικά στοιχεία του DNA στην υπόθεση αντιμετωπίστηκαν λανθασμένα.
Σημειώνεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο και ο κυβερνήτης του Μιζούρι απέρριψαν τα αιτήματα των δικηγόρων του Williams για έφεση στις αρχές της εβδομάδας.
Σε μια σπάνια ενέργεια, οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ —η Σόνια Σοτομαγιόρ, η Έλενα Κάγκαν και η Κέτανι Μπράουν Τζάκσον— δήλωσαν την Τρίτη ότι διαφωνούν με τη συντηρητική πλειοψηφία και θα χορηγούσαν αναστολή, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν τον λόγο.
«All praise be to Allah in every situation» – The last statement of Marcellus Khilafah Williams
He was executed by the state of Missouri for a crime despite evidence of his innocence, which was rejected by the U.S Supreme Court. pic.twitter.com/ZHcmTwRyHY
— ️Jee₿ullah (@PROF_JEEBULLAH) September 25, 2024
Η διευθύντρια επικοινωνίας του Τμήματος Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων του Μιζούρι, Κάρεν Πόιμαν, δήλωσε ότι κανένας μάρτυρας από την οικογένεια της Γκέιλ δεν παρευρέθηκε στην εκτέλεση, μετέδωσε το CBS.
Ο γιος του Williams και δύο από τους δικηγόρους του ήταν παρόντες.
Ο κακός χειρισμός της υπόθεσης και τα ανύπαρκτα στοιχεία
Στη δίκη του, οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Williams εισέβαλε στο σπίτι της Γκέιλ τον Αύγουστο του 1998 και τη μαχαίρωσε 43 φορές με ένα μεγάλο χασαπομάχαιρο, προτού κλέψει την τσάντα της και το φορητό υπολογιστή του συζύγου της.
Η Γκέιλ ήταν κοινωνική λειτουργός και πρώην δημοσιογράφος στην εφημερίδα St Louis Post-Dispatch.
«Εάν υπάρχει έστω και η σκιά της αμφιβολίας για την αθωότητα, η θανατική ποινή δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί επιλογή»
Οι δικηγόροι του Williams είχαν δηλώσει ότι υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσής του, υποστηρίζοντας ότι οι μαύροι ένορκοι αποκλείστηκαν κακώς από τη δίκη του.
Είπαν επίσης ότι δεν υπήρχαν εγκληματολογικά στοιχεία που να συνδέουν τον Williams με τη σκηνή του εγκλήματος και ότι το φονικό όπλο είχε υποστεί κακό χειρισμό, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία DNA.
Ο εισαγγελέας της δίκης δήλωσε ότι ακολούθησε τη διαδικασία εκείνη την εποχή, αγγίζοντας το φονικό όπλο χωρίς γάντια, αφού αυτό εξετάστηκε σε εγκληματολογικό εργαστήριο.
«Είναι ένας αθώος άνθρωπος»
Ο Williams είχε ζητήσει χάρη από τον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη του Μιζούρι, Μάικ Πάρσον, η οποία απορρίφθηκε.
«Ελπίζουμε ότι αυτό δίνει οριστικό τέλος σε μια υπόθεση που εκκρεμούσε για δεκαετίες, θυματοποιώντας εκ νέου την οικογένεια της Γκέιλ», ανέφερε ο Πάρσον σε δήλωσή του.
«Κανένας ένορκος, κανένας δικαστής δεν βρήκε ποτέ αξιόπιστο τον ισχυρισμό της αθωότητας του Williams», πρόσθεσε.
Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του βρετανού δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον, έκαναν εκστρατεία κατά της εκτέλεσης, της τρίτης στο Μιζούρι φέτος.
Ο Μπράνσον δήλωσε στο BBC ότι πέρασε μέρος της ημέρας επικεντρώνοντας την προσοχή του στην υπόθεση του Williams.
«Είναι ένας αθώος άνθρωπος», είπε. «Ακόμη και το εισαγγελικό συμβούλιο είπε στον κυβερνήτη ότι δεν θα έπρεπε (να εκτελεστεί), αυτός ο άνθρωπος είναι αθώος», συμπλήρωσε.
Η εύρεση ξένου DNA
Η οικογένεια του θύματος είχε υποστηρίξει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης αντί της θανατικής ποινής, ενώ οι τοπικοί εισαγγελείς πίεζαν για την ανατροπή της καταδίκης.
Η εκτέλεσή του είχε ανασταλεί δύο φορές —μία το 2015 και μία το 2017— λόγω της ανακάλυψης ανδρικού DNA στο φονικό όπλο που δεν ταυτιζόταν με τον Williams.
Ο τότε κυβερνήτης της πολιτείας, ο ρεπουμπλικάνος Έρικ Γκρέιτενς, συγκρότησε επιτροπή για να εξετάσει την υπόθεση μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναστολής, αλλά στη συνέχεια εγκατέλειψε το αξίωμά του εν μέσω σκανδάλου και η επιτροπή δεν σχημάτισε ποτέ πόρισμα.
Ανησυχώντας επίσης για το DNA, ο τοπικός εισαγγελέας, Γουέσλι Μπελ, ζήτησε ακρόαση.
Αλλά σε εκείνο το σημείο ανακαλύφθηκε ότι τα στοιχεία DNA είχαν αλλοιωθεί από κάποιον στο γραφείο του εισαγγελέα που άγγιξε το μαχαίρι χωρίς γάντια και η ακρόαση ακυρώθηκε.
«Αυτό το αποτέλεσμα δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της δικαιοσύνης», ανέφερε ο Μπελ σε δήλωσή του την Τρίτη.
«Εάν υπάρχει έστω και η σκιά της αμφιβολίας για την αθωότητα, η θανατική ποινή δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί επιλογή», τόνισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις