Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Συνεχίζεται το θρίλερ

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Συνεχίζεται το θρίλερ

Χωρίς λευκό καπνό η συνάντηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Η συζήτηση συνεχίζεται, τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση πέντε ωρών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου δεν βγήκε τελικά «λευκός  καπνός» από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, οι  πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε -όπως δεν αναμενόταν να υπάρξει- θετική κατάληξη σε όλα τα θέματα που ηγέρθηκαν κατά τη συζήτηση που έγινε, τα περισσότερα από την κυπριακή πλευρά.

Η δουλειά για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος συνεχίζεται, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μετά το τέλος της σύσκεψης και σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «και σε πολιτικό επίπεδο». Ανάλογη εκτίμηση έκανε και ο Κύπριος ομόλογός του Γιώργος Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται». Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες και να υπάρξει εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο και ότι «αυτά που είπαμε αρκούν για σήμερα». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί η λύση, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι.

Στην επιμονή δημοσιογράφου αν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «και σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς».

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν στον ΟΤ την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τονίζοντας ότι ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αναχωρεί για Αθήνα.

Ο ίδιες πηγές τόνισαν ότι δεν επετεύχθη συμφωνία, αλλά ούτε προέκυψαν αξεπέραστες διαφωνίες.  Πρόσθεσαν δε, πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η αποχώρηση του προέδρου

Η σύσκεψη ξεκίνησε υπό τον πρόεδρο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη με τη συμμετοχή υπουργών της κυπριακής κυβέρνησης, του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, του προέδρου του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσου Μανουσάκη και εκπροσώπων της Κομισιόν και της Νexans .

Γύρω στις 7 μ.μ. ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποχώρησε λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων. Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου έκανε λόγο για μια «εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά με το έργο». Όπως γράφει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος έφυγε προκειμένου να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό κατά την παρουσίαση βιβλίου, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων Παιδιών στην Ελλάδα την περίοδο 1974 – 1979.

Καταιγιστικές εξελίξεις

Τις προηγούμενες ημέρες οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές, με αιχμηρές δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων (και μη) μερών, τον κλοιό των πιέσεων να σφίγγει προς την κυπριακή πλευρά και έντονο παρασκήνιο σε Αθήνα και Λευκωσία ώστε να αρθεί το «βραχυκύκλωμα» και να προχωρήσει η υλοποίηση του καλωδίου των περίπου 1.200 χιλιομέτρων.

Το project του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου

Από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο της κυβερνητικής πολιτικής αναφέροντας ότι «το έργο θα γίνει αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το γεωπολιτικό ρίσκο μπορεί να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.

Το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη για τους Κύπριους καταναλωτές υποστηρίζει ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, «το έργο δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα οικονομικής σκοπιμότητας, από πλευράς ωφελειών που παρέχει, προπαντός στους Κυπρίους καταναλωτές».

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, με βάση τα στοιχεία της μελέτης του ΑΔΜΗΕ και τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για τη λειτουργία των δύο αγορών ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου, οι διαφορές τιμών είναι τόσο μεγάλες (το 2024 η κυπριακή αγορά είναι ακριβότερη κατά 72 ευρώ/μεγαβατώρα από την ελληνική) ώστε «σε όλα τα πιθανώς ρεαλιστικά σενάρια το καλώδιο έχει σημαντικά κέρδη για τους Κύπριους καταναλωτές».

To κυπριακό αγκάθι

Η κυπριακή πλευρά ωστόσο δεν προχωρά στη διευθέτηση των ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων -συνδέονται με τον γεωπολιτικό κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει την υλοποίηση του έργου και με τον χρόνο ανάκτησης του κόστους- οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο για να μην αναστείλει η κατασκευή του καλωδίου από τη γαλλική εταιρεία Nexans.

Πάντως, το μεγαλύτερο «αγκάθι» που δημιουργεί τριβές στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- Κύπρου για το έργο του Great Sea Interconnector φαίνεται ότι είναι το κόστος και πώς αυτό θα επιμεριστεί στις δύο πλευρές και λιγότερο το γεωπολιτικό ρίσκο.

Πηγή: ΟΤ

Only in

Βαθαίνει το ρήγμα στη ΝΔ – Αποφασισμένοι να του χαλάσουν την γιορτή;

Με το Μαξίμου να προσπαθεί να πείσει για το κλίμα ενότητας και ομοψυχίας σε κυβέρνηση και κόμμα, η βροχή ερωτήσεων για κρίσιμα θέματα από βουλευτές της ΝΔ και οι πιθανές απουσίες από τη μεγάλη γιορτή, χαλάνε την εικόνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2024