Gautam Adani: Το σχέδιο ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ασίας για την… σταδιακή διαδοχή του
O όμιλος Adani στοχεύει να καταστήσει την Ινδία «σημαντικό παίκτη στη βιώσιμη ενέργεια και αυτοδύναμο στην άμυνα και την ασφάλεια»
Spotlight
-
Η τεχνολογία AI ως ασπίδα για την προστασία των ελαιόδεντρων από τα παράσιτα
-
Ο δύσκολος αγώνας της Κάμαλα Χάρις να κερδίσει την Πενσιλβάνια και τους αναποφάσιστους
-
Επεκτείνεται ο «πόλεμος» των μικροτσίπ ΗΠΑ-Κίνας - Κόντρες και απειλές και στην ΕΕ
-
Η Ουκρανία ποντάρει στους πυραύλους της Δύσης – Θα απαντήσει ο Πούτιν με πυρηνική δοκιμή;
Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ασίας δήλωσε ότι η επόμενη γενιά είναι έτοιμη να αναλάβει την εταιρεία του – αλλά αυτό δεν θα συμβεί για τουλάχιστον οκτώ χρόνια, σύμφωνα με το BI.
Ο Gautam Adani, 62 ετών, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρθεί στα 70 του από τον όμιλο Adani, ανέφερε το Bloomberg.
O όμιλος Adani που ιδρύθηκε το 1988 έχει σημαντικά συμφέροντα στην ενέργεια, την εφοδιαστική και τις υποδομές και στοχεύει να καταστήσει την Ινδία «σημαντικό παίκτη στη βιώσιμη ενέργεια και αυτοδύναμο στην άμυνα και την ασφάλεια», σύμφωνα με ένα προφίλ στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η Adani Enterprises, η κύρια εταιρεία του ομίλου, ανέφερε έσοδα 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 και ο ίδιος ο Adani κατέχει μερίδιο 75%.
Η σταδιακή μετάβαση και το σύνδρομο King Charles
Η συνταξιοδότηση του Adani ανοίγει το δρόμο για τους γιους και τους ανιψιούς του να αναλάβουν τον οικογενειακό όμιλο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Η μετάβαση θα γίνει σταδιακά και οι διάδοχοι του Adani θα διευθύνουν την εταιρεία συλλογικά, δήλωσε στο Bloomberg.
Οι περισσότεροι ηγέτες των ασιατικών οικογενειακών επιχειρήσεων δεν είναι πρόθυμοι να συνταξιοδοτηθούν, οδηγώντας σε αυτό που η καθηγήτρια οικογενειακών επιχειρήσεων Marleen Dieleman ονόμασε «σύνδρομο King Charles», όπου η επόμενη γενιά παίρνει τη σκυτάλη πέρα από την ακμή της.
Η πρόωρη αποχώρηση του Gautam Adani είναι ένα θετικό σημάδι, δήλωσε ο Dieleman, ο οποίος εργάζεται στο IMD Business School στην Ελβετία.
«Είναι καλό να βλέπουμε αυτό το επίπεδο σχεδιασμού και προετοιμασίας», δήλωσε ο Dieleman στο Business Insider.
Ο Karan Adani, ο μεγαλύτερος γιος του Gautam, θα επιβλέπει το τσιμέντο, τα λιμάνια και την εφοδιαστική, ενώ ο Jeet Adani, ο μικρότερος γιος, θα χειρίζεται αεροδρόμια, ψηφιακές επιχειρήσεις και άμυνα. Οι ανιψιοί Pranav και Sagar θα διαχειρίζονται τις καταναλωτικές επιχειρήσεις, τις επικοινωνίες, την ενέργεια και τη χρηματοδότηση. Ο Adani δεν έχει ακόμη ανακοινώσει διάδοχο για πρόεδρο, ανέφερε το Bloomberg.
Διασφαλίσεις
Ενώ η δημόσια ανακοίνωση του Adani για τη μετάβαση θέτει ένα θετικό προηγούμενο για άλλες οικογενειακές εταιρείες, η κίνηση θα έρθει ιδανικά με διασφαλίσεις έναντι συγκρούσεων που μπορεί να προκύψουν από την ύπαρξη τεσσάρων ηγετών που διευθύνουν την εταιρεία.
«Αυτό μπορεί να γίνει συμφωνώντας στις ευρύτερες φιλόδοξες πτυχές της οικογενειακής κληρονομιάς και όχι στο ερώτημα ποιος παίρνει τι και τι είναι δίκαιο», δήλωσε ο Dieleman στο BI.
Η τοποθέτηση μη οικογενειακών εμπειρογνωμόνων σε καίριες θέσεις είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της διαδικασίας μετάβασης.
Μια εταιρεία του μεγέθους του ομίλου Adani απαιτεί διάφορα στάδια ηγεσίας, «τα οποία προέρχονται από ένα μείγμα μη οικογενειακών και οικογενειακών επαγγελματιών», δήλωσε ο Dieleman
Η μετάβαση της ηγεσίας έρχεται εν μέσω σημαντικών αντιπαραθέσεων για την εταιρεία. Τον Ιανουάριο του 2023, ο όμιλος Adani κατηγορήθηκε από την Hindenburg Research, μια ακτιβιστική επενδυτική εταιρεία short-seller, για οικονομικά παραπτώματα, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της αγοραίας αξίας της εταιρείας. Επιπλέον, η εταιρεία ερευνήθηκε επίσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για πιθανή δωροδοκία που αφορούσε θυγατρικές της Adani, κάτι που η εταιρεία είχε αρνηθεί, ανέφερε το Bloomberg τον Μάρτιο. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις