Σεμαγλουτίδη: Μελέτη βλέπει μείωση του κινδύνου άνοιας και της επιθυμίας για τσιγάρο
Η σεμαγλουτίδη αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση του διαβήτη, χρησιμοποιείται όμως ευρέως για απώλεια βάρους. Όπως φαίνεται ίσως προσφέρει οφέλη για τον εγκέφαλο.
Η σεμαγλουτίδη, ενέσιμο αντιδιαβητικό φάρμακο που έγινε διάσημο για τη δραματική απώλεια βάρους που προσφέρει, ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και την επιθυμία για κάπνισμα, διαπιστώνει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Αν και πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που δεν μπορεί να αποδείξει αιτιώδη σχέση, τα ευρήματα δείχνουν να διαψεύδουν τις ανησυχίες ότι οι αγωνιστές GLP-1, όπως ονομάζεται η κατηγορία φαρμάκων στην οποία ανήκει η σεμαγλουτίδη, μπορεί να προκαλούν παρενέργειες στο νευρικό σύστημα.
Τα φάρμακα αυτά μιμούνται τη δράση μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το έντερο μετά την κατανάλωση τροφής και δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές που υπογράφουν τη νέα μελέτη στην ηλεκτρονική επιθεώρηση eClinicalMedicine ήθελαν να διερευνήσουν τις υποψίες ότι η σεμαγλουτίδη αυξάνει τον κίνδυνο ψυχιατρικών και νευρολογικών συμπτωμάτων.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα για περισσότερους από 100 εκατομμύρια ασθενείς στις ΗΠΑ, η ανάλυση συνέκρινε τη σεμαγλουτίδη με τρία άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.
Η ανάλυση δεν εντόπισε ενδείξεις αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης, άγχους, αυτοκτονικού ιδεασμού ή άλλων ψυχολογικών ή νευρολογικών διαταραχών. Αντίθετα, έδειξε ότι οι χρήστες σεμαγλουτίδης διαρέχουν μικρότερο κίνδυνο γνωσιακής ύφεσης.
Τείνουν επίσης να καπνίζουν λιγότερο, κάτι που είχε αναφερθεί από τους χρήστες σε ανεκδοτολογικό επίπεδο αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.
Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες ενδείξεις για τη θετική επίδραση των αγωνιστών GLP-1 στις γνωσιακές ικανότητες, δήλωσε στο Reuters ο Χάουαρντ Φίλιτ, επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης Alzheimer’s Drug Discovery Foundation.
Επισήμανε ωστόσο ότι οι μελέτες παρατήρησης μπορούν μόνο να αποκαλύπτουν στατιστικές σχέσεις και δεν αρκούν για να αποδείξουν ότι οι θετικές επιδράσεις οφείλονται στο φάρμακο και όχι άλλους παράγοντες.
«Η απάντηση σε αυτούς τους περιορισμούς είναι μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, αυτό ακριβώς που κάνει η Novo Nordisk» είπε ο Φίλιτ, αναφερόμενης στη δανική φαρμακοβιομηχανία που ανέπτυξε τη σεμαγλουτίδη.
Από το 2021 η εταιρεία δοκιμάζει το φάρμακο σε ασθενείς στα αρχικά στάδια της Αλτσχάιμερ, με τα αποτελέσματα να αναμένονται το 2025.
- «Σύμφωνο Επενδύσεων και Θέσεων Εργασίας» πρότεινε στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλαδας
- Ανδρουλάκης: Manual Μητσοτάκη να πετά τις δικογραφίες στον κάδο των αχρήστων – Αξιακή η μάχη των εκλογών
- Η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων μπλόκαρε τη δημοσίευση μελετών που έβρισκαν τα εμβόλια ασφαλή
- Ο «πόλεμος» των Μπλέικ Λάιβλι και Τζάστιν Μπαλντόνι τελείωσε – Οι δικηγόροι τους πανηγυρίζουν
- Ευρωπαϊκή ναυτιλία: Από τις κυρίαρχες παγκοσμίως – Στα 148,7 δισ. ευρώ η συμβολή της στην οικονομία της ΕΕ
- Τέλος εποχής για τη Μονακό: Οι παίκτες που φεύγουν το καλοκαίρι από το Πριγκιπάτο
- Διεκόπησαν δρομολόγια του Προαστιακού λόγω φωτιάς στην περιοχή της Νέας Ζωής
- Ο απόλυτος οδηγός BBQ από την Αργυρώ: Την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442