Σεμαγλουτίδη: Οι ενέσεις αδυνατίσματος δοκιμάζονται τώρα και για τον εθισμό
Η σεμαγλουτίδη και άλλα παρόμοια φάρμακα ίσως περιορίζουν τη χρήση νικοτίνης, αλκοόλ, οπιοειδών ή κοκαΐνης.
Οι φαρμακοβιομηχανίες τρίβουν τα χέρια τους μετά την επιτυχία της σεμαγλουτίδης, ενός ενέσιμου φαρμάκου που αναπτύχθηκε για τον διαβήτη αλλά διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μειώνει και το σωματικό βάρος κατά 15% ή περισσότερο. Διεθνώς η παραγωγή δεν φτάνει για τη ζήτηση και το φάρμακο εξαντλήθηκε και στα ελληνικά φαρμακεία.
Τώρα, τουλάχιστον εννέα μελέτες φάσης ΙΙ δοκιμάζουν τη σεμαγλουτίδη και άλλα παρόμοια φάρμακα για μια άλλη, φαινομενικά άσχετη χρήση, την αντιμετώπιση του εθισμού.
Δοκιμές σε ζώα και ανέκδοτες αναφορές χρηστών υποδεικνύουν ότι τα φάρμακα αυτά, οι λεγόμενοι αγωνιστές GLP-1, μπορεί να περιορίζουν τη χρήση νικοτίνης, αλκοόλ, οπιοειδών ή κοκαΐνης, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science.
Η συνταγογραφούμενη θεραπεία κοστίζει πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα
Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας, στην ανάπτυξη των οποίων δραστηριοποιούνται πάνω από 10 φαρμακοβιομηχανίες, μιμούνται τη δράση της ορμόνης GLP-1, η οποία παράγεται στο πάγκρεας και μεταξύ άλλων διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης για τη ρύθμιση του σακχάρου.
Υποδοχείς της ίδιας ορμόνης υπάρχουν όμως και στον εγκέφαλο, μεταξύ άλλων σε περιοχές του συστήματος επιβράβευσης που εμπλέκεται στον εθισμό.
Ακόμα πάντως κι αν τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι θετικά, υπάρχουν περιορισμοί. Η συνταγογραφούμενη θεραπεία κοστίζει πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα και πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι σημαντικό μέρος των χρηστών διακόπτει τη θεραπεία, κυρίως λόγω ναυτίας που είναι η κύρια παρενέργεια.
Το βάρος τότε τείνει να επιστρέφει. Μαζί και ο εθισμός;
Έντυπη έκδοση Το Βήμα
- Πέραμα: Εκσκαφέας έπεσε στο πόδι 62χρονου εργάτη και τον τραυμάτισε σοβαρά
- Μητσοτάκης: Μέτρα «ασπιρίνες» για την ακρίβεια και τους δανειολήπτες – Υπεύθυνη η «παγκόσμια οικονομική κρίση» για τον πρωθυπουργό
- H συνάντηση του Σπανούλη με τον Μάικ Τζέιμς στην Αθήνα
- Χαλκίδα: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού 70χρονη από την κόρη της και τον σύντροφό της
- Θλίψη στον ΠΑΟΚ: Πέθανε ο αδελφός του Ιβάν Σαββίδη, Παύλος
- Τραμπ: Η εκεχειρία θα παραταθεί έως πέντε μέρες, λέει το Axios – Με τις βαλίτσες στο χέρι ο Βανς τελικά έμεινε σπίτι
- Στο 4,9% το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025
- Η Σίντνεϊ Σουίνι «έφαγε πόρτα» στην ταινία Ο Διάβολος Φοράει Prada 2
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442