Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγωνιστές GLP-1: Θεραπεία της Αλτσχάιμερ και της Πάρκινσον με ενέσεις αδυνατίσματος;

Αγωνιστές GLP-1: Θεραπεία της Αλτσχάιμερ και της Πάρκινσον με ενέσεις αδυνατίσματος;

Η νέα γενιά φαρμάκων μειώνει δραστικά τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Η νέα γενιά ενέσιμων φαρμάκων που κάνει θραύση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη δοκιμάζεται τώρα ως υποψήφια θεραπεία για εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.

Μελέτες σε πειραματόζωα και προκαταρκτικά δεδομένα σε ανθρώπους δείχνουν ότι οι λεγόμενοι αγωνιστές GLP-1 μειώνουν δραστικά τη φλεγμονή σε όλα τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης του εγκεφάλου.

Η ελπίδα είναι ότι τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των νόσων του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, οι οποίες χαρακτηρίζονται από φλεγμονή του εγκεφάλου, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature.

Ενδεικτικό της αισιοδοξίας είναι ότι τουλάχιστον 20 κλινικές μελέτες δοκιμάζουν αγωνιστές GLP-1 σε ασθενείς των δύο παθήσεων, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2022 στο Pharmacological Research.

«Η επόμενη γενιά φαρμάκων μπορεί να είναι ακόμα πιο στοχευμένη» στη μείωση της φλεγμονής, λέει ο Ντάνιελ Ντρούκερ, ενδοκρινολόγος του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Ίσως θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά».

Από το έντερο στον εγκέφαλο

Οι αγωνιστές GLP-1 (αγωνιστές Γλυκαγονόμορφου Πεπτιδίου 1) μιμούνται τη δράση της ορμόνης GLP-1 που εκκρίνεται από το έντερο μετά την κατανάλωση τροφής και δρα στον εγκέφαλο για να δημιουργήσει το αίσθημα του κορεσμού.

Ωστόσο μια πληθώρα πρόσφατων μελετών αποκαλύπτουν ότι τα φάρμακα αυτά καταστέλλουν και τη φλεγμονή «σχεδόν παντού» στο σώμα, λέει ο Ντρούκερ.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του ανέφεραν τον Δεκέμβριο στην επιθεώρηση Cell Metabolism ότι ο εγκέφαλος διαθέτει άφθονους υποδοχείς της ορμόνης GLP-1. Όλοι οι αγωνιστές GLP-1 που δοκίμασαν οι ερευνητές διαπιστώθηκε ότι μείωσαν τη φλεγμονή που είχε προκληθεί τεχνητά σε ποντίκια.

Όταν όμως οι ερευνητές μπλόκαραν τους υποδοχείς GLP-1 στον εγκέφαλο, η αντιφλεγμονώδης δράση των φαρμάκων εξαφανίστηκε.

Και αυτό υποδεικνύει ότι η μείωση της φλεγμονής δεν οφείλεται στην απώλεια βάρους και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα αλλά από διαφορετικό μηχανισμό.

Είναι πιθανό ότι ο μηχανισμός αυτός ευθύνεται, τουλάχιστον εν μέρει, για τη μείωση του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού σε ασθενείς που λαμβάνουν αγωνιστές GLP-1 για τον διαβήτη.

Το ερευνητικό ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στις εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου. Παλαιότερη μελέτη στο The Lancet διαπίστωνε ότι ένας αγωνιστής GLP-1 με την ονομασία εξενατίδη προσέφερε μεγαλύτερη κινητική βελτίωση από ό,τι το placebo σε ασθενείς με Πάρκινσον.

Το φάρμακο εξετάζεται τώρα σε κλινική μελέτη με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης τουλάχιστον δύο κλινικές μελέτες που δοκιμάζουν το φάρμακο σεμαγλουτίδη για την Αλτσχάιμερ.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024