Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Long Covid: Πληθαίνουν οι ενδείξεις για αυτοάνοσες αντιδράσεις

Long Covid: Πληθαίνουν οι ενδείξεις για αυτοάνοσες αντιδράσεις

Οι ασθενείς της μυστηριώδους πάθησης παράγουν αντισώματα που προκαλούν συμπτώματα όταν χορηγούνται σε πειραματόζωα.

Οι υποψίες ότι η long Covid οφείλεται σε επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε υγιείς ιστούς δείχνει να ενισχύεται από δύο μικρές μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι τα αντισώματα που απομονώνονται από ασθενείς της μυστηριώδους πάθησης προκαλούν συμπτώματα σε πειραματόζωα.

Διάφορες εξηγήσεις έχουν πέσει στο τραπέζι για τη μακρά Covid, ένα σύνολο συμπτωμάτων, όπως κόπωση και χρόνιος πόνος, που επιμένουν για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Τουλάχιστον 65 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο περιμένουν να λυθεί το μυστήριο της αιτίας και να βρεθούν θεραπείες.

Κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι η long Covid οφείλεται στην παραμονή αντιγράφων του κορονοϊού στον οργανισμό, ενώ άλλες ενοχοποιούν μικροσκοπικούς θρόμβους που αποφράσσουν τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία και εμποδίζουν την οξυγόνωση.

Μια τρίτη θεωρία θέλει την πάθηση να οφείλεται σε «αυτοαντισώματα» -δηλαδή αντισώματα που στρέφονται κατά υγιών ιστών- αν και μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σχέση.

Ευαισθησία στον πόνο

H πρώτη από τις δύο νέες μελέτες, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο ηλεκτρονικό αποθετήριο «biorXiv», εξετάζει ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν αντισώματα από το αίμα 34 ασθενών long Covid.

Τα αντισώματα ορισμένων ασθενών αύξησαν την ευαισθησία των πειραματόζωων στον πόνο, όπως έδειξε ένα στάνταρτ τεστ στο οποίο οι ερευνητές τα τσιμπούσαν με βελόνα στην πατούσα.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα αντισώματα προκάλεσαν δυσκολίες κινητικότητας, με τα πειραματόζωα να διανύουν 40% μικρότερη απόσταση όταν ασκούνταν σε τροχό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τέτοια φαινόμενα δεν παρατηρήθηκαν με τα αντισώματα από άτομα που είχαν αναρρώσει πλήρως από Covid-19.

Η μελέτη είχε μικρό στατιστικό δείγμα, ωστόσο τα ευρήματα δείχνουν να επιβεβαιώνονται από μια δεύτερη μελέτη στις ΗΠΑ. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές σε διαδικτυακό σεμινάριο της του ερευνητικού οργανισμού Solve M.E., τα αντισώματα από ασθενείς long Covid κάνουν τα ποντίκια πιο ευαίσθητα στον πόνο.

Περαιτέρω μελέτες μένει να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα ευρήματα στον άνθρωπο. Αν τα αυτοαντισώματα είναι πράγματι η αιτία της μακράς Covid, λένε οι ερευνητές, οι ασθενείς της πάθησης ίσως θα πρέπει να εξαιρούνται από την εθελοντική αιμοδοσία.

Sports in

LIVE: ΠΑΟΚ – Μπόρατς

LIVE: ΠΑΟΚ – Μπόρατς. Παρακολουθήστε live στις 20:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης ΠΑΟΚ – Μπόρατς για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024