Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οι 4 αγορές που φέρνουν υπεραξίες μετά το mega deal με Masdar

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οι 4 αγορές που φέρνουν υπεραξίες μετά το mega deal με Masdar

Οι υποδομές, οι παραχωρήσεις, τα απορρίμματα και τα αντλητικά έργα οι νέοι στόχοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Νέες υπεραξίες για τους μετόχους της επιφυλάσσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά το μεγάλο deal με τη Masdar που αφορά στη μεταβίβαση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στους Άραβες ηγέτες των ΑΠΕ.

Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτοντας πλέον μία γραμμή πυρός 3 δισ. ευρώ στρέφεται δυναμικά σε τέσσερις νέες αγορές: Υποδομές, Παραχωρήσεις, Απορρίμματα και Αντλητικά (αποθήκευση καθαρής ενέργειας) έργα θα αποφέρουν μέσα από τις επενδύσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ανάληψη νέων projects υπεραξίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για πολλά χρόνια.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ήδη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από το σύνολο των υποδομών και παραχωρήσεων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της έχει εξασφαλίσει για τις επόμενες δεκαετίες μερίσματα συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ για τους μετόχους τους.

Η πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα επιτρέψει την επιτάχυνση της σταδιακής αύξησης του μερίσματος για τους μετόχους της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε υψηλότερα επίπεδα, σε συνδυασμό και με την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο ελκυστική σε μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Πέρα αυτού, αν εξετάσει κανείς τις ταμειακές ροές, η μητρική εταιρεία από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λάμβανε κάθε χρόνο ένα μέρισμα της τάξης των 15-16 εκατ. ευρώ. Για το 2023 τα συνολικά μερίσματα/επιστροφές κεφαλαίου/αποπληρωμές ενδοομιλικών δανείων ξεπέρασαν τα 200 εκατ. (με το μέρισμα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να αντιπροσωπεύει ποσοστό μικρότερο του 10% των συνολικών ταμειακών ροών), ένα ποσό που αναμένεται να κινηθεί αυξανόμενο τα επόμενα χρόνια καθώς ωριμάζουν τα επενδυτικά έργα του ομίλου.

Υποδομές και παραχωρήσεις

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θωρακίζεται με ένα οπλοστάσιο σημαντικότατων επιπλέον ιδίων κεφαλαίων άνω των 2 δισ. ευρώ αποκλειστικά για διεκδίκηση νέων μεγάλων έργων στις υποδομές και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού για όλα τα μεγάλα projects στα όποια είχε ήδη επικρατήσει μέσω διεθνών διαγωνισμών ο Όμιλος (π.χ. Αττική Οδός, Εγνατία Οδός, Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης κλπ.) είχαν ήδη εξασφαλιστεί, τόσο οι χρηματοδοτικές γραμμές όσο και η ίδια συμμετοχή, πριν το deal με τη Masdar.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Αττική Οδός

Οι δύο αυτοί τομείς δίνουν τη δυνατότητα στον όμιλο για το mega play επιχειρώντας το άλμα προς το μέλλον ακριβώς τη στιγμή που αποκρυσταλλώνεται η ευκαιρία για επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με υψηλές αποδόσεις, έχοντας τοποθετηθεί ήδη στρατηγικά σε ένα κλάδο όπου έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δεδομένης της καθετοποίησης που έχει αλλά και της δυνατότητας της να ελέγχει κάθε στάδιο ρίσκου του έργου.

Βάσει  πρόσφατων μελετών (ΙΟΒΕ, PWC), στον τομέα των υποδομών στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένονται δημοπρατήσεις έργων συνολικής αξίας 40-50 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι παρόμοιες θετικές προοπτικές παρουσιάζονται και σε γειτονικές αγορές όπως Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη, καθώς καταγράφεται σημαντική ανάγκη καίριων υποδομών και ταυτόχρονα ισχυρή βούληση για σημαντικές επενδύσεις με στόχο τη σύγκλιση με το επίπεδο των υποδομών στη δυτική Ευρώπη.

Απορρίμματα και αντλητικά έργα

Για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όμως ανοίγονται και άλλες δύο αγορές, οι οποίες επίσης θα προσδώσουν υπεραξίες στους μετόχους.

Πρόκειται για τα απορρίμματα και τα αντλητικά έργα.

Η συμφωνία με τη Masdar, προβλέπει ότι πωλείται μόνο η δραστηριότητα της παραγωγής καθαρής ενέργειας, και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα περάσουν μία σειρά από άλλες δραστηριότητες που είχε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως η διαχείριση απορριμμάτων (π.χ. στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου), δηλαδή δραστηριότητες που κουμπώνουν απόλυτα στο χαρτοφυλάκιο ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων του Ομίλου. Ειδικά στη διαχείριση απορριμμάτων, υπενθυμίζεται ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημοπρατηθούν έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Σε εξέλιξη οι εργασίες για το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία

Τέλος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έχει δικαίωμα να αγοράσει (call option) ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα  έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) συνολικής ισχύος περίπου 3 GW. Η συμφωνία ακόμα περιλαμβάνει put option σχετικά με το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, που προβλέπει ότι η Masdar θα έχει δικαίωμα να πωλήσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (100% θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ). Με αυτό τον τρόπο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διατηρεί το δικαίωμα για μια πολύ ισχυρή παρουσία σε εμβληματικά έργα ενεργειακών υποδομών, σημαντικού μεγέθους και με μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Πήρε την τρίτη θέση η Ουρουγουάη (κ.δ. 2-2, πεν. 3-4)

Στο μικρό τελικό του Κόπα Αμέρικα η Ουρουγουάη νίκησε στα πέναλτι στον Καναδά και κατέλαβε τη 3η θέση στη διοργάνωση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024