Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλυψη ΝΥΤ: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για σκιώδη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Αποκάλυψη ΝΥΤ: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για σκιώδη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Ο Μπέζαλελ Σμότριχ, υπουργός Οικονομικών, ηχογραφήθηκε να περιγράφει ένα μυστικό σχέδιο για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης δια της πλαγίας οδού.

Ο ισραηλινός στρατός έχει παραδώσει αθόρυβα σημαντικές νομικές εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε φιλοεποίκους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται για τον ακροδεξιό υπουργό Μπέζαλελ Σμότριχ και κύριο υποστηρικτή του ισραηλινού επεκτατισμού.

Μια διαταγή που αναρτήθηκε από τις IDF στον ιστότοπό τους στις 29 Μαΐου μεταφέρει την ευθύνη για δεκάδες εσωτερικούς κανονισμούς στην Πολιτική Διοίκηση, τον ισραηλινό φορέα που κυβερνά στη Δυτική Όχθη, από τον στρατό σε αξιωματούχους υπό την ηγεσία του Σμότριχ στο υπουργείο Άμυνας.

Η διαταγή μεταφέρει τεράστιες περιοχές διοικητικής εξουσίας από τον στρατιωτικό διοικητή σε ισραηλινούς πολίτες

Οι ισραηλινοί πολιτικοί επιδιώκουν εδώ και καιρό να βρουν τρόπους να καταλάβουν μόνιμα ή να προσαρτήσουν την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 και στην οποία ζουν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Ο Μίκαελ Σφάρντ, ένας Ισραηλινός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε: «Η ουσία είναι ότι για όποιον πίστευε ότι το ζήτημα της προσάρτησης ήταν ομιχλώδες, αυτή η διαταγή θα πρέπει να τερματίσει κάθε αμφιβολία. Αυτό που κάνει αυτή η διαταγή είναι να μεταφέρει τεράστιες περιοχές διοικητικής εξουσίας από τον στρατιωτικό διοικητή σε ισραηλινούς πολίτες που εργάζονται για την κυβέρνηση».

«Αλλαγές όπως αυτή αλλάζουν το σύστημα»

«Σας λέω, είναι υπερδραματικό», ακούγεται να λέει ο Σμότριχ στην ομιλία του. «Αλλαγές όπως αυτή αλλάζουν το σύστημα».

«Δημιουργήσαμε ένα ξεχωριστό πολιτικό σύστημα», ακούγεται να λέει ο Σμότριχ στην ηχογράφηση. Είπε ότι για να εκτρέψει τη διεθνή κριτική, η κυβέρνηση επέτρεψε στο υπουργείο Άμυνας να παραμείνει αναμεμειγμένο στη διαδικασία, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο στρατός εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι. «Θα είναι πιο εύκολο να το αποδεχτούν αυτό στο διεθνές και νομικό πλαίσιο», είπε ο Σμότριχ, «ώστε να μην πουν ότι εδώ κάνουμε προσάρτηση».

«Ο Νετανιάχου είναι μαζί μας σε όλη τη διαδρομή», καυχήθηκε ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του.

«Δεν είναι κάτι καινούριο για εμάς»

Για πολλούς Παλαιστίνιους, η ίδια η ομιλία είναι πιθανό να γίνει δεκτή με λιγότερη έκπληξη από το γεγονός ότι ο Σμότριχ είπε τα λόγια αυτά δυνατά.

«Είναι ενδιαφέρον να ακούμε τον Σμότριχ με τη δική του φωνή να επιβεβαιώνει πολλά από αυτά που υποψιαζόμασταν για την ατζέντα του», δήλωσε ο Ιμπραήμ Νταλάλσα, διευθυντής του Horizon Center, μιας ομάδας πολιτικής ανάλυσης στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Παρόλα αυτά, είπε ο Νταλάλσα, η προσέγγιση αυτή δεν είναι καινούργια.

Οι Παλαιστίνιοι λένε εδώ και χρόνια ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες προσπαθούν να προσαρτήσουν τη Δυτική Όχθη μόνο κατ’ όνομα, χτίζοντας οικισμούς σε στρατηγικά σημεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τον συνεχή παλαιστινιακό έλεγχο σε όλη την επικράτεια. «Αυτό συμβαίνει από το 1967», δήλωσε ο Νταλάλσα. «Από πολύ πριν ο Σμότριχ έρθει στη σκηνή», πρόσθεσε.

Ένα απλό τρικ

Πρόκειται για το τελευταίο πραξικόπημα για τον Σμότριχ πρόεδρος του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος, ο οποίος έγινε υπουργός Οικονομικών και υπουργός στο υπουργείο Άμυνας μετά από συμφωνία συνασπισμού μεταξύ του ακροδεξιού πολιτικού του κόμματος και του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Πολιτική Διοίκηση είναι κυρίως υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την κατασκευή στην περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης – το 60% των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών που βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό διοικητικό έλεγχο και έλεγχο ασφαλείας, καθώς και για την επιβολή της νομοθεσίας κατά των μη εγκεκριμένων κατασκευών, είτε από ισραηλινούς εποίκους είτε από Παλαιστίνιους. Το τρικ είναι πως η Πολιτική Διοίκηση επιτρέπει τα Ισραηλινά αυθαίρετα, ενώ υποχρεώνει τους Παλαιστινίους να γκρεμίσουν τα σπίτια τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων, η οποία δεν έγινε σε μεγάλο βαθμό αντιληπτή στο Ισραήλ, ακολουθεί μια πολυετή εκστρατεία από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του εποικισμού για να αποκτήσουν πολλές από τις νομικές εξουσίες που προηγουμένως ασκούσε η στρατιωτική ιεραρχία.

Οι νόμοι καλύπτουν τα πάντα, από τους οικοδομικούς κανονισμούς μέχρι τη διαχείριση της γεωργίας, της δασοκομίας, των πάρκων και των λουτρών. Οι δικηγόροι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η μεταφορά τους από τον στρατιωτικό στον πολιτικό έλεγχο θα κινδύνευε να φέρει το Ισραήλ σε σύγκρουση με τις ευθύνες του βάσει του διεθνούς δικαίου.

Μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση, ο Σμότριχ προχώρησε γρήγορα στην έγκριση χιλιάδων νέων οικιστικών κατοικιών, στη νομιμοποίηση των προηγουμένως μη εγκεκριμένων φυλακίων και στη δυσχέρανση της οικοδόμησης κατοικιών και της μετακίνησης των Παλαιστινίων των οποίων γκρέμιζε τα σπίτια.

Ο Μπεζαλέλ Ζμότριχ οφείλει την πολιτική δύναμή του στους εποίκους, τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετεί, όπως και ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Το καθεστώς της Δυτικής Όχθης παραμένει ανοικτό σε διαπραγματεύσεις

Ένα σημαίνον μέλος του συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους εποίκους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη ότι η κυβέρνηση συμμετέχει σε μια μυστική προσπάθεια να αλλάξει αμετάκλητα τον τρόπο διακυβέρνησης της περιοχής, για να εδραιώσει τον έλεγχο του Ισραήλ σε αυτήν χωρίς να κατηγορηθεί ότι την προσαρτά επίσημα.

Ενώ η αντίθεση του Σμότριτς στην παραχώρηση του ελέγχου της Δυτικής Όχθης δεν είναι μυστικό, η επίσημη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης είναι ότι το καθεστώς της Δυτικής Όχθης παραμένει ανοικτό σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των ισραηλινών και παλαιστινιακών ηγετών. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έχει αποφανθεί ότι η κυριαρχία του Ισραήλ επί της περιοχής ισοδυναμεί με προσωρινή στρατιωτική κατοχή που επιβλέπεται από στρατηγούς του στρατού και όχι με μόνιμη πολιτική προσάρτηση που διαχειρίζονται ισραηλινοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Η ομιλία του Σμότριτς στις 9 Ιουνίου σε συγκέντρωση στη Δυτική Όχθη μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη τη διατήρηση αυτής της στάσης. Σε αυτήν, περιέγραψε ένα προσεκτικά ενορχηστρωμένο πρόγραμμα για να αφαιρέσει την εξουσία επί της Δυτικής Όχθης από τα χέρια του ισραηλινού στρατού και να την παραδώσει σε πολίτες που εργάζονται για τον Σμότριχ στο υπουργείο Άμυνας. Μέρη του σχεδίου έχουν ήδη εισαχθεί σταδιακά τους τελευταίους 18 μήνες και ορισμένες εξουσίες έχουν ήδη μεταφερθεί σε πολίτες.

«Δημιουργήσαμε ένα ξεχωριστό πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο Σμότριχ. Για να εκτρέψει τον διεθνή έλεγχο, η κυβέρνηση επέτρεψε στο Υπουργείο Άμυνας να παραμείνει αναμεμειγμένο στη διαδικασία, είπε, έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο στρατός εξακολουθεί να βρίσκεται στην καρδιά της διακυβέρνησης της Δυτικής Όχθης.

«Θα είναι πιο εύκολο να το καταπιεί κανείς στο διεθνές και νομικό πλαίσιο», δήλωσε ο Σμότριχ. «Έτσι ώστε να μην πουν ότι κάνουμε προσάρτηση εδώ». Ο εκπρόσωπος του Σμότριχ, Έιταν Φόλντ, επιβεβαίωσε ότι έδωσε την ομιλία και δήλωσε ότι η εκδήλωση δεν ήταν μυστική.

Οι ΗΠΑ συζητούν «την επιβολή κυρώσεων στον Σμότριχ» ισχυρίζονται οι ΝΥΤ

Δημοσιεύματα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συζήτησαν κατ’ ιδίαν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στον Σμότριχ για τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπό του στη Δυτική Όχθη, όπου ζει σε έναν οικισμό που είναι παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Νετανιάχου έχει εξαρτηθεί περισσότερο από την υποστήριξη του Σμότριχ και άλλων ακροδεξιών στοιχείων της κυβέρνησης συνασπισμού του από τότε που ο μετριοπαθής πρώην υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ παραιτήθηκε από το έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ σε μια διαμάχη σχετικά με τη στρατηγική στον πόλεμο της Γάζας και τον τρόπο επιστροφής των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Σμότριχ δεν έκρυψε την επιθυμία του να «σηκώσει μπαϊράκι» στο υπουργείο Άμυνας για να ακολουθήσει τις δικές του πολιτικές, υποβαθμίζοντας τη σημασία των αποφάσεων ως «απλώς τεχνικών». Τον Απρίλιο, ο Σμότριχ διόρισε έναν μακροχρόνιο ιδεολογικό σύμμαχο, τον Χίλελ Ροθ, ως αναπληρωτή στην Πολιτική Διοίκηση με αρμοδιότητα την επιβολή των οικοδομικών κανονισμών στους οικισμούς και τα φυλάκια.

Ο Ροθ είναι πρώην κάτοικος του Γιτζχάρ, ενός οικισμού της Δυτικής Όχθης με φήμη για τη βία και τον εξτρεμισμό. Υπηρέτησε ως στέλεχος της Bnei Akiva, μιας ΜΚΟ που συνδέεται με το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα του Σμότριχ. Ο Σφάρντ (ο νομικός) δήλωσε ότι η μεταβίβαση σημαίνει ότι η νομική εξουσία στη Δυτική Όχθη βρίσκεται πλέον στα χέρια «ενός μηχανισμού με επικεφαλής έναν Ισραηλινό υπουργό του οποίου το μόνο ενδιαφέρον είναι να προωθήσει τα ισραηλινά συμφέροντα».

Υποχρεώνοντας τους Παλαιστινίους να γκρεμίσουν τα σπίτια τους και επιτρέποντας στους Ισραηλινούς να χτίσουν, προκύπτει ένας εποικισμός με προπέτασμα νόμου.

Ο Ροθ που θα επιβάλει τους οικιστικούς κανονισμούς λογοδοτεί απευθείας στον Σμότριχ

Εξίσου σημαντικό, είπε ο Σφαρντ, είναι ότι αν και ο επικεφαλής της Πολιτικής Διοίκησης είναι αξιωματικός που υπάγεται στη στρατιωτική διοίκηση, ο Ροθ είναι πολίτης που λογοδοτεί στον Σμότριχ.

Η άποψη του Σφαρντ απηχεί μια νομική γνωμοδότηση που δημοσιεύθηκε από τρεις ισραηλινούς νομικούς πέρυσι, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η μεταβίβαση εξουσιών από τον στρατό θα ισοδυναμούσε με νομική προσάρτηση, καθώς ο Σμότριχ «θεωρεί τον εαυτό του δεσμευμένο πρώτα και κύρια να προωθήσει τα συμφέροντα των ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη και όχι την ευημερία των Παλαιστινίων κατοίκων».

Ο Μαϊράβ Ζονζάιν, αναλυτής για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στην Crisis Group, δήλωσε: «Το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν πρόκειται πλέον για «υφέρπουσα προσάρτηση» ή «de facto προσάρτηση», αλλά για πραγματική προσάρτηση.«Πρόκειται για τη νομιμοποίηση και ομαλοποίηση μιας μακροχρόνιας πολιτικής. Ο Σμότριτς ουσιαστικά αποκαθιστά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κατοχή παίρνοντας ένα μεγάλο μέρος από τα χέρια του στρατού».

«Οι μισοί από τους ανθρώπους που έφερε στο υπουργείο Άμυνας προέρχονται από την ισραηλινή ΜΚΟ Regavim που υποστηρίζει τους εποίκους. Οι ίδιοι άνθρωποι που εργάστηκαν στη Regavim για να ξεφορτωθούν τους Παλαιστίνιους στην περιοχή Γ βρίσκονται τώρα σε κυβερνητικές θέσεις». Να σημειωθεί πως ο ίδιος υπουργός πιέζει τους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης και στον οικονομικό τομέα.

Και κατεχόμενα εδάφη και προσαρτημένα και τίποτα από τα δύο

Το Ισραήλ κατέλαβε τον έλεγχο της περιοχής από την Ιορδανία το 1967 κατά τη διάρκεια ενός πολέμου με τρία αραβικά κράτη. Από τότε που το κατέλαβε, το Ισραήλ έχει εγκαταστήσει περισσότερους από 500.000 ισραηλινούς πολίτες, οι οποίοι υπόκεινται στο ισραηλινό αστικό δίκαιο, μαζί με τα περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους του εδάφους, οι οποίοι υπόκεινται στο ισραηλινό στρατιωτικό δίκαιο.

Περίπου το 40% της επικράτειας διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή, έναν ημιαυτόνομο παλαιστινιακό οργανισμό που βασίζεται στη συνεργασία του Ισραήλ για μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής του. Εδώ και δεκαετίες, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έχει περιγράψει την κυριαρχία του Ισραήλ επί της περιοχής ως στρατιωτική κατοχή, η οποία εποπτεύεται από έναν ανώτερο στρατηγό και συμμορφώνεται με τους διεθνείς νόμους που ισχύουν για τα κατεχόμενα εδάφη.

Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός αμφισβητεί τον όρο «κατοχή», αλλά αρνείται επίσης δημοσίως ότι η Δυτική Όχθη έχει προσαρτηθεί μόνιμα και έχει τεθεί υπό τον κυρίαρχο έλεγχο των πολιτικών αρχών του Ισραήλ.

«Το τελικό καθεστώς αυτών των εδαφών θα καθοριστεί από τα μέρη σε απευθείας διαπραγματεύσεις», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ομιλία του Σμότριχ. «Αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Sports in

H Γκαζιαντέπ ανακοίνωσε τον Διούδη και τον παρουσίασε σαν… Μπάτμαν! (pic, vid)

Στην Τουρκία θα συνεχίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα ο Σωκράτης Διούδης, με την Γκαζιαντέπ να ανακοινώνει την απόκτηση του 31χρονου τερματοφύλακα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024