Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Παιδιά υποφέρουν από την πείνα - Πολεμικές συρράξεις και Κλίμα οδηγούν σε επισιτιστική φτώχεια

Παιδιά υποφέρουν από την πείνα – Πολεμικές συρράξεις και Κλίμα οδηγούν σε επισιτιστική φτώχεια

Πάνω από το 25% των παιδιών κάτω των 5 ετών υποφέρουν από την πείνα, αναφέρει η έκθεση της Unicef

Οι πολεμικές συγκρούσεις  και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, εντείνουν την επισιτιστική κρίση, καθώς ένα στα τέσσερα παιδιά, σύμφωνα με έκθεση της Unicef, είναι αντιμέτωπο με την πείνα.

Παγκοσμίως, το 27% των παιδιών κάτω των 5 ετών υπέφεραν από σοβαρή επισιτιστική φτώχεια το 2022 σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας πάνω στο θέμα.

Πάνω από το ένα τρίτο των 181 εκατομμυρίων παιδιών που έχουν πληγεί ζουν στη νότια Ασία, όπου δύο στα πέντε βρέφη βρίσκονται κάτω από το όριο της επισιτιστικής φτώχειας, σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και η Ινδία να έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά.

Δύο στα πέντε παιδιά στη Νότια Ασία αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική φτώχεια

Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από την αύξηση των «συγκρούσεων, των κλιματικών σοκ και των οικονομικών κρίσεων», καθιστώντας πιο δύσκολο για τις οικογένειες να βρουν και να αντέξουν οικονομικά θρεπτικά τρόφιμα για τα μικρά παιδιά τους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αναμένεται ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν αν δεν γίνει τίποτα. Η παιδική επισιτιστική φτώχεια πρέπει να αναδειχθεί ως αναπτυξιακή και ανθρωπιστική προτεραιότητα.

Στη Γάζα, ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς συνέβαλε στη μεγάλη αύξηση της πείνας των παιδιών. Υπολογίστηκε ότι το 88% των παιδιών ζουν τώρα σε σοβαρή επισιτιστική φτώχεια, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί ποτέ στην παλαιστινιακή επικράτεια, από 13% το 2020.

Οι πολεμικές συγκρούσεις είναι ο Νο. 1 λόγος της επισιτιστικής ανασφάλειας

Ενώ η έκθεση διαπίστωσε ότι το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζει σοβαρή επισιτιστική φτώχεια είχε μετατοπιστεί ελάχιστα στις μισές από τις 64 χώρες με δεδομένα να χρονολογούνται από το 2012, σχεδόν το ένα πέμπτο των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα πριν από μια δεκαετία έχουν δει την κατάστασή τους να επιδεινώνεται.

Μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά επισιτιστικής φτώχειας σημειώθηκαν στην υποσαχάρια Αφρική, όπου τα ποσοστά καθυστέρησης, μια σοβαρή μορφή υποσιτισμού, σε ορισμένες δυτικές και κεντρικές χώρες της ηπείρου προβλέπεται να παραμείνουν υπερδιπλάσια από τον συμφωνημένο στόχο το 2030.

Η επισιτιστική ανασφάλεια σε αυτές τις περιοχές έχει ενταθεί από την αύξηση των ξηρασιών και των πλημμυρών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, με μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης να εξαφανίζονται.

Η πρόοδος δεν σημειώνεται αρκετά γρήγορα για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων του ΟΗΕ

Οι πολίτες στις φτωχότερες περιοχές βασίζονταν όλο και περισσότερο σε φθηνότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, ανέφερε η Unicef.

Τα στοιχεία από την Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής έδειξαν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων διπλασιάστηκε μεταξύ 2010 και 2022 σε χώρες με χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα, ενώ οι αγορές αναψυκτικών αυξήθηκαν επίσης κατά 70% κατά την περίοδο αυτή.

Ενώ τα προβλήματα που προκαλούνται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν κυρίως τις αστικές περιοχές, η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια ήταν πιο διαδεδομένη στις αγροτικές κοινότητες.

Η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών αυξάνεται στις φτωχότερες χώρες

Sports in

Τα δεδομένα για Ποκουσέφσκι: Η προτεραιότητα, η Euroleague και μία σημαντική απόφαση

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι είναι ένας παίκτης που ακούγεται έντονα για επιστροφή στην Ευρώπη, όμως τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα – Ποιες είναι οι σκέψεις του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024