Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Στο επίκεντρο οι αστικές παρεμβάσεις στην Κεντρική Μακεδονία

Στο επίκεντρο οι αστικές παρεμβάσεις στην Κεντρική Μακεδονία

Α. Τζιτζικώστας: «Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με 222 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ τα έργα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των αστικών κέντρων της Κεντρικής Μακεδονίας».

Στην αστική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν αφιερωμένη η πρώτη μέρα της τρίτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2021 – 2027, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στην κεντρική ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «όπως είχαμε δεσμευτεί, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέδειξε στην πράξη τη βαθιά πεποίθηση ότι τα έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και οι ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις αποτέλεσαν στο ολοκληρωμένο ΕΣΠΑ 2014-2020 ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία. Και ακριβώς επειδή κάναμε αυτή τη στρατηγική επιλογή, αξιοποιήσαμε περίπου 106 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των έργων, δηλαδή το 10% των πόρων του συνολικού ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ποσοστό διπλάσιο από τον αρχικό πήχη».

Οι 2 ενότητες παρεμβάσεων

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τις δυο ενότητες παρεμβάσεων στην Κεντρική Μακεδονία από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε:

  • Πρώτον, στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, στο οποίο η ενίσχυση της Μητροπολιτικής Διοίκησης, Λειτουργίας και Ανάπτυξής, απαιτούσε μια διακριτή και διαφοροποιημένη παρέμβαση.
  • Δεύτερον, σε αστικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, όπου υλοποιήθηκαν έξι στρατηγικά σχέδια αστικής ανάπτυξης στις Σέρρες, την Κατερίνη, τη Βέροια, τη Νάουσα, την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.

«Η εμπειρία από την εφαρμογή του εργαλείου των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων στις αστικές περιοχές μάς επέτρεψε να διαμορφώσουμε ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντίστοιχων στρατηγικών για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.Όσον αφορά στο νέο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει πλέον 222 εκ. ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό του νέου προγράμματος, ακριβώς επειδή το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε κρίθηκε απολύτως επιτυχημένο ειδικά από τους Δήμους, που είναι οι άμεσοι αποδέκτες του, αλλά κυρίως από τους πολίτες, διότι το αποτύπωμα που άφησε στην καθημερινότητά τους είναι πολύ έντονο.

Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι «ειδικός στόχος μας είναι η ενίσχυση της ολοκληρωμένης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, του πολιτισμού, της φυσικής κληρονομιάς, του βιώσιμου τουρισμού και της ασφάλειας στις αστικές περιοχές. Ο προϋπολογισμός είναι 222 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε τα τρία επικαιροποιημένα σχέδια στρατηγικής στη Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, στις Σέρρες και στην Κατερίνη.

Αυτές οι τρεις επικαιροποιημένες στρατηγικές έχουν ήδη εγκριθεί και έχουμε ήδη εκδώσει τις πρώτες προσκλήσεις. Ενώ είναι σημαντικό να υπογραμμίσω για ακόμα μία φορά ότι οι φορείς και τα επικαιροποιημένα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης χρηματοδοτούνται και με πόρους από την Τεχνική Βοήθεια τόσο για την υποστήριξή τους στην παρακολούθηση υλοποίησης των στρατηγικών σχεδίων, όσο και για την εκπόνηση των αναγκαίων τεχνικών μελετών για τα εμβληματικά έργα του σχεδιασμού.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι ακρογωνιαίος λίθος για να ολοκληρωθούν τα πραγματικά εμβληματικά έργα που σχεδιάζονται στο νέο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, είναι η συνεργασία και ειδικά η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Κομισιόν και όλους τους Δήμους.

Sports in

Η δυναμική του μπάσκετ, οι συμπτώσεις και η Τελετή Έναρξης!

Το μπάσκετ κρατά τους πάντες σε εγρήγορση στους Ολυμπιακούς Αγώνες μολονότι κάποιες στιγμές η σύγκριση των επαγγελματιών αθλητών των ΗΠΑ με τους …κοινούς θνητούς των παρκέ, μοιάζει άνιση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024