Δημιουργία «Ταμείου» για την απόκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων αποφάσισε ο Δήμος Αμαρουσίου
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Δήμος Αμαρουσίου, «με τη συμβολή των κατοίκων θα καταστεί δυνατή η απόκτηση σημαντικών ΚΧ-ΚΘ της πόλης».
Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου στην τακτική συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου 2024 αποφάσισε για τη χρηματοδότηση των προς απόκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου τη δημιουργία ειδικού ανταποδοτικού τέλους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Δήμος Αμαρουσίου, «με τη συμβολή των κατοίκων θα καταστεί δυνατή η απόκτηση σημαντικών ΚΧ-ΚΘ της πόλης, οι οποίοι σε ανταπόδοση θα πετύχουν σημαντική αναβάθμιση των περιβαλλοντικών συνθηκών, θα αποφευχθεί να χαθούν οι ελεύθεροι χώροι που έως σήμερα δεν έχουν απαλλοτριωθεί με συνέπεια την περαιτέρω επιβάρυνση της πόλης με τσιμεντοποίηση.
Η συμβολή μεταφράζεται σε επιβάρυνση με ειδικό ανταποδοτικό ετήσιο τέλος 0,50€/τ.μ.
Ως δικαιότερο τρόπο κατανομής του τέλους επιλέχθηκε η αναλογική συσχέτιση με την επιφάνεια των κατοικιών και των επιχειρήσεων, με υπόχρεους για την καταβολή τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Του ειδικού τέλους απαλλάσσονται όσοι πολίτες είναι δικαιούχοι είτε μείωσης των δημοτικών τελών, είτε πλήρους απαλλαγής αυτών».
«Τα χρήματα που θα εισπράττονται να τροφοδοτούν έναν συγκεκριμένο κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου μόνο για πολεοδομικούς σκοπούς»
Ο κ. Αμπατζόγλου σημείωσε ότι «αντιγράφουμε το μέτρο και την αντίστοιχη εμπειρία από όμορους Δήμους που το έχουν ήδη εφαρμόσει και έχουν θετική ανταπόκριση, όπως ο Δήμος Γαλατσίου, ο Δήμος Χαλανδρίου, κ.α., ώστε τα χρήματα που θα εισπράττονται να τροφοδοτούν έναν συγκεκριμένο κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου μόνο για πολεοδομικούς σκοπούς. Δημιουργούμε ένα «κουμπαρά» που θα ανέρχεται στα 3.300.000 ευρώ το χρόνο, και θα μας δίνει τη δυνατότητα αγοράς ελεύθερων χώρων που κινδυνεύουν με τσιμεντοποίηση.»
Το μέτρο τόνισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου είναι «απόλυτα δίκαιο, αναπτυξιακό, ισορροπημένο και απόλυτα προοδευτικό και ως τέτοιο θα το αγκαλιάσει η κοινωνία που θέλει ελεύθερους χώρους.
Όταν κινδυνεύει με άρση απαλλοτρίωσης ένα οικόπεδο εμείς πρέπει να έχουμε ένα ταμείο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την άρση, να αγοράσουμε το οικόπεδο και να το κρατήσουμε για το Μαρούσι, για το Δήμο, για τα παιδιά μας.»
Σημειώνεται ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα καθορίζεται ο κάθε ελεύθερος χώρος που θα χρήζει αγοράς από το Δήμο Αμαρουσίου.
- Ξέρατε ότι ο Οδυσσέας λατρευόταν για περίπου 1.000 χρόνια σαν να ήταν θεότητα;
- «Κίνημα της κατσαρίδας»: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Δελχί μετά τα επεισόδια που άφησαν 180 τραυματίες
- Ο Έλι Οκόμπο μίλησε για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε πέρσι στη Μονακό
- Λούβρο: Επαναλειτουργεί η αίθουσα που έγινε στόχος ληστείας 88 εκατ. ευρώ – Φιλοξενεί έκθεση χωρίς πολύτιμα αντικείμενα
- Η Noga Erez φτιάχνει το μέλλον της μουσικής
- Νέα αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή: Χτυπήθηκαν κέντρα στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράν – Στοχοποιήθηκαν τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
- Λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες στο Βιετνάμ – Τουλάχιστον 7 νεκροί
- Ινδία: 24χρονος έπεσε από ύψος 12 μέτρων όταν έσπασε ο μηχανισμός ασφαλείας σε zipline
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-MKv9gQHpICM-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442