Ευρωεκλογές: Πρώτη η ΝΔ, αλλά με μεγάλες απώλειες – Άνοδος του ΠΑΣΟΚ και της ακροδεξιάς
Ηχηρά μηνύματα έβγαλαν οι κάλπες των ευρωεκλογών για τη ΝΔ που πέφτει κάτω του 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό του να είναι μικρότερο του 15%. Ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση για ενίσχυση των δεξιών κομμάτων.
Κοντά στο 28% καταγράφεται το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές, αρκετές μονάδες κάτω από το 33% που είχε θέσει ως πήχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση είναι σαφές, όπως ηχηρό είναι το μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν φαίνεται να καταφέρνει να προσεγγίσει ούτε το 15%.
Η πανευρωπαϊκή τάση ανόδου της ακροδεξιάς δεν άφησε αλώβητη ούτε τη χώρα μας, με τα «πατριωτικά θέματα» που κυριάρχησαν στην προεκλογική ατζέντα ερεθίζοντας εθνικιστικά αντανακλαστικά να λειτουργούν ως βούτυρο στο ψωμί της. Το τρομακτικό ποσοστό αποχής έχει τη δική του βαρύτητα.
Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του ΥΠΕΣ, ψήφισαν 3.891.466 από τους 9.605.244 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 40,5% και με την αποχή στο 59,5%. Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής εμφανίζονται σε Αττική, Κρήτη και Θεσσαλία, ενώ τα χαμηλότερα στα Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο και Βόρειο Αιγαίο.
Το υπουργείο Εσωτερικών, με την ενσωμάτωση περίπου στο 95%, δίνει τα εξής αποτελέσματα:
Νέα Δημοκρατία 27.92%, ΣΥΡΙΖΑ 14,94%, ΠΑΣΟΚ 12,88%, Ελληνική Λύση 9,5%, ΚΚΕ 9,3%, Νίκη 4,42%, Πλεύση Ελευθερίας 3,42%, Φωνή Λογικής 3,06%.
Από εκεί και πέρα, μακριά από το 3% είναι η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25.
Πίνακες με ενσωμάτωση στο 95%

H τελική εκτίμηση για τις ευρωεκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών και την SingularLogic δίνει:
- ΝΔ: 28,6%
- ΣΥΡΙΖΑ: 14,7%
- ΠΑΣΟΚ: 12,9%
- Ελληνική Λύση: 9,5%
- ΚΚΕ: 9,3%
- Νίκη: 4,4%
- Πλεύση Ελευθερίας: 3,4%
- Φωνή Λογικής: 3%
- ΜέΡΑ25: 2,4%
- Νέα Αριστερά: 2,4%
- Πατριώτες: 1,4%
- Δημοκράτες: 1,4%
- Κόσμος: 1%
Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα μπει τελικά στην ευρωβουλή η Φωνή Λογικής και θα ανεβεί το ΚΚΕ λόγω της επιστολικής ψήφου που δεν έχει ενσωματωθεί.
- Λακωνία: Βίντεο ντοκουμέντο με γυναίκα δεμένη πισθάγκωνα στον δρόμο, προτού αφήσει την τελευταία της πνοή
- «Ο Τελευταίος Αντάρτης» επιστρέφει στο Θέατρο Άβατον για 8 παραστάσεις
- Η λιτότητα της ΕΠΟ ξεκινά από τη διαιτησία
- Συνταγή: Πασχαλινά κουλουράκια
- Από τη Ναζιστική Γερμανία στις ΗΠΑ του Τραμπ: Γιατί πάνω από 1 εκατ. Ευρωπαίοι δικηγόροι βλέπουν να κινδυνεύουν οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους
- Βρετανία: Αστυνομικοί παράτησαν σακίδιο με όπλα έξω από την κατοικία του δημάρχου του Λονδίνου
- Ο γόρδιος δεσμός του «Εξοικονομώ» για τις πολυκατοικίες
- Οκτώ λόγοι για να βάλεις το τρέξιμο στη ζωή σου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442