Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ιατρική περιτομή: Προστατεύει από προσβολή HIV/AIDS

Ιατρική περιτομή: Προστατεύει από προσβολή HIV/AIDS

Κινέζοι ερευνητές διαπιστώνουν την προστατευτική δράση της περιτομής στους άνδρες που έχουν σεξ με άνδρες

Μπορεί η περιτομή να προστατεύσει από το AIDS;

«Σε σημαντικό βαθμό», απαντούν τώρα Κινέζοι επιστήμονες, αν και η προστασία δεν είναι βέβαιο ότι είναι ολοκληρωτική.

Μέχρι τώρα, μελέτες παρατήρησης έδειχναν ότι η εθελοντική ιατρική περιτομή των ανδρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό HIV/AIDS στους άνδρες που κάνουν πρωκτικό σεξ με άνδρες. Για την επιβεβαίωση όμως της ένδειξης αυτής, απαιτείται μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη.

Ερευνητές από οκτώ πόλεις στην Κίνα, πραγματοποίησαν μια τέτοια τυχαιοποιημένη μελέτη που σχεδιάστηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Σενζέν.

Η περιτομή συνέβαλε στην πρόληψη από HIV, καθώς δεν υπήρξαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων σε περιστατικά σύφιλης, έρπη ή κονδυλωμάτων

Η μελέτη αφορούσε άτομα που είχαν σεξ με πάνω από 2 άτομα το τελευταίο εξάμηνο

Στη μελέτη μετείχαν άνδρες ηλικίας 18 έως 49 ετών που δεν είχαν κάνει περιτομή, ήταν οροθετικά αρνητικοί στον ιό HIV, και οι οποίοι ανέφεραν ότι είχαν επαφή με 2 ή περισσότερους άντρες σεξουαλικούς συντρόφους, τους τελευταίους 6 μήνες. Συνολικά συμμετείχαν 124 άνδρες στην ομάδα παρέμβασης και άλλοι 123 στην ομάδα ελέγχου, οι οποίοι συνεισέφεραν 120,7 και 123,1 έτη παρατήρησης κατ΄ άτομο, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε rapid test για τον ιό HIV κατά την έναρξη της μελέτης και στους 3, 6, 9 και 12 μήνες. Απάντησαν ερωτηματολόγια συμπεριφοράς και άλλα τεστ για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις στην αρχή της μελέτης, στους 6 και στους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, δεν υπήρξε καμία ορομετατροπή στην ομάδα παρέμβασης (δηλαδή προσβολή από τον ιό HIV κάποιου από τους συμμετέχοντες που υποβλήθηκε σε ιατρική περιτομή), γεγονός που μεταφράστηκε σε μηδενικές λοιμώξεις (με απόκλιση μέχρι 3,1 λοιμώξεις ανά 100 άτομα/έτη).

Αντίθετα στην ομάδα ελέγχου καταγράφηκαν 5 νέες λοιμώξεις από HIV, (5 ορομετατροπές στην ομάδα ελέγχου ή 4,1 λοιμώξεις ανά 100 άτομα/έτη -με την απόκλιση να κυμαίνεται από 1,3 – 9,5 λοιμώξεις.

Η αναλογία κινδύνου για προσβολή από τον ιό HIV ήταν 81% και η επίπτωση του HIV ήταν χαμηλότερη στην ομάδα παρέμβασης.

Όσον αφορά τις λοιπές σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους, τα ποσοστά επίπτωσης της σύφιλης, του ιού του απλού έρπητα τύπου 2 και του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων του πέους, δεν ήταν στατιστικά σημαντικά διαφορετικά μεταξύ των 2 ομάδων.

Στους περιορισμούς της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν τον μικρό αριθμό των συμμετεχόντων στη μελέτη και τον περιορισμένο χρόνο παρακολούθησης – για ένα μόνο έτος.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, οι ειδικοί κατέληξαν ότι η ιατρική περιτομή είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και για το λόγο αυτό, συνέστησαν η ιατρική περιτομή να συνιστάται στις οδηγίες πρόληψης της νόσου από HIV.

Sports in

Εξελίξεις για το μέλλον του Βεζένκοφ – Τα σενάρια ανταλλαγής στο ΝΒΑ

Εξελίξεις σχετικά με το μέλλον του Σάσα Βεζένκοφ, καθώς σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα από την Αμερική ο Βούλγαρος φόργουορντ ενδέχεται να πάει σε άλλη ομάδα ως αντάλλαγμα από τους Κινγκς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024