Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας: Η κλιματική αλλαγή έφερε 26 επιπλέον ημέρες ακραίων θερμοκρασιών

Καύσωνας: Η κλιματική αλλαγή έφερε 26 επιπλέον ημέρες ακραίων θερμοκρασιών

Η παγκόσμια θέρμανση κατέστησε δύο φορές πιο πιθανές τις ακραίες θερμοκρασίες, εκτιμά έκθεση τριών οργανώσεων

Σε παγκόσμιο επίπεδο η κλιματική αλλαγή έφερε 26 επιπλέον ημέρες καύσωνα στη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών, εκτιμά νέα μελέτη.

Για να υπολογιστεί ο αριθμός των επιπλέον ημερών καύσωνα λόγω της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, οι ερευνητές εξέτασαν το διάστημα  από τις 15 Μαΐου 2023 ως τις 15 Μαΐου 2024 και κατέγραψαν τις ημέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία ήταν κατά υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες εκτίμησαν τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε καθεμία από αυτές τις επιπλέον ημέρες ακραίας ζέστης.

Το συμπέρασμα είναι ότι η παγκόσμια θέρμανση κατέστησε δύο φορές πιο πιθανές τις ακραίες θερμοκρασίες, υπολογίζει η έκθεση του Κλιματικού Κέντρου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και των οργανώσεων World Weather Attribution και Climate Central.

Ο καύσωνας του 2022 στην Ευρώπη ενοχοποιήθηκε για 60.000 θανάτους

Tο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της γης έζησε καύσωνες τη χρονιά που πέρασε, με 6,3 δις. ανθρώπους – περίπου το 78% της ανθρωπότητας—να αντιμετωπίζει τουλάχιστον 31 ημέρες ακραίας ζέστης.

Συνολικά 76 κύματα ακραίας ζέστης καταγράφηκαν σε 90 διαφορετικές χώρες, σε όλες τις ηπείρους με εξαίρεση την Ανταρκτική.

Κάτοικοι μοιράζονται νερό από υδροφόρα εν μέσω καύσωνα στο Νέο Δελχί στις 21 Μαΐου (Reuters)

Οι πέντε πλέον πληγείσες χώρες βρίσκονται στη Λατινική Αμερική: το Σουρινάμ με 182 ημέρες καύσωνα, έναντι 24 που εκτιμάται ότι θα καταγραφόταν απουσία της κλιματικής αλλαγής, ο Ισημερινός (με 180 ημέρες αντί για 10), η Γουιάνα (174 αντί για 33), το Σαλβαδόρ (163 αντί για 15) και ο Παναμάς (149 αντί για 12).

«Οι πλημμύρες και οι τυφώνες βρίσκονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων, όμως οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης είναι εξίσου θανατηφόρες» τόνισε ο Τζάγκαν Τσαπαγκάιν γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού (IFCR).

«Δδεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν λόγω της ακραίας ζέστης τους 12 τελευταίους μήνες, όμως ο πραγματικός απολογισμός μετριέται μάλλον σε εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια», εκτίμησε η οργάνωση.

Στην Ευρώπη, έρευνα αναφοράς είχε αποδώσει τον θάνατο 61.672 ανθρώπους στον καύσωνα του καλοκαιριού του 2022.

Η ακραία ζέστη «έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, τις βασικές υποδομές, την οικονομία, τη γεωργία και το περιβάλλον» τόνισε ο Αντίτια Β. Μπαχαντούρ διευθυντής του Κλιματικού Κέντρου του Ερυθρού Σταυρού.

Ζήτησε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, να βελτιωθεί η οργάνωση του αστικού χώρου και η ασφάλεια των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

inSports

Μαρινάκης: «Γράψαμε ιστορία με τα δύο ευρωπαϊκά, ο Ολυμπιακός να συνεχίσει να κάνει τα όνειρα πραγματικότητα»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τον Ολυμπιακό σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια και έστειλε το δικό του πολύ ιδιαίτερο μήνυμα μέσα από τα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024