Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Η Βενεζουέλα πρώτη χώρα που χάνει όλους τους παγετώνες της

Κλιματική αλλαγή: Η Βενεζουέλα πρώτη χώρα που χάνει όλους τους παγετώνες της

Ο παγετώνας Χούμπολντ έχει σήμερα έκταση 20 στρεμμάτων και είναι «υπερβολικά μικρός για να θεωρείται παγετώνας».

Με την εξαφάνιση του λευκού καλύμματος στην κορυφή Χούμπολντ ψηλά στις Άνδεις, η Βενεζουέλα έγινε η πρώτη χώρα στη σύγχρονη ιστορία που χάνει όλους τους πολύτιμους παγετώνες της.

Η Διεθνής Πρωτοβουλία Κλίματος και Κρυόσφαιρας, επιστημονική οργάνωση κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι ο παγετώνας του Χούμπολντ, γνωστός και ως «Κορώνα» (La Corona) στα ισπανικά, είναι πλέον «υπερβολικά μικρός για να θεωρείται παγετώνας», καθώς έχει έκταση μόλις 20 στρεμμάτων.

«Οι τροπικοί παγετώνες μας άρχισαν να εξαφανίζονται τη δεκαετία του 1970 και η απουσία τους είναι αισθητή. Προκαλεί μεγάλη θλίψη και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε τη μνήμη τους για να δείχνουμε στα παιδιά πόσο όμορφη ήταν η Σιέρα Νεβάδα» δήλωσε σύμφωνα με το NBC η Αλεχάντρα Μέλφο, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου των Άνδεων.

Η Βενζουέλα διέθετε συνολικά έξι παγετώνες στη Σιέρα Νεβάδα, όλοι τους σε ύψος περίπου 5.000 μέτρων. Μέχρι το 2011, πέντε είχαν εξαφανιστεί, όμως ο παγετώνας του Χούμπολντ έδειχνε να αντέχει. Τελικά όμως η υποχώρηση ήταν ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν.

Σύμφωνα με μελέτη της Μέλφο το 2020, η Βενεζουέλα έχασε το 98% των πάγων της από το 1952 έως το 2019.

Όπως έχει συμβεί και σε παγετώνες που υποχωρούν στην Αυστρία και την Ελβετία, ο παγετώνας του Χούμπολντ καλύφθηκε με θερμικές κουβέρτες για να προστατευτεί από τις υψηλές θερμοκρασίες το 2023. Ήταν όμως ήδη αργά.

O παγετώνας Χούμπολντ το 2013 (Hendrick Sanchez /Wikimedia Commons)

Εποχή των Παγετώνων

Οι παγετώνες σχηματίζονται από χιόνι που συσσωρεύεται σε βουνοκορφές και σχηματίζει παχιά στρώματα που κυλούν μέχρι τη θάλασσα σαν αργά ποτάμια.

Παγετώνες κάλυπταν μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου στη διάρκεια της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, άρχισαν όμως να υποχωρούν με τη λήξη της πριν από περίπου 11.000 χρόνια.

«Αν και η εξαφάνιση των παγετώνων θα συνέβαινε ούτως ή άλλως λόγω του κύκλου στον οποίο βρισκόμαστε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τα αέρια του θερμοκηπίου έχει επιταχύνει τη διαδικασία» δήλωσε ο Μαξιμιλιάνο Μπεζάντα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

H κορυφή Χούμπολντ στη Σιέρα Νεβάδα, σε ύψος 4.800 μέτρων, έχει μείνει γυμνή από πάγο (Wikimedia Commons)

«Βρισκόμαστε στο τέλος του κύκλου των παγετώνων. Στην ενδοτροπική ζώνη, βασικά σε υψόμετρα κάτω των 5.000 μέτρων, σχεδόν όλοι οι παγετώνες εξαφανίζονται. Η περίπτωση του Χούμπολντ ήταν εμβληματική επειδή βρίσκεται στα 4.800 μέτρα και παρόλα αυτά άντεχε για καιρό» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο της Μέλφο, της ερευνήτριας του Πανεπιστημίου των Άνδεων: «Η ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι παγετώνες είναι σημείο της κλιματικής αλλαγής […] Οι παγετώνες άρχισαν να εξαφανίζονται πριν πολύ καιρό, όμως η ταχύτητα έχει αλλάξει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών» δήλωσε.

Διεθνής μελέτη του 2023 που εξέτασε τους 215.000 παγετώνες του πλανήτη προειδοποιούσε ότι, αν η θερμοκρασία συνεχίσει να ανεβαίνει, το 83% θα έχει χαθεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

Όπως δήλωσε στον Guardian ο κλιματολόγος και ιστορικός της μετεωρολογίας Μαχιμιλιάνο Χερέρα, οι επόμενες χώρες που θα μείνουν χωρίς παγετώνες είναι πιθανότατα η Ινδονησία, το Μεξικό και η Σλοβενία.

inSports

Η Μπαρτσελόνα αφήνει τον Χεζόνια και πάει για άλλον φόργουορντ (pic)

Μετά το… μπλέξιμο στην υπόθεση Χεζόνια, η Μπαρτσελόνα έχει εστιάσει αλλού για την ενίσχυσή της στα φόργουορντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024