Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Louis Vuitton - Η αστυνομία της Βαρκελώνης επιτέθηκε με γκλομπ σε διαμαρτυρία για επίδειξη μόδας

Louis Vuitton – Η αστυνομία της Βαρκελώνης επιτέθηκε με γκλομπ σε διαμαρτυρία για επίδειξη μόδας

Η αντίδραση της αστυνομίας στη διαμαρτυρία για το κλείσιμο του πάρκου Güell, στη Βαρκελώνη, για το λαμπερό σόου ήταν «εντελώς δυσανάλογη», λένε οι Ισπανοί.

Η καταλανική αστυνομία επικρίθηκε για το γεγονός ότι χτύπησε με γκλομπ ανθρώπους που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο του πάρκου Güell της Βαρκελώνης προκειμένου να φιλοξενήσει μια επίδειξη μόδας που διοργάνωσε ο οίκος Louis Vuitton, καθώς αυξάνεται η οργή ότι η πόλη κατακλύζεται από τουρίστες και λαμπερές διεθνείς εκδηλώσεις εις βάρος της τοπικής ζωής.

Μια ένωση κατοίκων παραπονέθηκε ότι κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης ολόκληρη η γειτονιά είχε αποκλειστεί. «Επί μέρες η γειτονιά ήταν κορεσμένη από αστυνομικούς και ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας», δήλωσε ένας κάτοικος, ο Aidà Almirall Serra, προσθέτοντας ότι ένοπλοι αστυνομικοί ζήτησαν ταυτότητες και έψαξαν τις τσάντες των γονέων όταν έπαιρναν τα παιδιά τους από τον παιδικό σταθμό.

Αυξάνεται η οργή ότι η πόλη κατακλύζεται από τουρίστες και λαμπερές διεθνείς εκδηλώσεις εις βάρος της τοπικής ζωής

«H γειτονιά δεν είναι η πασαρέλα σας»

«Άνθρωποι από όλη την πόλη συμμετείχαν στη διαμαρτυρία εκείνο το βράδυ και η αντίδραση της αστυνομίας ήταν εντελώς δυσανάλογη», δήλωσε ο Almirall Serra.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «η πολυτέλειά σας είναι η δυστυχία μας» και «η γειτονιά δεν είναι η πασαρέλα σας». Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν, κανένας από αυτούς δεν τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ ευτυχώς κανένας διαδηλωτής δεν τραυματίστηκε.

Το σόου της Louis Vuitton, που ονομάστηκε Cruise 2025 σε μια αναφορά στον διαγωνισμό ιστιοπλοΐας America’s Cup που διεξάγεται στην πόλη αυτό το καλοκαίρι, προσέλκυσε διασημότητες όπως ο Pharrell Williams, η Sophie Turner, η Ana de Armas και ο πρώην προπονητής ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα Xavi Hernández. Ο Bernard Arnault, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH και, σύμφωνα με το Forbes, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ήταν επίσης παρών.

Δείτε το βίντεο με τις διαμαρτυρίες 

Ακόμα και οι τουρίστες παραπονιούνται για τους τουρίστες

Η φιλοξενία του σόου, μαζί με το Κύπελλο Αμερικής, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης της πόλης για την προσέλκυση πλουσιότερων επισκεπτών και την ανάδειξη της Βαρκελώνης σε πολυτελή προορισμό.

Τον επόμενο μήνα η Passeig de Gràcia, ο εμπορικός δρόμος υψηλών προδιαγραφών της πόλης, θα παραχωρηθεί σε μια παρέλαση αυτοκινήτων της Formula 1 πριν από το ισπανικό Grand Prix, και το επόμενο έτος η Βαρκελώνη θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των Financial Times για το Business of Luxury.

Ο Almirall Serra δεν εντυπωσιάστηκε από το επιχείρημα ότι τέτοιες εκδηλώσεις θα προσελκύσουν ποιοτικό τουρισμό, όταν το ζήτημα δεν είναι ποιος, αλλά πόσοι. «Ακόμη και οι τουρίστες παραπονιούνται ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες», είπε. «Το πρόβλημα στην περίπτωση της πασαρέλας είναι διπλό: παθητικότητα και ατιμωρησία».

Δείτε το βίντεο από την επίδειξη του οίκου Louis Vuitton μέσα στο πάρκο Güell

Ζημιές στο πάρκο Güell

Ισχυρίστηκε ότι η πόλη είχε πέσει με τα μούτρα για να φιλοξενήσει την εκδήλωση και δεν ενημέρωσε τους κατοίκους ή έστω δεν συμμορφώθηκε με τους δικούς της κανονισμούς, οι οποίοι αναφέρουν ότι το πάρκο, που σχεδιάστηκε από τον Αντόνι Γκαουντί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για μη κερδοσκοπικές επιστημονικές ή εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

Μέρος της περίφημης σκάλας του πάρκου υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της επίδειξης μόδας.

Το πάρκο Güell είναι μια από τις πιο υπερτουριστικές περιοχές της πόλης και τον περασμένο μήνα η τοπική αρχή αποφάσισε να αφαιρεθεί μια διαδρομή λεωφορείου προς την περιοχή από τις εφαρμογές χαρτών της Google και της Apple, αφού οι κάτοικοι της περιοχής παραπονέθηκαν ότι δυσκολεύονταν να επιστρέψουν στο σπίτι τους επειδή τα λεωφορεία ήταν γεμάτα τουρίστες.

*Με στοιχεία από theguardian.com

inSports

Περιζήτητος ο Πινέδα – Ομάδες στο Μεξικό ψάχνουν τρόπο να τον επαναπατρίσουν

Νέα μεξικάνικα δημοσιεύματα εμπλέκουν το όνομα του Ορμπελίν Πινέδα στα ρεπορτάζ της Μοντερέι και της Αμέρικα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024