Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πώς έμοιαζαν οι άνδρες στον σοβιετικό κινηματογράφο

Πώς έμοιαζαν οι άνδρες στον σοβιετικό κινηματογράφο

Ένας καλοσυνάτος νηπιαγωγός γίνεται γκάνγκστερ και οδηγείται στη φυλακή, ενώ τρεις άτυχοι κλέφτες μπλέκουν συνεχώς σε «παλιο»ιστορίες.

Αυτοί οι ανδρικοί χαρακτήρες έρχονται στο μυαλό κάθε Ρώσου όταν αναφέρεται κάποια από αυτές τις ταινίες – και το αντίστροφο. Πολλές από τις τσιτάτες φράσεις που έχουν ειπωθεί από τους πρωταγωνιστές που τους έχουν υποδυθεί, ακούγονται συχνά όπου σταθείς και όπου βρεθείς στην χώρα μέχρι και σήμερα.

Αυτός ο ευγενέστατος κλέφτης (τον οποίο υποδύεται έξοχα ο ηθοποιός Innokenty Smoktunovsky) προκαλεί τη συμπάθεια όχι μόνο του κοινού, αλλά ακόμη και του σοβιετικού αστυνομικού που έχει αναλάβει να τον εντοπίσει

Από τον «Σοβιετικό Ρομπέν των Δασών» μέχρι τον Σέρλοκ Χολμς που αγαπήθηκε όχι μόνο στην ΕΣΣΔ αλλά και στην πατρίδα του δημιουργού του, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, αυτοί οι χαρακτήρες αντικατοπτρίζουν άλλοτε τα ιδεώδη και άλλοτε τις παθογένειες της κοινωνίας.

Ostap Bender | ‘The Twelve Chairs’ | 1971

Ο φανταστικός χαρακτήρας Ostap Bender είναι ο αγαπημένος απατεώνας και αντι – ήρωας της σοβιετικής λογοτεχνίας, ένας απίστευτα χαρισματικός άνθρωπος και πηγή πολυποίκιλων τσιτάτων. Στον σοβιετικό κινηματογράφο, υπήρξαν δύο διασκευές του μυθιστορήματος του Ilya Ilf και του Yevgeny Petrov. Και, μέχρι σήμερα, το κοινό χωρίζεται σε αυτούς που είναι θαυμαστές της ερμηνείας του Andrei Mironov και σε αυτούς που τρελαίνονται για τον Bender, τον οποίο υποδύθηκε ο Archil Gomiashvili.

Φωτογραφία: IMDb

Στη μετασοβιετική εποχή ο χαρακτήρας του Bender αναδείχθηκε από απατεώνας σε επιχειρηματία.

Yuri Detochkin | Beware of the Car |  1966

Τον αποκαλούν «Σοβιετικό Ρομπέν των Δασών», επειδή κλέβει από τους πλούσιους για να δώσει στους φτωχούς. Αυτός ο ευγενέστατος κλέφτης (τον οποίο υποδύεται έξοχα ο ηθοποιός Innokenty Smoktunovsky) προκαλεί τη συμπάθεια όχι μόνο του κοινού, αλλά ακόμη και του σοβιετικού αστυνομικού που έχει αναλάβει να τον εντοπίσει.

Φωτογραφία: IMDb

Docent | Gentlemen of Fortune | 1972

Ένας συμπαθής νηπιαγωγός και βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποδεικνύεται ότι μοιάζει πολύ με ένα αφεντικό της μαφίας. Η αστυνομία λοιπόν του ζητάει να υποδυθεί τον γκάνγκστερ, να πάει στη φυλακή, να διεισδύσει στη συμμορία ώστε να βρεθεί το κλεμμένο κράνος του Μέγα Αλεξάνδρου.

Όμως οι συνεργοί του μαφιόζου μοιάζουν απροσδόκητα με τα παιδιά – χρειάζονται επίσης αγάπη και φροντίδα.

Φωτογραφία: IMDb

Zhenya Lukashin | The Irony of Fate, or Enjoy Your Bath! | 1976

Κανείς δεν θα μπορούσε να υποδυθεί έναν μεθυσμένο άνδρα τόσο επιδέξια όσο ο ηθοποιός Andrei Myagkov στο ρόλο του Zhenya Lukashin σε αυτή τη cult ταινία. Ένας σχεδόν σαραντάχρονος εργένης πίνει υπέρμετρα πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και βρίσκεται κατά λάθος στο διαμέρισμα μιας άγνωστης γυναίκας.

Στην αρχή την τρομάζει και την αηδιάζει, αλλά σιγά σιγά δημιουργείται μια σπίθα ανάμεσά τους.

Φωτογραφία: IMDb

 Sherlock Holmes | The Adventures of Sherlock Holmes and Dr. Watson’ series | 1979

Ο σοβιετικός Σέρλοκ Χολμς, τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Vasily Livanov, θεωρείται ο κορυφαίος και όχι μόνο στην πρώην ΕΣΣΔ. Η αξία του αναγνωρίζεται ακόμη και στην πατρίδα του «πατέρα» του, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, καθώς ο Livanov τιμήθηκε ακόμη και με το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τον ρόλο τους ως διάσημος ντετέκτιβ.

Φωτογραφία: IMDb

Shurik, ‘Operation Y and Other Adventures of Shurik’, 1965

Αυτός ο υποδειγματικός μαθητής είναι πολύ αγαπητός στο κοινό μέχρι σήμερα, γιατί κυριολεκτικά όλοι είχαν έναν παρόμοιο φίλο κάποια στιγμή. Ο Shurik είναι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής, λίγο αφελής και απλοϊκός και, ενίοτε, εντελώς αλλόκοτος.

Φωτογραφία: IMDb

Έχοντας πρωταγωνιστήσει στα sequel της κωμωδίας, ο ηθοποιός Alexander Demyanenko ταυτίστηκε με τον χαρακτήρα και δεν έπαιξε άλλους σημαντικούς ρόλους στην καριέρα του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, τον αποκαλούσαν ακόμη και «Shurik» όταν τον εντόπιζαν δημοσίως.

The Coward, the Fool and the Pro | Kidnapping, Caucasian Style | 1967

Αυτή η τριπλέτα των άτυχων κλεφτών που υποδύονται επιτυχημένα οι ηθοποιοί Georgy Vitsin, Yuri Nikulin και Yevgeny Morgunov εμφανίζονται σε διάφορες κωμωδίες του σκηνοθέτη Leonid Gaidai. Αγαπήθηκαν από το κοινό περισσότερο ακόμα και από τον Shurik, με τον οποίο κατά καιρούς μοιράζονται την οθόνη.

Φωτογραφία: IMDb

Gleb Zheglov | Τhe Meeting Place Cannot Be Changed | 1979

Αυτός ο ντετέκτιβ, τον οποίο υποδύεται ο μεγάλος ποιητής και τραγουδιστής Vladimir Vysotsky, θεωρείται το ιδανικό πρότυπο ειλικρίνειας, θάρρους και γενναιότητας κατά την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Φωτογραφία: IMDb

*Με πληροφορίες από Russia Beyond 

inSports

Η Αγγλία νίκησε αλλά… απογοήτευσε

Η Αγγλία απογοήτευσε με την εικόνα της και προβλημάτισε τους οπαδούς της ενόψει της συνέχειας του Euro

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024