Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τι δουλειά έχουν ο Σον Πεν και οι άλλοι 500 καλεσμένοι στο δείπνο του Μπάιντεν;

Τι δουλειά έχουν ο Σον Πεν και οι άλλοι 500 καλεσμένοι στο δείπνο του Μπάιντεν;

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να σώζει την αφρικανική του πολιτική με ένα εντυπωσιακό δείπνο

Στους 500 έφτασε ο αριθμός των καλεσμένων στο εντυπωσιακό δείπνο που ετοίμασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμή του ηγέτη της Κένυας.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ περιγράφουν πως ο Μπάιντεν έστρωσε το κόκκινο χαλί σε εκατοντάδες καλεσμένους, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών, ηθοποιών, όπως οι Σον Πεν και Wilmer Valderrama, τραγουδιστών, όπως ο Don McLean, συγγραφέων όπως  η Barbara Kingsolver, αλλά και πρώην προέδρων, όπως Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον.

Η παρουσία των προσωπικοτήτων αυτών και ειδικά του Ομπάμα ενίσχυσε το λαβωμένο κύρος του Μπάιντεν σε ένα τα πιο εντυπωσιακά γεγονότα, σε προκλογική περίοδο και ίσως να αντισταθμίσει περισσότερο από μια δεκαετία απροσεξίας στα αφρικανικά κράτη, εκτιμούν οι New York Times. Την ίδια στιγμή, Ρωσία και Κίνα φαίνεται να θριαμβεύουν στην Αφρική.

Η επίσκεψη του προέδρου της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, στον Λευκό Οίκο σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στην εξελισσόμενη σχέση μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη κρατική επίσκεψη Αφρικανού ηγέτη στις ΗΠΑ εδώ και 15 χρόνια, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία της Κένυας στο γεωπολιτικό τοπίο της Ανατολικής Αφρικής.

Την τελευταία που έκατσε να φάει Αφρικανός ηγέτης σε τέτοιο δείπνο ήταν, ήταν το 2008 με τον πρόεδρο της Γκάνα και οικοδεσπότη τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Την τελευταία όμως φορά που τιμήθηκε με δείνο Κενυάτης ήταν μόλις το 20023. Ο Ομπάμα δεν φιλοξένησε ποτέ μια αφρικανική χώρα σε δείπνο.

Μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας το 1963, η Κένυα αποτελούσε στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ, αν και οι σχέσεις του δεν ήταν πάντα αρμονικές.

Η Κένυα, ενώ επιδιώκει ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, συνεργάζεται επίσης με την Κίνα και τη Ρωσία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις.

«Από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Πρόεδρος Ρούτο πριν από δύο χρόνια, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ. Αυτή η επίσκεψη μιλά για την αυξανόμενη σημασία αυτής της εταιρικής σχέσης», σύμφωνα με τον Εμπενέζερ Ομπαντάρε, ανώτερο συνεργάτη για τις αφρικανικές σπουδές στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Κεν Οπάλο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάου, εμπειρογνώμονας που ειδικεύεται στην Αφρική τα «χαμηλά επίπεδα εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών» έχουν αποδειχθεί ένας αδύναμος κρίκος — ένα κενό που η προτεινόμενη Στρατηγική Εταιρική Σύμπραξη Εμπορίου και Επενδύσεων (STIP) στοχεύει να γεφυρώσει ενισχύοντας τις εμπορικές σχέσεις και θέτοντας τις βάσεις για ισχυρότερη οικονομική δέσμευση.

Πρόποση την ώρα του δείπνου.

«Για την Κένυα, η επίσκεψη είναι μέρος των προσπαθειών για την αύξηση του εμπορίου Κένυας-ΗΠΑ και την προσέλκυση αμερικανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Κένυα».

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν επίσης αντιπάλους στο αφρικανικό διπλωματικό μέτωπο, την Ρωσία και την Κίνα. Η Κένυα, ενώ επιδιώκει ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, συνεργάζεται επίσης με την Κίνα και τη Ρωσία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις.

Η Κίνα έχει διεισδύσει σε όλη την ήπειρο μέσω της χρηματοδότησης μεγάλων έργων υποδομής, ενώ η Ρωσία επιδιώκει στενότερους οικονομικούς δεσμούς με ορισμένα αφρικανικά έθνη μετά την επιβολή σκληρών κυρώσεων από τα δυτικά κράτη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Ομπαντάρε, είπε ότι ενώ πολλές αφρικανικές χώρες εξακολουθούν να προτιμούν να ευθυγραμμιστούν οικονομικά με την Κίνα, η Κένυα «έχει κινηθεί προς την άλλη κατεύθυνση, ακολουθώντας το δρόμο των ΗΠΑ και της Δύσης» – ειδικά υπό τη διοίκηση του Ρούτο.

Ο Μπάιντεν παρατήρησε ότι «το παρελθόν είναι η απόδειξη ότι είμαστε πιο δυνατοί και ότι ο κόσμος είναι πιο ασφαλής, όταν η Κένυα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται».

Η ανάμειξη της Κένυας στην επέμβαση που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη στην Αϊτή και η καταδίκη της της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία χρησιμεύουν ως απόδειξη αυτής της πιο φιλοδυτικής ευθυγράμμισης, εξηγεί ο Obadare. Ωστόσο, ο Οπάλο τονίζει ότι η Κένυα είναι τελικά ρεαλιστική στην προσέγγισή της και σχεδιάζει να διατηρήσει «ισχυρές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα» και είναι ανοιχτή σε άλλες συνεργασίες, ενώ παράλληλα εδραιώνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Μη πληροφορίες από New York Times, Deutsche Welle, Washington Post

inSports

Φοβερός Εμμανουήλ Καραλής και 5,82 μ. στο Fly Athens

Ακόμη ένας σπουδαίος αγώνας από τον Εμμανουήλ Καραλή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024