Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Πάνω από 200 υπάλληλοι της ΕΕ ζητούν κατάπαυση πυρός και τέλος στις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γάζα: Πάνω από 200 υπάλληλοι της ΕΕ ζητούν κατάπαυση πυρός και τέλος στις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

«Η σιωπή της ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα δεν συνάδει με τις αξίες της ΕΕ» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή των εργαζομένων

Περισσότερα από 200 μέλη του προσωπικού των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ υπέγραψαν επιστολή με την οποία εκφράζουν «αυξανόμενη ανησυχία» για την αντίδραση της Ένωσης στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αξίες και τον στόχο της για την προώθηση της ειρήνης.

Η επιστολή, την οποία υπογράφουν 211 άτομα με την ιδιότητα τους ως πολίτες απευθύνεται στους τρεις κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ρομπέρτα Μέτσολα και στον Σαρλ Μισέλ και ζητά κατάπαυση πυρός και διακοπή των εξαγωγών όπλων από τα κράτη μέλη στο Ισραήλ.

Συνεχιζόμενη απάθεια

Επικαλούμενη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του Ιανουαρίου, η οποία υπέδειξε αξιόπιστο κίνδυνο για τους Παλαιστίνιους βάσει της σύμβασης για τη γενοκτονία, η επιστολή προειδοποιεί ότι η «συνεχιζόμενη απάθεια της ΕΕ απέναντι στη δεινή θέση των Παλαιστινίων» ενέχει τον κίνδυνο να εξομαλυνθεί μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου η απλή χρήση βίας, αντί για ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες, καθορίζει την ασφάλεια των κρατών, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία.

«Ακριβώς για να αποτρέψουν μια τέτοια ζοφερή παγκόσμια τάξη, οι παππούδες μας, μάρτυρες της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιούργησαν την Ευρώπη», αναφέρεται στην επιστολή. «Το να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε μια τέτοια διάβρωση του διεθνούς κράτους δικαίου θα σήμαινε την αποτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου, όπως το είχαν οραματιστεί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο όνομά μας».

Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια

Η επιστολή, που κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στον Guardian, γράφτηκε από μια μικρή ομάδα υπαλλήλων, δήλωσε ο Zeno Benetti, ένας από τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας.

«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι οι ηγέτες μας, οι οποίοι μιλούσαν τόσο έντονα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιέγραφαν την Ευρώπη ως φάρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν ξαφνικά τόσο σιωπηλοί για την κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα», είπε. «Είναι σαν να μας ζητήθηκε ξαφνικά να κλείσουμε τα μάτια στις αξίες μας και στις αξίες για τις οποίες υποτίθεται ότι εργαζόμαστε. Και για εμάς, αυτό δεν ήταν αποδεκτό».

Η συμμετοχή ξεπέρασε τις  προσδοκίες

Οι διοργανωτές ήλπιζαν να φτάσουν τις 100 υπογραφές – αριθμός που ξεπεράστηκε γρήγορα καθώς διαδόθηκε η επιστολή.

Η επιστολή υπογραμμίζει ότι πολλές ΜΚΟ έχουν επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας: «Η αδυναμία της ΕΕ να ανταποκριθεί σε αυτές τις ολοένα και πιο απελπισμένες εκκλήσεις έρχεται σε σαφή αντίθεση με τις αξίες που πρεσβεύει η ΕΕ και που πρεσβεύουμε εμείς».

Καλεί την ΕΕ να ζητήσει επίσημα την άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας το αίτημα αυτό σε έναν κατάλογο αιτημάτων που περιλαμβάνουν την επίσημη απαίτηση απελευθέρωσης όλων των ομήρων και τη διασφάλιση ότι τα κράτη μέλη θα σταματήσουν τις άμεσες και έμμεσες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ.

Κίνδυνος για τις αρχές του διεθνούς δικαίου

Ο Benetti υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία δεν είχε σκοπό να είναι φιλοπαλαιστινιακή, ούτε να λάβει πολιτική θέση για τη σύγκρουση. «Αντίθετα, υπογράψαμε επειδή πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει θέτει σε κίνδυνο αρχές του διεθνούς δικαίου που θεωρούμε σημαντικές και που θεωρούμε δεδομένες», δήλωσε.

Η επιστολή αναμένεται να παραδοθεί την Παρασκευή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και στη Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στον Σαρλ Μισέλ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την πορεία περισσότερων από 100 υπαλλήλων της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. «Ερχόμαστε μαζί σε μια ειρηνική συγκέντρωση, για να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα, τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες έχουν οικοδομηθεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», δήλωσε τότε στο Reuters ο υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνος Καρλάιλ.

inSports

Σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο οι ευρωκούπες του Ολυμπιακού

Μετά την Κρήτη, ακολουθούν άλλοι σταθμοί στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024