Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Οι Βρετανικές εκλογές εν μέσω Euro 2024 και η σύγκριση με το Μουντιάλ του 1970

Οι Βρετανικές εκλογές εν μέσω Euro 2024 και η σύγκριση με το Μουντιάλ του 1970

Η ημερομηνία που επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για να προσέλθουν οι Βρετανοί στις κάλπες συμπίπτει με την κορύφωση των αγώνων του Euro 2024...

Μπορεί το ποδόσφαιρο να κρίνει τον νικητή στις εκλογές της 4ης Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Η ημερομηνία που επιλέχθηκε από το πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για να προσέλθουν οι Βρετανοί στις κάλπες συμπίπτει με την κορύφωση των αγώνων του Euro 2024 στο οποίο συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες της Αγγλίας και της Σκωτίας.

Τρεις, τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές θα έχουν διεξαχθεί τα παιχνίδια της πρώτης νοκάουτ φάσης, ενώ τα προημιτελικά είναι προγραμματισμένα 24 με 48 ώρες μετά την εκλογική μάχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φίλος του ποδοσφαίρου, ο Ρίσι Σούνακ ίσως να ελπίζει πως μια επιτυχημένη πορεία της Αγγλίας – και της Σκωτίας- στη διοργάνωση θα βελτιώσει τα ποσοστά του.

Η τελευταία φορά που οι βρετανικές εκλογές διεξήχθησαν εν μέσω διεθνούς ποδοσφαιρικού τουρνουά ήταν το 1970, στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού. Οι εκλογές έγιναν στις 19 Ιουλίου, τέσσερις ημέρες μετά την ήττα-αποκλεισμό (3-2) της κατόχου του τίτλου Αγγλίας από τη Δ.Γερμανία. Ο τότε πρωθυπουργός με το κόμμα των Εργατικών Χάρολντ Ουίλσον ηττήθηκε από τον

Συντηρητικό Εντουαρντ Χιθ, ένα αποτέλεσμα που είχε θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη. Ηταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες ψήφισαν νέοι ηλικίας 18 ετών.

Η πιθανότητα επίδρασης του εκλογικού αποτελέσματος από την παρουσία της Αγγλίας και της Σκωτίας στο Euro 2024 είχε υποτιμηθεί μέχρι τώρα από τους πολιτικούς αναλυτές οι οποίοι είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στα ζητήματα της οικονομίας, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το Μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση.

Η σύνδεση του αθλητισμού με τις εκλογές έχει αναλυθεί πολλές φορές στο παρελθόν και τα αποτέλεσμα διίστανται.

Εγγραφο του 2010 ακαδημαϊκών του Στάνφορντ και του πανεπιστημίου Loyola Marymount ανέφερε πως οι νίκες των τοπικών ομάδων του αμερικανικού φούτμπολ πρόσφεραν επιπλέον 1,61% ποσοστιαίες μονάδες υποστήριξης στις επόμενες εκλογές για τη Γερουσία, τις τοπικές και προεδρικές εκλογές.

Αλλοι πάλι, δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να συνδέει την αθλητική επιτυχία με τα ποσοστά των εκλογών.

Στην πρώτη του προεκλογική εκστρατεία ο Ρίσι Σούνακ δεν απέφυγε τον πειρασμό να αναφερθεί στο Euro 2024, αλλά υπέπεσε σε γκάφα. Βρισκόμενος σε μπυραρία στο Μπάρι της Ουαλίας ρώτησε τους εργαζόμενους αν ανυπομονούν για τη διοργάνωση. Ακολούθησε στιγμή αμηχανίας προτού τον ενημερώσει ένας από τους παριστάμενους πως η Ουαλία δεν μετέχει στο Euro 2024 για να καταλήξει η κουβέντα σε γέλια και πειράγματα.

inSports

Χαμός και στον Άγιο Νικόλαο: Ολοκληρώθηκε η περιοδεία των τροπαίων στην Κρήτη (vid)

Τα τρόπαια του Conference και Youth League έκαναν την τελευταία τους στάση στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024