Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κατέβηκε για εργασίες στο κελάρι, ανακάλυψε τρία μαμούθ

Κατέβηκε για εργασίες στο κελάρι, ανακάλυψε τρία μαμούθ

Η ανακάλυψη θεωρείται η σημαντικότερη του είδους της στην Αυστρία εδώ και ενάμιση αιώνα.

Εκατοντάδες οστά από μαμούθ της Εποχής του Λίθου, πιθανώς θύματα προϊστορικών κυνηγών, ανακαλύφθηκαν σε κελάρι της Αυστρίας κατά τη διάρκεια εργασιών στο δάπεδο.

Τα περίπου 300 υπερμεγέθη οστά εκτιμάται ότι προήλθαν από τρία διαφορετικά ζώα και η ηλικία τους εκτιμάται στα 30 με 40 χιλιάδες χρόνια, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Έκανε μάλιστα λόγο για «αρχαιολογικό θρίαμβο» και επισήμανε πως πρόκειται για την πιο σημαντική ανακάλυψη του είδους της στην Αυστρία εδώ και 150 χρόνια.

«Μπορεί να κυνηγήθηκαν μέχρι εκεί από ανθρώπους ή να έπεσαν σε παγίδα»

Ο αμπελουργός Αντρέας Πέρνερστοφερ βρήκε τα προϊστορικά κόκκαλα τον Μάρτιο καθώς έσκαβε το δάπεδο του κελαριού του στο χωριό του Γκόμπερλσμπουργκ, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βιέννης.

Τα οστά βρίσκονταν ελάχιστα εκατοστά κάτω από το επίπεδο του δαπέδου (H. Parow-Souchon/OeAW-OeAI

«Ήθελε να ισιώσει το δάπεδο επειδή είχε κλίση και αφαίρεσε λίγο τσιμέντο από το κέντρο» είπε στο CNN η Χάνα Πάροου-Σόουτσον της Ακαδημίας.

«Βρήκε σχεδόν αμέσως τα κόκκαλα, τα οποία αρχικά πέρασε για ξύλα. Κοίταξε πιο προσεκτικά και θυμήθηκε μια ιστορία του παππού του, ο οποίος επέκτεινε το κελάρι τη δεκαετία του 1960 και βρήκε μερικούς τραπεζίτες από μαμούθ».

Ο αμπελουργός ενημέρωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μνημείων, το οποίο τον παρέπεμψε στην Ακαδημία.

Η τελευταία φορά που ήρθαν στο φως παρόμοια ευρήματα στην Αυστρία ήταν πριν από 150 χρόνια, όταν ένας μεγάλος αριθμός οστών μαμούθ βρέθηκαν σε κελάρι του ίδιου χωριού μαζί με λίθινα τεχνουργήματα και κοσμήματα από απολιθώματα.

«Άλλοι παρόμοιοι χώροι στην Αυστρία και τις γειτονικές χώρες έχουν ανασκαφεί πλήρως εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια» ανέφερε η Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Ο χώρος με τη νέα παρτίδα οστών πιστεύεται ότι είναι το μέρος όπου πέθαναν τα τρία προϊστορικά παχύδερμα, τα οποία ζούσαν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων που έληξε πριν από 11.000 χρόνια.

«Μπορεί να κυνηγήθηκαν μέχρι εκεί από ανθρώπους ή να έπεσαν σε παγίδα» ανέφερε η Ακαδημία.

Η εξέτασή τους ίσως προσφέρει στο μέλλον νέες πληροφορίες για τις κυνηγετικές πρακτικές των Ευρωπαίων της Εποχής του Λίθου.

inSports

Ελ Κααμπί: «Στον Ολυμπιακό εισέπραξα αγάπη και σεβασμό και έγινα μέρος ενός θρυλικού επιτεύγματος»

Ο Μαροκινός «killer» του Ολυμπιακού μίλησε σε media στην χώρα του για την ιστορική χρονιά στους Πειραιώτες με την κατάκτηση του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024