Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κρασί: Το «προφίλ» των ΠΟΠ Γουμένισσα - Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Κρασί: Το «προφίλ» των ΠΟΠ Γουμένισσα – Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Τι έδειξε η φετινή διαδικασία οργανοληπτικού ελέγχου/κατάταξης

Το ισχυρό «προφίλ» των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Γουμένισσα επιβεβαίωσε η φετινή διαδικασία οργανοληπτικού ελέγχου/κατάταξης οίνων ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ για το 2023 (μετά τον διοικητικό έλεγχο των δηλώσεων παραγωγής των οινοποιείων και την αναλυτική εξέταση των οίνων από το Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) που πραγματοποιήθηκε στο οινοποιείο Χατζηβαρύτη στη Γερακώνα Κιλκίς.

Επτά κρασιά από ισάριθμα οινοποιεία, με μέσο όρο 71,8 (με άριστα το 100) ανέδειξαν, για άλλη μία φορά, την αρμονία που χαρακτηρίζει τους οίνους ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ.

Στη διαδικασία συμμετείχαν 62 καλλιεργητές με 300 στρέμματα από 110 αμπελοτεμάχια της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας. Χρησιμοποιήθηκαν 210 τόνοι σταφύλια (153 τόνοι ξινόμαυρο και 57 τόνοι Νεγκόσκα) και παρήχθησαν 134 τόνοι ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ή 180 χιλιάδες φιάλες.

Συνολικά, η έκταση των αμπελοτεμαχίων στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας είναι 1.500 στρέμματα, εκ των οποίων τα 400 με ποικιλία Νεγκόσκα και τα 1.100 με ποικιλία Ξινόμαυρο.

Χρησιμοποιήθηκαν 210 τόνοι σταφύλια (153 τόνοι ξινόμαυρο και 57 τόνοι Νεγκόσκα) και παρήχθησαν 134 τόνοι ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ή 180 χιλιάδες φιάλες

Τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς

Τα μέλη της επιτροπής οργανοληπτικού ελέγχου, η οποία ορίστηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) Θωμάς Λίγας Πρόεδρος, Οινοποιός, οινολόγος, Μιχάλης Μιχαηλίδης οινολόγος, Ανδρέας Πάντος οινολόγο και Νικόλαος Μπέρσος τόνισαν – μεταξύ άλλων – πως στα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς συγκαταλέγονται η «φανταστική ωρίμανση που επέτρεψε στους αμπελουργούς να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα», τα πολύ καλά χρώματα και οι εξίσου καλές τανίνες, καθώς και το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια οι οίνοι ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών, με στιβαρή δομή και αρμονία.

Σημειώνεται ότι, για να χαρακτηριστεί ένα κρασί ως ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% Νεγκόσκα και αυτό είναι το στοιχείο που το διαφοροποιεί από τα κρασιά ΠΟΠ άλλων περιοχών, όπως της Νάουσας και του Αμυνταίου.

Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στη διαδικασία κατάταξης και, πλέον, μπορούν να εμφιαλώσουν τη «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2023» τα επόμενα χρόνια είναι: Αιδαρίνης Χρήστος,  ΑΟ.Α Χατζηβαρύτη, Βαλτάρας Αλέξανδρος, Κυρ-Γιάννη, Μπουτάρη Οινοποιεία Α.Ε, Μικρό Κτήμα Τίτου, Τάτσης Π & Τάτσης Σ. ΙΚΕ.

inSports

Γιώργος Πρίντεζης: Η ώρα της επιστροφής

Η μεγάλη απόφαση του Γιώργου Πρίντεζη, δύο χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του ως μπασκετμπολίστας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024