Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΥπΑΑΤ: Νέο κυρωτικό πλαίσιο κατά των ελληνοποιήσεων - Τι προβλέπει

ΥπΑΑΤ: Νέο κυρωτικό πλαίσιο κατά των ελληνοποιήσεων – Τι προβλέπει

Αφορά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ

Τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με το νέο κυρωτικό πλαίσιο κατά των ελληνοποιήσεων, που κατέθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη ΓΓ της κυβέρνησης.

«Με την προώθηση στη Βουλή του νέου θεσμικού πλαισίου ενισχύουμε το σύστημα ελέγχου για την προστασία των Ελλήνων παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών. Πρόκειται για καθοριστικό βήμα, στην προσπάθεια ελέγχων που έχουμε ξεκινήσει από τις 18 Ιανουαρίου με μικτά κλιμάκια του ΥπΑΑΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και των κατά τόπους ΔΑΟΚ, με αποτέλεσμα να αποτρέψουμε χιλιάδες ελληνοποιήσεις», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Το νέο κυρωτικό πλαίσιο που αφορά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ

Τι προβλέπει το νέο κυρωτικό πλαίσιο

Με το σχέδιο νόμου που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, που δυσκολεύουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου, που αφορά τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων κάθε αρχής ελέγχου, προκειμένου οι έλεγχοι να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι.

Επιπλέον, προβλέπονται υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Η πρόβλεψη Μητρώου Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσης Ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ στο σχέδιο νόμου κρίνεται απαραίτητη για ορθή εκτέλεση του ελεγκτικού έργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης

Με το παρόν νομοθέτημα αντιμετωπίζονται με συνεκτικό τρόπο τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης που επιβάλλονται από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών ή παραβάσεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, που αφορούν στις καταχωρισμένες ονομασίες γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, καθώς και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανά περίπτωση παρατυπίας ή παράβασης για την ενίσχυση της αποτρεπτικότητας.

Για την ορθολογικότερη αντιμετώπιση των  ανωτέρω παραβάσεων, θεσπίζονται κριτήρια επιμέτρησης, συντελεστές των κριτηρίων επιμέτρησης και το εύρος των προβλεπόμενων προστίμων κατόπιν αξιολόγησης και βαθμολόγησης συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως επίσης και η σύσταση Επιτροπής επιβολής κυρώσεων, το πλαίσιο λειτουργίας και το έργο αυτής.

Τέλος αντιμετωπίζεται το νομικό κενό που υφίσταται σχετικά με την αναγνώριση ομάδων παραγωγών για κάθε μία ΠΟΠ/ΠΓΕ, και ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα τρόφιμα στα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα.

Sports in

Η απίθανη περιγραφή Ισπανού σπίκερ στο γκολ του Ελ Κααμπί (vid)

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί έβαλε το ιστορικότερο γκολ του Ολυμπιακού κόντρα στη Φιορεντίνα και έδωσε το ευρωπαϊκό στους ερυθρόλευκους, με τον Ισπανό σπίκερ του ESPN να προσφέρει μία επική περιγραφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024