Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η Ιρλανδία θα ανακοινώσει την Τετάρτη την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Η Ιρλανδία θα ανακοινώσει την Τετάρτη την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Η Ισπανία, η Σλοβενία και η Μάλτα επίσης ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Η ιρλανδική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει αργότερα εντός της ημέρας (την Τετάρτη 22/5) την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή του ενήμερη για τις προθέσεις της.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Σλοβενία και η Μάλτα, κράτη μέλη της ΕΕ, ανήγγειλαν το τελευταίο διάστημα πως ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, επιχειρηματολογώντας ότι η λύση των δυο κρατών είναι εκ των ων ουκ άνευ για να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσουν το πρωί στα ΜΜΕ

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανέφερε την Τρίτη πως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσουν το πρωί στα ΜΜΕ, χωρίς να διευκρινίσει για ποιο θέμα.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να μπλοκάρει ανθρωπιστική βοήθεια

Όσον αφορά στο γεγονός ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να μπλοκάρει ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους ανθρώπους που πεθαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, η μόνη εξέλιξη είναι ότι ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ζήτησε την Τρίτη από το Ισραήλ να άρει τους εν λόγω περιορισμούς, λέγοντας ότι ο βασικός διάδρομος για την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας από την Αίγυπτο στον παλαιστινιακό θύλακα έχει διακοπεί.

«Σε μια στιγμή που ο λαός της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με λιμό, προτρέπουμε το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό και να επιτρέψει την είσοδο της βοήθειας. Χωρίς περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζωτικής σημασίας υποστήριξη στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Το Ισραήλ κατέλαβε και έκλεισε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου στις 7 Μαΐου, διαταράσσοντας μια κύριας σημασίας οδό για τη διέλευση ανθρώπων και βοήθειας προς και από τον θύλακα.

Ο Τέντρος τόνισε ότι αυτή η ισραηλινή κίνηση έχει επιπτώσεις σε έξι νοσοκομεία και εννέα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας και είχε ως αποτέλεσμα 70 καταφύγια να χάσουν τις ιατρικές τους εγκαταστάσεις.

Τραγωδία

«Οι καθημερινές ιατρικές επισκέψεις έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 40% και οι εμβολιασμοί κατά 50%», ανέφερε. «Περίπου 700 βαριά άρρωστοι ασθενείς που διαφορετικά θα είχαν απομακρυνθεί για να λάβουν ιατρική περίθαλψη αλλού, βρίσκονται παγιδευμένοι σε εμπόλεμη ζώνη».

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Λωρίδας της Γάζας ουσιαστικά κατέρρευσε από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση εκεί μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ συμπλήρωσε ότι το νοσοκομείο αλ-Άουντα στη βόρεια Γάζα παραμένει υπό πολιορκία από την Κυριακή, με 148 μέλη νοσοκομειακού προσωπικού και 22 ασθενείς και τους ανθρώπους που τους συνόδευαν να παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα. Πρόσθεσε ότι οι μάχες κοντά στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, επίσης στη βόρεια Γάζα, έχουν θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα του νοσοκομείου να παρέχει περίθαλψη στους ασθενείς.

«Αυτά είναι τα μόνα δύο λειτουργικά νοσοκομεία που παραμένουν στη βόρεια Γάζα», τόνισε ο Τέντρος. «Η διασφάλιση της ικανότητάς τους να παρέχουν υπηρεσίες υγείας είναι επιτακτική ανάγκη».

Λίγο νωρίτερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει επί του παρόντος τη διανομή τροφίμων στη Ράφα, λόγω έλλειψης προμηθειών και απουσίας ασφάλειας.

Το ανθρώπινο δράμα στη Ράφα συνεχίζεται

Only in

Ο Αρειος Πάγος απέλυσε τέσσερις δικαστές

Οι δικαστές παύθηκαν με απόφαση του Αρείου Πάγου λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024