Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ψυχική υγεία: Ακόμα και οι λυπητερές playlist την ενισχύουν

Ψυχική υγεία: Ακόμα και οι λυπητερές playlist την ενισχύουν

Πόσο συχνά ακούτε λυπητερή μουσική και πώς επηρεάζει την ψυχική σας υγεία; Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα…

Πόσο συχνά πιάνετε τον εαυτό σας να απολαμβάνει λυπητερά τραγούδια και να τα ακούει σε επανάληψη; Τώρα, μπορείτε να το κάνετε χωρίς ενοχές, καθώς νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η ακρόαση λυπητερής μουσικής μπορεί να επηρεάσει θετικά την διάθεσή σας, ευνοώντας την ψυχική σας υγεία.

Όποια μουσική κι αν απολαμβάνετε να ακούτε περισσότερο, είτε είναι hip-hop ή country είτε rock ή jazz, τις περισσότερες φορές θα επηρεάσει τη διάθεση και τα συναισθήματά σας, γεγονός που ισχύει ιδιαίτερα για την πιο θλιβερή μουσική.

“Διαφορετικά χαρακτηριστικά ενός τραγουδιού, όπως ο ρυθμός, η επιλογή οργάνων και η δυναμική του κομματιού μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα στους ακροατές” αναφέρει η Tara Venkatesan, ερευνήτρια στο πεδίο της γνωσιακής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πώς ωφελείται η ψυχική υγεία

Ωστόσο, η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Aesthetic Education, στην οποία συμμετείχε και η Tara Venkatesan, υποδηλώνει ότι ενώ η ακρόαση λυπητερής μουσικής μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο λυπημένοι, μπορεί επίσης να τους επηρεάσει θετικά, ενισχύοντας το αίσθημα σύνδεσης.

“Είδαμε ότι η αξία της λυπητερής μουσικής έγκειται στην ικανότητά της να δημιουργεί μια αίσθηση σύνδεσης, ανεξάρτητα από το αν προκαλεί πραγματικά θλίψη στον ακροατή” αναφέρει χαρακτηριστικά η Tara Venkatesan.

«Και είναι αυτή η αίσθηση της σύνδεσης, όχι απαραίτητα η λύπη, που κάνει την ακρόαση θλιβερής μουσικής μια όμορφη εμπειρία” συμπληρώνει.

Γιατί οι άνθρωποι αγαπούν την θλιβερή μουσική;

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι άνθρωποι εκτιμούν τα πιο θλιβερά τραγούδια για τους ίδιους λόγους που μπορεί να εκτιμούν και τις πιο στενάχωρες συζητήσεις. Και τα δύο χαρίζουν μια αίσθηση γνήσιας σύνδεσης.

Για παράδειγμα, όταν ένας φίλος σας μιλά για τον αποκαρδιωτικό χωρισμό του, μπορεί να νιώθετε λυπημένοι για το πόσο συντετριμμένος και μόνος μπορεί να νιώθει, εξηγούν οι ερευνητές.

Ωστόσο, καθώς συνεχίζετε να μιλάτε, μπορεί να αισθάνεστε ότι υπάρχει κάτι σημαντικό σε αυτή την αλληλεπίδραση και ότι συνδέεστε με αυτόν τον άνθρωπο με έναν μοναδικό τρόπο.

Να ακούμε συχνότερα;

Εάν δεν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν την θλιβερή μουσική, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ακούτε συχνότερα ή περισσότερα λυπητερά τραγούδια.

Το πώς αισθάνεστε όταν ακούτε θλιβερή μουσική, περισσότερο λυπημένοι ή λιγότερο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές σας εμπειρίες, εξηγούν οι ερευνητές.

Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται θλίψη όταν ακούει ένα συγκεκριμένο τραγούδι επειδή αυτό το τραγούδι μπορεί να συνδέεται με μια συγκεκριμένη ανάμνηση, φαινόμενο ιδιαίτερα συνηθισμένο εάν αναλογιστούμε πόσο συνδεδεμένα είναι τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις μας.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η μουσική και ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε σε αυτήν πρόκειται για μια μοναδική και καθόλα προσωπική εμπειρία.

Πηγή: VITA

inSports

«Ερυθρόλευκο» και το Ηράκλειο: Παράνοια για τις ευρωκούπες του Ολυμπιακού (vid)

Πλήθος κόσμου έβγαλε φωτογραφίες και βίντεο με τα ευρωπαϊκά τρόπαια του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024