Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρόκο: Όρκες επιτίθενται σε γιωτ και το βυθίζουν στο τελευταίο από μια σειρά σαμποτάζ

Μαρόκο: Όρκες επιτίθενται σε γιωτ και το βυθίζουν στο τελευταίο από μια σειρά σαμποτάζ

Οι όρκες έχουν ξεσηκωθεί για τα καλά βυθίζοντας ακόμα ένα γιωτ, σε μαροκινά ύδατα, κοντά στο Γιβραλτάρ.

Σκάφος μήκους 15 μέτρων βυθίστηκε μετά τη συνάντηση με ένα κοπάδι από όρκες, αναφέρει η υπηρεσία ναυαγοσωστικής της Ισπανίας. Άγνωστος αριθμός από όρκες (σ.σ. τις φάλαινες-«δολοφόνους» που όμως είναι είδος δελφινιών) βύθισε ένα γιοτ αφού το εμβόλισε στα μαροκινά ύδατα στα στενά του Γιβραλτάρ, ανέφερε η υπηρεσία ναυαγοσωστικής της Ισπανίας, στο τελευταίο από μια σειρά παρόμοιων περιστατικών με τα ζώα.

Το σκάφος Alboran Cognac, το οποίο είχε μήκος 15 μέτρα και μετέφερε δύο άτομα, συνάντησε τα άκρως κοινωνικά κορυφαία αρπακτικά, γνωστά και ως φάλαινες δολοφόνους, στις 9 το πρωί τοπική ώρα την Κυριακή.

Οι επιβάτες ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν ξαφνικά χτυπήματα στο κύτος και το πηδάλιο πριν το σκάφος αρχίσει να παίρνει νερό. Αφού ειδοποίησαν τις υπηρεσίες διάσωσης, ένα κοντινό πετρελαιοφόρο τους επιβίβασε στο σκάφος και τους μετέφερε στο Γιβραλτάρ. Το γιοτ έμεινε ακυβέρνητο και τελικά βυθίστηκε.

Χάρτης με την συγκέντρωση χτυπημάτων της «συμμορίας» των θαλάσσιων θηλαστικών.

Δεν είναι το πρώτο, ούτε το τελευταίο – Οι όρκες αντεπιτίθενται

Το περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των επαναλαμβανόμενων εμβολισμών όρκας γύρω από το στενό του Γιβραλτάρ που χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική και στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού της Πορτογαλίας και της βορειοδυτικής Ισπανίας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν υποπληθυσμό περίπου 15 ατόμων, στον οποίο δόθηκε η ονομασία «Gladis», από το όνομα της μητριάρχη που ονομάζεται White Gladis.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα GT Atlantic Orca, η οποία παρακολουθεί τους πληθυσμούς του υποείδους της ιβηρικής όρκας, έχουν σημειωθεί σχεδόν 700 αλληλεπιδράσεις από τότε που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά επιθέσεις όρκας σε πλοία στην περιοχή, τον Μάιο του 2020.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τα αίτια της συμπεριφοράς αυτής, αλλά οι πιο δημοφιλείς θεωρίες περιλαμβάνουν ότι πρόκειται για μια παιγνιώδη εκδήλωση της περιέργειας των θηλαστικών, μια κοινωνική μόδα ή την εσκεμμένη στοχοποίηση όσων θεωρούν ανταγωνιστές για το αγαπημένο τους θήραμα, τον τοπικό ερυθρό τόνο. Όμως καθώς οι όρκες επιτίθενται συγκεκριμένα στα πηδάλια των πλοίων, άλλοι ειδικοί κάνουν λόγο για σκόπιμο σαμποτάζ μετά από τραυματισμό της White Gladis από πηδάλιο σκάφους.

Το Nautical Channel αναφέρει πως «όλα αυτά χρονολογούνται από τον Μάιο του 2020, όταν η «Gladis» υπέστη ένα τραυματικό επεισόδιο, όταν χτυπήθηκε από το πηδάλιο ενός πλοίου. Δεν είναι τυχαίο ότι από τότε οι συναντήσεις και οι επιθέσεις μεταξύ των θηλαστικών και πλοίων αυξήθηκαν σημαντικά». Το μήκος κάθε όρκας μπορεί να φτάσει τα 8 μέτρα και το βάρος τους ως ενήλικες μπορεί να φτάσει τους 6 τόνους. Το κακό της υπόθεσης είναι πως οι όρκες εκπαιδεύουν τις νεότερες γενιές, οπότε αυτό το σημείο του κόσμου θα αποτελεί πάντα σημείο δράσης και σαμποτάζ των συμπαθών πανέξυπνων θηλαστικών.

Sports in

Γεμάτοι περηφάνια οι σημαιοφόροι Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη (pics+vid)

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κρατούν περήφανοι την ελληνική σημαία, με όλη την ελληνική αποστολή να απολαμβάνει τις στιγμές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024