Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Όρκες βύθισαν ακόμα ένα ιστιοφόρο – Η θεωρία πίσω από τις επιθέσεις

Όρκες βύθισαν ακόμα ένα ιστιοφόρο – Η θεωρία πίσω από τις επιθέσεις

Είναι η τέταρτη φορά που όρκες βυθίζουν σκάφη στην ίδια περιοχή σε διάστημα δύο ετών.

Οι όρκες ξαναχτύπησαν.

Ιστιοφόρο που έπλεε κοντά στα Στενά του Γιβραλτάρ βυθίστηκε από όρκες που το εμβόλιζαν ξανά και ξανά επί 45 λεπτά με αποτέλεσμα να διαλυθεί το πηδάλιο και να προκληθεί ρήγμα στο κύτος, ανέφερε η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Είναι η τέταρτη φορά που όρκες βυθίζουν σκάφη στην ίδια περιοχή σε διάστημα δύο ετών, ένα φαινόμενο για το οποίο οι βιολόγοι μόνο θεωρίες μπορούν να διατυπώσουν.

Στο τελευταίο περιστατικό στις 31 Οκτωβρίου, οι επιβαίνοντες του μικρού ιστιοφόρου Grazie Mamma πρόλαβαν να επιβιβαστούν σε άλλα σκάφη προτού το ιστιοφόρο βυθιστεί την ώρα που έμπαινε ρυμουλκούμενο σε λιμάνι του Μαρόκου.

«Το πλήρωμα είναι σώο και ασφαλές» ανέφερε στο Facebook η πολωνική τουριστική εταιρεία Morskie Mile στην οποία ανήκε το σκάφος.

Ο πληθυσμός των κητών στο Γιβραλτάρ αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης

Από το 2020, οι όρκες συστηματικά παρενοχλούν σκάφη, και ειδικά ιστιοφόρα, έξω από τις ακτές της Ισπανίας και του Μαρόκου στον Ατλαντικό. Συχνά τα κήτη βάζουν στο μάτι το πηδάλιο του σκάφους, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταφέρει να ξηλώσουν.

Οι επιθέσεις φαίνεται ότι ξεκίνησαν από το κοπάδι της Γκλάντις Νέγκρα, μιας νεαρής θηλυκής όρκας που είναι πιθανό να είχε πέσει θύμα τραυματισμού από σύγκρουση με διερχόμενο σκάφος.

Ανθρωπομορφισμός

Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι ότι άλλες όρκες έμαθαν από την Γκλάντις να εμβολίζουν τα σκάφη. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι όρκες (οι οποίες στην πραγματικότητα είναι μεγάλα δελφίνια και όχι φάλαινες) απλά παίζουν.

Η αλήθεια όμως είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση. Η θεωρία ότι πρόκειται για εκδικητική συμπεριφορά είναι ένα παράδειγμα ανθρωπομορφισμού, ένα φαινόμενο στο οποίο ανθρώπινες ιδιότητες προβάλλονται σε άλλα ζώα ή αντικείμενα, προειδοποιούν ορισμένοι επιστήμονες.

«Καλούμε τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να αποφεύγουν να προβάλλει αφηγήματα σε αυτά τα ζώα» έγραφαν περισσότεροι από 30 επιστήμονες σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι.

Θεωρούν ότι τα πρόσφατα περιστατικά είναι λάθος να ονομάζονται «επιθέσεις», δεδομένου ότι τα κίνητρα των ζώων είναι άγνωστα.

Και προειδοποιούν ότι οι αναφορές περί εκδικητικές συμπεριφοράς ίσως οδηγήσουν σε αντίποινα από τους ναυτικούς.

Η επιστολή, τέλος, επισημαίνει ότι ο πληθυσμός των κητών έξω από την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο ίσως είναι μικρότερος από 40 άτομα και κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Η παγίδευση σε δίχτυα και οι συγκρούσεις με πλοία είναι οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν αυτά τα πανέξυπνα θηλαστικά.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024