Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Το Ισραήλ απειλεί με πλήρη εισβολή στη Ράφα - Ανελέητοι οι βομβαρδισμοί, με ρουκέτες απαντάει η Ισλαμική Τζιχάντ

Live: Το Ισραήλ απειλεί με πλήρη εισβολή στη Ράφα – Ανελέητοι οι βομβαρδισμοί, με ρουκέτες απαντάει η Ισλαμική Τζιχάντ

Διαβάστε live τις εξελίξεις - Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση των διαμεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Γάζα, όμως το Ισραήλ προχωρά κανονικά την «επιχείρηση Ράφα».

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το μέλλον στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ απορρίπτει τη συμφωνία της Χαμάς στην πρόταση εκεχειρίας τριών φάσεων, που ήρθε στο τραπέζι από την Αίγυπτο και το Κατάρ, και προχωράει ακάθεκτο στην ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Οι βομβαρδισμοί, άλλωστε, στην περιοχή που έχουν καταφύγει περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό εδώ και ώρες.

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας οι ισραηλινές αρχές πέταξαν φυλλάδια από αέρος, με τα οποία προειδοποιούσαν τον άμαχο πληθυσμό να αποχωρήσει άμεσα από την ανατολική Ράφα, καθώς επίκειται στρατιωτική επιχείρηση, προκαλώντας ανησυχία στις οικογένειες των αιχμαλώτων που κρατούνται στον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in:

06:00 Ερντογάν: Η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση έπειτα από δική μας παρότρυνση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να δεχτεί την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μετά τη θετική απάντηση της Χαμάς. Είπε επίσης ότι η ισλαμιστική οργάνωση αποδέχτηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός έπειτα από παρότρυνση της Τουρκίας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την κατάπαυση του πυρός έπειτα από δική μας παρότρυνση. Τώρα το ίδιο βήμα πρέπει να κάνει και το Ισραήλ. Καλώ όλους τους δυτικούς παράγοντες ν’ ασκήσουν πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Αγκυρα.

Πριν τη συνεδρίαση, ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε.

05:30 «Δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή» του Ισραήλ στη Γάζα

Ο Antony Loewenstein, συγγραφέας του The Palestine Laboratory, το οποίο επικεντρώνεται στο στρατιωτικό-τεχνολογικό σύμπλεγμα του Ισραήλ, λέει ότι ο βομβαρδισμός του ισραηλινού στρατού στο χερσαίο πέρασμα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, στην περιοχή της Ράφα, δείχνει ότι το Ισραήλ δεν έχει «κόκκινες γραμμές» στον πόλεμό του στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Μετά τον τελευταίο μήνα, ακούμε σταθερά από τον πρόεδρο Μπάιντεν και πολλούς στην ΕΕ, ακόμη και στον αραβικό κόσμο, ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή – το Ισραήλ δεν μπορεί να πάει στη Ράφα. Αυτή η κόκκινη γραμμή δεν υπάρχει», επισημαίνει ο Loewenstein.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ, νομίζω, είναι η λεγόμενη «στρατηγική» του Νετανιάχου, ο οποίος διαπιστώνει πως είναι έντονα αντιδημοφιλής στο ισραηλινό κοινό.

Κανένας από τους δηλωμένους στόχους του της 7ης Οκτωβρίου δεν έχει επιτευχθεί. Δηλαδή, η λεγόμενη «ολική νίκη» επί της Χαμάς, η καταστροφή της ή επιστροφή όλων των ομήρων. Τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί. Ως εκ τούτου, πιστεύει ότι η συνέχιση του πολέμου – ο λεγόμενος «για πάντα πόλεμος» – είναι απαραίτητος, προσθέτει ο Loewenstein, μιλώντας στο Al Jazeera.

05:00 Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη συμφωνία της Χαμάς στην πρόταση των μεσολαβητών

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε πως «εξετάζει» τη συμφωνία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Επί του παρόντος εξετάζουμε αυτή την απάντηση. Και συζητάμε με τους συμμάχους μας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, σε δημοσιογράφους.

Απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ερωτηθείς σε τι ακριβώς συμφώνησε η Χαμάς. Δήλωσε πως δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες γι’ αυτό (περισσότερα εδώ).

04:30 Οι φοιτητές του MIT συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους για τη Γάζα

Συνεχίζονται οι φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Στο MIT η κατάσταση είναι τεταμένη, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι έχουν στήσει έναν καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη, ο οποίο περιφράχθηκε από την αστυνομία.

Οι φοιτητές ωστόσο έβγαλαν την περίφραξη και ανακατέλαβαν τον συγκεκριμένο χώρο αψηφώντας τις προειδοποιήσεις.

Οι ίδιοι απαιτούν την αποεπένδυση, δηλαδή τον τερματισμό της χρήσης πανεπιστημιακών κεφαλαίων που επενδύονται σε εταιρείες οι οποίες επωφελούνται από τον πόλεμο και φωνάζουν «κάτω τα χέρια από τη Ράφα».

04:22 Τέσσερις νεκροί από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην ανατολική Ράφα

Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν το σπίτι στο οποίο διέμεναν βομβαρδίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις, αναφέρει το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφόρησης.

Η βόμβα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έπληξε το σπίτι της οικογένειας Al-Hams στη συνοικία al-Jnaina της ανατολικής Ράφα, στη νότια Γάζα.

Νωρίτερα, η Πολιτική Άμυνα της Γάζας ανακοίνωσε στο κανάλι της στο Telegram ότι τα συνεργεία της «ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες» από τα ερείπια ενός σπιτιού που χτυπήθηκε από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

04:10 Διαδηλωτές μπλοκάρουν φορτηγά με βοήθεια για τη Γάζα

Διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία κοντά στον κόμβο Λατρούν στον αυτοκινητόδρομο 1, καθώς προσπαθούν να εμποδίσουν τα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια για τη Γάζα να φτάσουν στον θύλακα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Πλάνα που μοιράστηκε ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Kan δείχνουν ακτιβιστές να απομακρύνονται από το σημείο από την αστυνομία, ενώ κάποιοι άλλοι φεύγουν οικειοθελώς.

Μια αυτοκινητοπομπή με πάνω από δώδεκα φορτηγά φαίνεται να έχει κολλήσει στο δρόμο.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, ορισμένοι ακτιβιστές άρπαξαν τρόφιμα και άλλα αγαθά από τα φορτηγά και τα σκόρπισαν στο δρόμο.

Η  ακροδεξιά ομάδα Tzav 9 αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να μπλοκάρει τα φορτηγά σε όλη τη διαδρομή προς τη Γάζα, απαιτώντας από τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς ομήρους, αν θέλει να φτάσει βοήθεια στη Λωρίδα.

04:00 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στη Γάζα μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που κατέθεσαν οι μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.
  • Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός περιλαμβάνει τρεις φάσεις που θα προβλέπουν την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων και την ανταλλαγή ισραηλινών αιχμαλώτων και παλαιστινίων κρατουμένων.
  • Όμως το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν ικανοποιεί τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ και ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις.
  • Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε επίσης ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα συνεχιστεί, με τον στρατό να πραγματοποιεί συνεχείς επαναλαμβανόμενες επιδρομές στην πόλη που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γάζας.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι προειδοποίησε ότι ο Νετανιάχου «θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία βομβαρδίζοντας τη Ράφα».
  • Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ δήλωσε ότι το βράδυ της Δευτέρας (6/5) εκτόξευσε ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, σε απάντηση των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα.

03:45 ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να κάνουν μια επιπλέον προσπάθεια για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ και τους μαχητές της Χαμάς «να κάνουν το κάτι παραπάνω που απαιτείται προκειμένου να μια συμφωνία να γίνει πραγματικότητα και να σταματήσει ο πόνος που υπάρχει τώρα» στη Γάζα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί πολύ από τις ενδείξεις ότι μπορεί να επίκειται μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα», ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ. «Ο Γενικός Γραμματέας υπενθυμίζει στα μέρη πως η προστασία των αμάχων είναι υψίστης σημασίας στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

03:33 Γαλλία: Αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών κατά 300% σε έναν χρόνο

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως καταγράφηκε «αύξηση κατά 300%» των αντισημιτικών ενεργειών στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

«Ουδείς μπορεί ν’ αρνηθεί αυτήν την αντισημιτική λαίλαπα», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 38ο δείπνο του αντιπροσωπευτικού συμβουλίου των εβραϊκών θεσμών της Γαλλίας (Conseil représentatif des institutions juives de France, CRIF) στο Παρίσι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:20 Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Πρόθυμο για νέες διαβουλεύσεις για τη Μέση Ανατολή

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοινώνει την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει εκ νέου κλειστές διαβουλεύσεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή την Τρίτη, όπως μεταδίδει το Al Mayadeen του Λιβάνου.

Εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε μάλιστα στο Cairo News ότι η Γενική Συνέλευση θα εξετάσει την ερχόμενη Παρασκευή ένα σχέδιο ψηφίσματος για πλήρη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

03:09 Τουλάχιστον 5 νεκροί από ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, το οποίο βρίσκεται στη Ράφα, έκανε γνωστό πως διακομίστηκαν σ’ αυτό «πέντε μάρτυρες και πολλοί τραυματίες» έπειτα από σειρά νυχτερινών βομβαρδισμών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:50 Τι περιλαμβάνει η πρόταση που αποδέχθηκε η Χαμάς

Η προτεινόμενη συμφωνία με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου και την αποδοχή της Χαμάς ξεκινά με την απελευθέρωση 33 ισραηλινών ομήρων σε διάστημα 42 ημερών και τελειώνει με την ανοικοδόμηση της Γάζας εν μέσω «μιας περιόδου βιώσιμης ηρεμίας», σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο CNN από πηγή στην περιοχή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία χωρίζεται, μάλιστα, σε τρεις φάσεις, διάρκειας 42 ημερών η καθεμία και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ενδεχόμενη πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τον θύλακα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:33 Νεκροί Παλαιστίνιοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα

Η Πολιτική Άμυνα της Γάζας ανακοίνωσε στο κανάλι της στο Telegram ότι τα συνεργεία της «ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες» από τα ερείπια ενός σπιτιού που χτυπήθηκε από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πριν από λίγο.

Επίσης, ανέφερε ότι κατάφερε να ελέγξει μια πυρκαγιά που ξέσπασε μετά το πλήγμα.

02:24 Στα 200 μέτρα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα τα ισραηλινά τανκς

Παλαιστινιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνται στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, βομβαρδίζοντας την περιοχή από αέρος, με τεθωρακισμένα και με πυρά πυροβολικού.

Η τηλεόραση Al-Aqsa TV αναφέρει ότι ισραηλινά τανκς βάλλουν κατά του περάσματος από απόσταση περίπου 200 μέτρων, καταστρέφοντας τον τερματικό σταθμό που χρησίμευε ως ένας από τους κύριους αγωγούς βοήθειας προς τη Γάζα από τον Νοέμβριο. Το πέρασμα βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα από τις ανατολικές άκρες της Ράφα στο μακρινό νότιο τμήμα της Γάζας.

Άλλες αναφορές υποστηρίζουν ότι χερσαίες δυνάμεις κινούνται στην περιοχή του περάσματος και ότι αεροπορικές επιδρομές πλήττουν την ανατολική Ράφα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:10 Οι IDF πρόκειται να καταλάβουν την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα τις επόμενες ώρες

Το πρακτορείο Axios επικαλείται πηγές που δηλώνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πρόκειται να καταλάβουν την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας τις επόμενες ώρες.

Την ίδια είδηση μεταδίδει και το CNN.

01:57 IDF: Αναχαιτίστηκαν οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στο Σντερότ από τη Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες εναντίον της Σντερότ στο Ισραήλ.

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς την πόλη, με δύο να αναχαιτίζονται από το αμυντικό σύστημα Iron Dome και μια τρίτη να χτυπά σε ανοιχτή περιοχή χωρίς να προκαλέσει ζημιές ή θύματα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Εκπρόσωπος της Σντερότ δήλωσε ότι προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε περιουσίες από την πτώση θραυσμάτων μετά τις αναχαιτίσεις, αναφέρουν οι Times of Israel.

01:44 Το Κατάρ στέλνει διαπραγματευτές πίσω στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ αναφέρει ότι η Ντόχα θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο την Τρίτη για την επανάληψη των έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος Majed Al-Ansari λέει ότι η Χαμάς έστειλε στους διαμεσολαβητές μια απάντηση σε μια πρόταση εκεχειρίας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θετική.

Το Κατάρ, το οποίο μαζί με την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο στις συνομιλίες, ελπίζει πως οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στον θύλακα.

01:35 ΗΠΑ: Τα χτυπήματα του Ισραήλ στη Ράφα δεν αποτελούν μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την ανησυχία τους για τα τελευταία πλήγματα του Ισραήλ κατά της Ράφα στη νότια Γάζα, αλλά δεν πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στο να αποτρέψουν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ράφα.

01:24 Με ρουκέτες απαντάει η Ισλαμική Τζιχάντ στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Ράφα

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ δήλωσε ότι το βράδυ της Δευτέρας (6/5) εκτόξευσε ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, σε απάντηση των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα.

«Στοχεύσαμε με ομοβροντία ρουκετών την Σντερότ, το Νιρ Αμ και άλλους οικισμούς στην περίμετρο της Γάζας», μια ζώνη του Ισραήλ που βρίσκεται γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η ισλαμιστική οργάνωση σε ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι σειρήνες ήχησαν στις ζώνες γύρω από τον θύλακα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:18 Τι περιγράφει η κρίσιμη πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς

Στην πρώτη φάση, διάρκειας 42 ημερών, όπως περιγράφει το Al Jazeera που έλαβε αντίγραφο, θα απελευθερωθούν 33 ισραηλινοί αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα, «συμπεριλαμβανομένων γυναικών (πολιτών και στρατιωτών), παιδιών (κάτω των 19 ετών που δεν είναι στρατιώτες), ατόμων άνω των 50 ετών και ασθενών», αναφέρει η συμφωνία.

Η απελευθέρωση κάθε κατηγορίας ισραηλινών αιχμαλώτων θα οδηγήσει στην απελευθέρωση αντίστοιχου αριθμού παλαιστίνιων κρατουμένων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

«Θα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες για να διασφαλιστεί ότι οι απελευθερωμένοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι δεν θα συλληφθούν εκ νέου με τις ίδιες κατηγορίες», αναφέρει η συμφωνία.

Εκτός από την εκτενή περιγραφή της ανταλλαγής κρατουμένων, η πρόταση περιλαμβάνει επίσης σχέδια για τη σταδιακή απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων «μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές σε μια καθορισμένη περιοχή κατά μήκος των συνόρων σε όλο το μήκος της Λωρίδας της Γάζας», καθώς και την αναστολή όλων των αεροπορικών μεταφορών πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας και ένα σχέδιο για την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους.

01:00 Παλαιστινιακές αναφορές υποστηρίζουν ότι ισραηλινά άρματα μάχης, στρατεύματα εισέρχονται στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ

Σύμφωνα με τους Times of Israel Παλαιστινιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνται στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, βομβαρδίζοντας την περιοχή από αέρος και με πυρά πυροβολικού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για γενικευμένη επίθεση. Όμως από την επίθεση στο πέρασμα διασφαλίζεται πως δεν μπορεί να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες.

Η τηλεόραση Al-Aqsa TV αναφέρει ότι τρία ισραηλινά τανκς βάλλουν κατά του περάσματος από απόσταση περίπου 200 μέτρων, καταστρέφοντας τον τερματικό σταθμό που χρησίμευε ως ένας από τους κύριους αγωγούς βοήθειας προς τη Γάζα από τον Νοέμβριο.

Το πέρασμα βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα από τις ανατολικές άκρες της Ράφα στο μακρινό νότιο τμήμα της Γάζας. Άλλες αναφορές υποστηρίζουν ότι χερσαίες δυνάμεις κινούνται στην περιοχή του περάσματος και ότι αεροπορικές επιδρομές πλήττουν την ανατολική Ράφα. Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό σχετικά με τις αναφερόμενες ενέργειες.

00:34 Απορρίπτει την κατάπαυση του πυρός το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

Μετά την αποδοχή του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έσπευσαν να ενημερώσουν στα δίκτυα Kan, 12 και 13 ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ. Το ίδιο δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.

Σύμφωνα με τα δίκτυα, η προσφορά που αποδέχθηκε η Χαμάς είναι μια προσφορά που έγινε μονομερώς από την Αίγυπτο και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην Ιερουσαλήμ πριν διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Παρότι ο διαμεσολαβητής της Αιγύπτου είναι ο «ανώτατος πράκτορας» της χώρας, ο υπουργός Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, πρόσωπο αποδεκτό στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις.

23:45 Συνεχίζονται οι «ασταμάτητοι» βομβαρδισμοί της ανατολικής Ράφα

Υπήρξε κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών και των βομβαρδισμών πυροβολικού στο ανατολικό τμήμα της Ράφα όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera Ταρέκ Αμπού Αζούμ.

«Μιλάμε για ασταμάτητους βομβαρδισμούς κατοικιών. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων εκεί έχει αρχίσει να εγκαταλείπει την περιοχή όπου ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να κινητοποιήσει περισσότερα στρατεύματα» τόνισε.

«Αυτόπτες μάρτυρες με τους οποίους έχουμε έρθει σε επαφή λένε ότι έχουν ακούσει κινήσεις ισραηλινών στρατιωτικών τανκς κατά μήκος του διαχωριστικού φράχτη της Γάζας με το Ισραήλ» συμπλήρωσε ο Ταρέκ Αμπού Αζούμ.

23:35 Ισραήλ: Ώρες αγωνίας για την τύχη των ομήρων – «Δεν μπορείτε να παίζετε έτσι με τις ζωές των ανθρώπων»

Σε μια κλωστή κρέμεται η ζωή των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Η παλαιστινιακή οργάνωση τη Δευτέρα (06/05) αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας τριών φάσεων που ήρθε στο τραπέζι από την Αίγυπτο και το Κατάρ όμως η κυβέρνηση του Ισραήλ επέλεξε να μην μετακινηθεί από τις θέσεις της ανάβοντας «το πράσινο φως» για συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις ανησυχούν τις οικογένειες ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα και εκτιμούν πως αυτή ίσως να ήταν μια τελευταία ευκαιρία να δουν ζωντανούς τους ανθρώπους τους. Σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση Netanyahu απέκλεισαν το βράδυ της Δευτέρας την οδό Μπέγκιν στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν από τις αρχές να συμφωνήσουν σε κατάπαυση πυρός που θα επιτρέψει την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων.

Περισσότερα εδώ

23:20 Ο βασιλιάς της Ιορδανίας λέει στον Μπάιντεν ότι η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα μπορεί να οδηγήσει σε νέα σφαγή

Η βασιλική αυλή της Ιορδανίας αναφέρει ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα απειλεί να οδηγήσει σε «νέα σφαγή».

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας είναι ο τελευταίος από τους  παγκόσμιους ηγέτες που προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες οποιασδήποτε στρατιωτικής επίθεσης στη νότια πόλη που φιλοξενεί περίπου 1,5 εσωτερικά εκτοπισμένους.

23:00 Ο Οσάμα Χαμντάν ανώτερος ηγέτης της Χαμάς στο Palestine Today μιλάει για την στάση του Ισραήλ

«Εάν δεν υπάρξει σαφής απάντηση από την κατοχή σχετικά με την πρόταση, δεν μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει σταματήσει.

Φαίνεται ότι το Ισραήλ οδεύει προς περισσότερη κλιμάκωση, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τους διαμεσολαβητές να εργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας.

Το θέμα τώρα εξαρτάται από το πόσο σοβαροί είναι οι Αμερικανοί στην άσκηση επαρκούς πίεσης προς το Ισραήλ για να σταματήσει την επιθετικότητα και να αποδεχθεί τους όρους της αντίστασης».

22:41 Ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει πλήγματα στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι διεξάγει επί του παρόντος στοχευμένες επιθέσεις εναντίον στόχων που ανήκουν στη Χαμάς στο ανατολικό τμήμα της πόλης Ράφα στη νότια Γάζα.

Ο στρατός, σε σύντομη ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

22:35 Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα την εκκίνηση επιχείρησης στη Ράφα

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε επιχείρηση στη Ράφα «προκειμένου να ασκηθεί στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, με στόχο να σημειωθεί πρόοδος στην απελευθέρωση των ομήρων και στους άλλους πολεμικούς στόχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η τελευταία προσφορά εκεχειρίας της Χαμάς «απέχει πολύ από τις υποχρεωτικές απαιτήσεις του Ισραήλ».

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ στέλνει επίσης ομάδες για συνομιλίες με διαμεσολαβητές σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Ισραήλ, αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού.

22:24 Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην εισβολή στη Ράφα, ανεξάρτητα από την απάντηση της Χαμάς

Ο Μάθιου Μίλερ του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την αντίθεση των ΗΠΑ σε μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, η οποία, όπως είπε, είναι ανεξάρτητη από την πίεση για κατάπαυση του πυρός.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε μια επιχείρηση στη Ράφα όπως αυτή τη στιγμή οραματίζεται», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία του 1,5 εκατομμυρίου αμάχων που είναι παγιδευμένοι στην πόλη. «Ακόμη και χωρίς αυτή την τελευταία απάντηση (σ.σ. την θετική απάντηση της Χαμάς), έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν υποστηρίζουμε το Ισραήλ να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση πλήρους κλίμακας στη Ράφα».

Ο Μίλερ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την εντολή του Ισραήλ να εκκενώσει τους κατοίκους της ανατολικής Ράφα. Περιγράφει τα ζητήματα που έθεσαν και οι Unicef – Save the Children, αλλά και την έκθεση σε πιθανή κατηγορία για έγκλημα πολέμου, καθώς όπως αναφέρθηκε στο σχετικό άρθρο, οι εκτοπισμένοι οφείλουν να έχουν καταφύγιο, τροφή, αποχέτευση και υγειονομική περίθαλψη.

«Εάν δείτε 100.000 ανθρώπους να μετακινούνται, θα δείτε και άλλους ανθρώπους στην επόμενη περιοχή να μετακινούνται – κάτι που, φυσικά, είναι κάτι που θέλετε να δείτε να συμβαίνει εάν υπάρχει μια στρατιωτική επιχείρηση. Αλλά το πρόβλημα τώρα είναι ότι υπάρχουν τόσο περιορισμένα μέρη για να πάνε μέσα στη Γάζα», δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους.

«Και δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος να τους διανεμηθεί βοήθεια και να διασφαλιστεί ότι θα έχουν πρόσβαση σε καταφύγιο, πρόσβαση στην αποχέτευση στα μέρη που θα πήγαιναν».

22:20 Αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι «το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός» που συμφωνήθηκε από τη Χαμάς

Η ισραηλινή κυβέρνηση μελετά την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχτηκε, ανέφερε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Λάβαμε την πρόταση και την εξετάζουμε. Δεν είναι το πλαίσιο που συμφωνήθηκε. Την εξετάζουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος στο AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας.

22:00 Ο αναπληρωτής γγ της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, Δρ Μοχάμαντ αλ Χίντι στο Palestine Today για τη συμφωνία

Η πρώτη φάση της συμφωνίας περιλαμβάνει την απελευθέρωση 33 ισραηλινών κρατουμένων από τη Λωρίδα της Γάζας. Η αντίσταση συμφώνησε με την αιγυπτιακή πρόταση αφού έκανε τροποποιήσεις και συμφωνήθηκε από τις [συμμετέχουσες] χώρες και οργανώσεις.

Οι διαμεσολαβητές περιμένουν την ισραηλινή απάντηση στην αιγυπτιακή πρόταση. Φροντίσαμε να μην περιοριστεί η επιστροφή των εκτοπισμένων. Υπήρχε ένας όρος μόνο για την επιστροφή «άοπλων πολιτών» και αυτός διαγράφηκε. Η αιγυπτιακή πρόταση περιλαμβάνει έναν όρο βιώσιμης ηρεμίας, που σημαίνει κατάπαυση του πυρός, και αυτό είναι που θέλει η αντίσταση.

21:50 Ο Αλί Μπαράκα της Χαμάς επεξηγεί το σχέδιο το οποίο προτάθηκε στη Χαμάς και συμφώνησε

Η Χαμάς συμφώνησε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ανοικοδόμηση και ανταλλαγή κρατουμένων. Οι διαμεσολαβητές επιβεβαίωσαν ότι ο όρος «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» σημαίνει μόνιμη παύση των στρατιωτικών και εχθρικών επιχειρήσεων. Σε πρώτη φάση, θα υπάρξει ανταλλαγή 30 Παλαιστίνιων κρατουμένων για κάθε ισραηλινό κρατούμενο.

Η απόσυρση θα γίνει σε δύο στάδια, με πλήρη απόσυρση έξω από τη Γάζα στη δεύτερη φάση. Στην προτεινόμενη συμφωνία που έχουμε συμφωνήσει, δεν υπάρχουν όροι ή περιορισμοί για την επιστροφή των εκτοπισμένων.

Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος στο Κατάρ (σ.σ. Ο επικεφαλής της CIA) συμφώνησε με την πρόταση που εγκρίναμε και τώρα εναπόκειται στην Αμερική να παρουσιάσει την πρόταση στην ισραηλινή πλευρά. Όταν η Χαμάς συμφωνεί με την πρόταση, μιλάει εκ μέρους όλων των παρατάξεων της αντίστασης με τις οποίες διαβουλεύεται καθημερινά.

Η Χαμάς βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τις παλαιστινιακές παρατάξεις και τον Άξονα της Αντίστασης και υπάρχει συνεχής συντονισμός. Στο Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη, τα μέτωπα υποστήριξης στέκονται πίσω από τη Γάζα.

Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Νετανιάχου να πάρει τους αιχμαλώτους μέσω διαπραγματεύσεων ή να κλιμακώσει και να χάσει τα πάντα. Η αποτυχία του Ισραήλ να επιτύχει τους στόχους του είναι μια νίκη για τον παλαιστινιακό λαό, τη Γάζα και τον Άξονα της Αντίστασης.

21:43 Η απάντηση του Ισραήλ ήρθε με βόμβες στη Ράφα

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ράφα, η Ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό επιμένει να επιτίθεται στην πόλη Ράφα, παρά το γεγονός ότι η Χαμάς αποδέχθηκε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

21:42 Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση γιατί ήταν πολύ συγκεκριμένη

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς στο Al Mayadeen του Λιβάνου «Οι διαμεσολαβητές και η Χαμάς κατέληξαν σε μια νέα, σφιχτή (σ.σ. Να μην παρερμνηνεύεται εύκολα) φόρμουλα που θα οδηγούσε σε κατάπαυση του πυρός, ξεπερνώντας έτσι αυτό το δίλημμα».

«Η Χαμάς ήταν εξαιρετικά ευέλικτη στην επίτευξη συμφωνίας και η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ», εξήγησε η πηγή.

21:37 Συνομιλία μεταξύ Ισμαήλ Χανίγια και Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν

Σύμφωνα με την Χαμάς ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου, Ισμαήλ Χανίγια, «τηλεφώνησε στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν το βράδυ της Δευτέρας, όπου τον ενημέρωσε για την έγκριση του κινήματος της προτεινόμενης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που έλαβε από τους αδελφούς διαμεσολαβητές πριν από δύο ημέρες, καθώς και για τις λεπτομέρειες της προτεινόμενης συμφωνίας».

Αυτό είναι το δεύτερο τηλεφώνημα με διεθνές ενδιαφέρον, καθώς νωρίτερα μίλησε και με τον πρόεδρο Ερντογάν.

21:28 «Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Νετανιάχου – Στον πυρήνα της η πρόταση είναι αυτή που έχει εγκρίνει το Ισραήλ»

Σύμφωνα με μια ξένη διπλωματική πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις και μίλησε στη Haaretz, το περίγραμμα που αποδέχθηκε η Χαμάς το βράδυ της Δευτέρας είναι, στον πυρήνα του, το ίδιο με την αιγυπτιακή πρόταση την οποία το Ισραήλ έχει ήδη εγκρίνει.

Από την Κυριακή, ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς Burns και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Αμπντουλραχμάν μπιν Γιασίμ Αλ Θάνι πραγματοποίησαν αρκετές συναντήσεις, κατά τις οποίες επιτεύχθηκε ένα περίγραμμα με βάση την υπάρχουσα πρόταση και αυτό ήταν που επέτρεψε την υπέρβαση στην αποδοχή της συμφωνίας από τη Χαμάς.

Ένας άλλος διπλωμάτης που έχει στενή γνώση της πρότασης δήλωσε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Νετανιάχου».

21:22 Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων χαιρετίζει την αποδοχή της πρότασης κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς

Όπως μεταφέρει η Haaretz, το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών χαιρέτισε την αποδοχή της πρότασης της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων από την Αίγυπτο και το Κατάρ τη Δευτέρα.

«Τώρα ήρθε η ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση να αποδείξει, με πράξεις, τη δέσμευσή της προς τους πολίτες της», δήλωσε το Φόρουμ. «Το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να λάβει την αποδοχή της Χαμάς και να τη μετατρέψει σε συμφωνία για την επιστροφή όλων [των ομήρων]».

21:20 Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς δήλωσε ότι ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε προσωπικά για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Ο Khalil al-Hayya επιβεβαίωσε στο Al Jazeera ότι υπάρχουν τρεις φάσεις στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά πρόσθεσε ότι οι μεσολαβητές είπαν στη Χαμάς ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεσμεύτηκε προσωπικά να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Από την αμερικανική πλευρά δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση για το θέμα αυτό. Ο Al-Hayya πρόσθεσε ότι η πρώτη φάση θα προβλέπει την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Γάζα στα σπίτια τους και τη ροή βοήθειας, καυσίμων και υλικών αρωγής στη Γάζα.

Πρόσθεσε ότι θα απελευθερωθούν 50 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι για κάθε γυναίκα αιχμάλωτη που κρατά η Χαμάς σε αυτή την πρώτη φάση. Στη δεύτερη φάση, η Χαμάς θα απελευθέρωνε άνδρες αιχμαλώτους για έναν απροσδιόριστο αριθμό Παλαιστίνιων αιχμαλώτων.

Η τρίτη φάση της συμφωνίας θα περιλάμβανε την έναρξη της εφαρμογής ενός σχεδίου ανοικοδόμησης για μια περίοδο τριών έως πέντε ετών.

21:10 «Οι ΗΠΑ εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς» δηλώνει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός και ομηρίας «και τη συζητούν με τους εταίρους μας στην περιοχή», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Οι ΗΠΑ έλαβαν την απάντηση την «τελευταία ώρα, 90 λεπτά», δήλωσε ο Μίλερ το απόγευμα της Δευτέρας σε ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη φύση αυτής της απάντησης ακόμη», είπε.

Επανέλαβε ότι μια συμφωνία είναι προς το «καλύτερο συμφέρον» τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων.

«Θα έφερνε άμεση κατάπαυση του πυρός, θα επέτρεπε αυξημένη μετακίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας και έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε μια τέτοια συμφωνία», πρόσθεσε.

Να υπενθυμίσουμε πως ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρίσκονταν στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου και η πρόταση είναι ήδη εν γνώση του.

20:54 Συγγενείς ομήρων χαστούκισαν τον Γιοάβ Γκάλαντ, υπουργό Άμυνας του Ισραήλ

Μια δύσκολη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ και των γονέων των απαχθέντων στρατιωτών έλαβε χώρα σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι kann, οι οποίοι τον χαστούκισαν: «Αν βάλεις τη Χαμάς στον τοίχο στη Ράφα και σκοτώσουν τα παιδιά μας – το αίμα τους θα είναι στα χέρια σου».

20:52 Το Ισραήλ έλαβε απάντηση της Χαμάς τα τελευταία 30 λεπτά

Οι διαμεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα υπέβαλαν την επίσημη απάντηση της Χαμάς στο Ισραήλ μέσα στο τελευταίο μισάωρο, σύμφωνα με το CNN. Οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είναι ενήμερη εδώ και 1-1μιση ώρα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση την εξετάζει τώρα. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει την απάντηση της Χαμάς σε αυτό το στάδιο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως πριν σχολιάσει πρέπει να μιλήσουν με τους εταίρους τους στην περιοχή.

20:45 Κάθε φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός διαρκεί 42 ημέρες

Η Χαμάς ανέφερε πως κάθε φάση της πρότασης που αποδέχθηκε διαρκεί 6 εβδομάδες και μετά το πέρας των 6 εβδομάδων επιβεβαιώνεται η κατάπαυση του πυρός.

20:33 Ο Ισμαήλ Χανίγια επιβεβαίωσε στον πρόεδρο Ερντογάν πως αποδέχθηκε την συμφωνία (Al Jazeera)

20:30 Υπό πίεση το Ισραήλ για να αποδεχθεί την πρόταση – Σε ιστορικό σταυροδρόμι ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς όλοι οι διεθνείς παράγοντες τον πιέζουν να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός, οι συγγενείς των ομήρων τον πιέζουν και αυτοί, ενώ η μη αποδοχή της συμφωνίας μπορεί να σημάνει το τέλος της πολιτικής του καριέρας.

Αν όμως αποδεχθεί την συμφωνία, οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του στην κυβέρνηση Μπεν Γκβιρ και Σμόντριχ θα αποχωρήσουν από αυτήν.

20:28 Τι περιελάμβανε η συμφωνία των τριών σημείων που αποδέχθηκε η Χαμάς

Διαμεσολαβητές από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο διαπραγματεύονται με τη Χαμάς τις τελευταίες ημέρες για μια πρόταση τριών φάσεων, η οποία έχει εγκριθεί από το Ισραήλ. Η πρόταση δεν έχει δημοσιευθεί, αλλά φέρεται να προβλέπει, σε πρώτη φάση, την απελευθέρωση 33 ζωντανών ομήρων -γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών- κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας 40 ημερών, με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Σύμφωνα με το αναφερόμενο κείμενο της προσφοράς, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα αρχίσουν εκ νέου την 16η ημέρα της εκεχειρίας, προκειμένου να καθοριστεί μια ρύθμιση για την αποκατάσταση της βιώσιμης ηρεμίας στη Γάζα κατά τη δεύτερη και τρίτη φάση της συμφωνίας.

Είναι εξαιρετικά πιθανό το Ισραήλ να μην περίμενε την αποδοχή της πρότασης από πλευράς Χαμάς, παρότι είχε δώσει την έγκριση στους διαπραγματευτές. Αναμένεται η επιβεβαίωση της αποδοχής της από πλευράς Ισραήλ, ώστε να θεωρείται η κατάπαυση του πυρός σε ισχύ. Σε όλες τις διαβουλεύσεις ήταν παρών ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ – Μπιλ – Μπερνς, ως διαμεσολαβητής σε απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ.

20:20 Περισσότερα για τη στάση του Ισραήλ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν σύμφωνα με τους Times of Israel, να μην πάρουν τοις μετρητοίς την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι αξιωματούχοι λένε στα δίκτυα Kan, 12 και 13 ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ. Το ίδιο δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.

Σύμφωνα με τα δίκτυα, η προσφορά που αποδέχθηκε η Χαμάς είναι μια προσφορά που έγινε μονομερώς από την Αίγυπτο και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην Ιερουσαλήμ πριν διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Όμως ο διαμεσολαβητής της Αιγύπτου είναι ο «ανώτατος πράκτορας» της χώρας, ο υπουργός Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ.

20:00 Το Ισραήλ ακόμα δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις

19:48 Πανηγυρισμοί στη Ράφα – Η Χαμάς αποδέχεται την εκεχειρία – Μένει η απάντηση του Ισραήλ

Αναμένονται πληροφορίες για τη θέση του Ισραήλ και τις λεπτομέρειες της κατάπαυσης του πυρός, της απελευθέρωσης των ομήρων και περισσοτέρων πληροφοριών.

19:45 Ο ηγέτης της Χαμάς ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές για την αποδοχή της εκεχειρίας

Ηγετική πηγή της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera ότι η ομάδα ενημέρωσε τους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ για τη συμφωνία της με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός.

Είναι ρεπορτάζ εν εξελίξει, οπότε ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες.

19:20 Το Ισραήλ κρατά κλειστό για 2η ημέρα το κύριο πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι κράτησε κλειστό για δεύτερη ημέρα το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ), το κύριο πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας από το ισραηλινό έδαφος προς την πολιορκημένη Γάζα, για «λόγους ασφαλείας».

Το γραφείο Συντονισμού των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT), το οποίο είναι υπεύθυνο για την οργάνωση της εισόδου βοήθειας στη Λωρίδα, δήλωσε ότι 35 φορτηγά με βοήθεια πέρασαν σήμερα στη βόρεια Γάζα μέσω του περάσματος Μπέιτ Χανούν (Ερέζ), το οποίο άνοιξε ξανά την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ έκλεισε την Κυριακή, αφού η Χαμάς εκτόξευσε 10 ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής εγκατάστασης, συγκεκριμένα ενάντια σε όρχο τεθωρακισμένων κοντά στο πέρασμα, σκοτώνοντας τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους 10.

Πριν από λίγο, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι συμφώνησε να ανοίξει ξανά το πέρασμα.

18:55 Βομβαρδισμοί αποθηκών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα

Αποθήκες όπου ήταν γνωστό πως αποθηκεύονταν τρόφιμα, νερό και είδη πρώτης ανάγκης βομβαρδίστηκαν από την Ισραηλινή Αεροπορία. Οι εικόνες ανήκουν σε αιγυπτιακό drone του καναλιού Al Qahera News.

18:30 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές των ΗΠΑ απειλούν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για πιθανά εντάλματα σύλληψης του Ισραήλ

Η απειλή διατυπώθηκε σε επιστολή που απέστειλαν 12 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων ο πρώην ηγέτης της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ και ο Τεντ Κρουζ από το Τέξας. Η επιστολή επέπληττε τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν για τις αναφορές ότι ο οργανισμός ερευνά το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα.

«Στοχοποιήστε το Ισραήλ και εμείς θα σας στοχοποιήσουμε», ανέφεραν οι γερουσιαστές στην επιστολή, την οποία εξασφάλισε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Zeteo. «Εάν προχωρήσετε στα μέτρα που αναφέρονται στην έκθεση, θα προχωρήσουμε στον τερματισμό κάθε αμερικανικής υποστήριξης προς το ΔΠΔ, θα επιβάλουμε κυρώσεις στους εργοδότες και τους συνεργάτες σας και θα απαγορεύσουμε σε εσάς και τις οικογένειές σας την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες (απειλή κυρώσεων). Έχετε προειδοποιηθεί».

Το ΔΠΔ απαίτησε τον τερματισμό των απειλών εναντίον του την περασμένη εβδομάδα. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ΔΠΔ ενδέχεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

18:10 Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εγκαταλείπουν την ανατολική Ράφα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εγκαταλείπουν την ανατολική Ράφα εν μέσω βομβαρδισμών και αφού οι ισραηλινές δυνάμεις διέταξαν την εκκένωση της περιοχής νωρίτερα σήμερα.

«Ο αριθμός των πολιτών που μετακινούνται από τις ανατολικές περιοχές της Ράφα προς τα δυτικά είναι μεγάλος, ειδικά μετά την εντατικοποίηση των βομβαρδισμών, υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους», λέει ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου Οσάμα αλ-Καλουτ.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τη Ράφα

18:00 Το Βέλγιο επεξεργάζεται περισσότερες κυρώσεις κατά του Ισραήλ

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου, Πέτρα ντε Σούτερ, δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών, Ριάντ Μαλκί, ότι οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται περισσότερες κυρώσεις κατά του Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης και την πλήρη ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε η ίδια σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

17:48 Η UNICEF κρούει καμπανάκι για τα 600.000 παιδιά στη Ράφα

Περίπου 600.000 παιδιά βρίσκονται στοιβαγμένα στη Ράφα, με τη UNICEF να τονίζει ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος στη Γάζα για να πάνε.

«Δεδομένης της μεγάλης συγκέντρωσης παιδιών στη Ράφα η UNICEF προειδοποιεί για μια περαιτέρω καταστροφή για τα παιδιά, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να οδηγούν σε πολύ υψηλές απώλειες μεταξύ των αμάχων και τις λίγες εναπομείνασες βασικές υπηρεσίες και υποδομές που χρειάζονται για να επιβιώσουν να καταστρέφονται ολοσχερώς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.

Όπως λέει, τα παιδιά της Γάζας βρίσκονται ήδη «στα όρια της επιβίωσης», με πολλά στη Ράφα να έχουν ήδη εκτοπιστεί πολλές φορές και να μην έχουν πού αλλού να πάνε.

17:37 Η Χαμάς αναστέλλει τις συνομιλίες για τους ομήρους και την εκεχειρία

Η Χαμάς δεν θα επιστρέψει στο Κάιρο για τη συνέχιση των συνομιλιών σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για τους ομήρους και την εκεχειρίκα στη Γάζα, αναφέρει το πρακτορείο του Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed, επικαλούμενο πηγή της οργάνωσης.

Η Χαμάς αναστέλλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες «εν αναμονή των αποτελεσμάτων των προσπαθειών των διαμεσολαβητών», αναφέρει η πηγή.

17:28 Ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει την επικείμενη επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Την επικείμενη επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου, την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται για μια ευρεία επίθεση στην Ράφα, επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος.

«Έχουμε καταστήσει σαφή στην ισραηλινή κυβέρνηση την άποψή μας σχετικά με μια μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη Ράφα και ο πρόεδρος θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό σήμερα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

17:13 Γιοάβ Γκαλάντ: Η επιχείρηση στη Ράφα είναι αναγκαία

Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι αναγκαία λόγω της απόρριψης από τη Χαμάς των προτάσεων για κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας οι οποίες προέβλεπαν την απελευθέρωση κάποιων από τους ομήρους που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ.

Στην ανακοίνωσή του ο ίδιος διευκρινίζει ότι μετέφερε το μήνυμα αυτό στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη νύχτα.

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο την παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Γάζας, μεταδίδει ότι οι IDF ενέτειναν σήμερα τους βομβαρδισμούς τους εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα.

«Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:59 Η Αίγυπτος προειδοποιεί το Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα

Με ανακοίνωσή του, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών καλεί το Ισραήλ να επιδείξει «τα υψηλότερα επίπεδα αυτοσυγκράτησης» και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση σε αυτή την «πολύ ευαίσθητη στιγμή», με τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και απελευθέρωση αιχμαλώτων να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επίσης, αναφέρει ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα δημιουργούσε «ακραίους ανθρωπιστικούς κινδύνους που απειλούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους στην περιοχή αυτή».

Τέλος, σημειώνει ότι βρίσκεται σε νυχθημερόν επαφή με όλες τις πλευρές σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

16:39 Το Κολούμπια ακυρώνει την τελετή αποφοίτησης μετά τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ακυρώνει την τελετή αποφοίτησης που ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου, μετά τις διαδηλώσεις των φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων.

Αντί αυτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος, θα πραγματοποιηθούν μικρότερες εκδηλώσεις σε κάθε σχολή ξεχωριστά.

16:25  Save the Children: Ελπίζαμε ότι αυτή η μέρα δεν θα ερχόταν ποτέ

Η οργάνωση Save the Children προειδοποιεί ότι ο χρόνος έχει εξαντληθεί για την προστασία των παιδιών στη Ράφα, μετά την εντολή εκκένωσης που έδωσε το Ισραήλ ενόψει της επικείμενης επίθεσης.

«Ελπίζαμε ότι αυτή η μέρα δεν θα ερχόταν ποτέ», δήλωσε η Inger Ashing, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, προειδοποιώντας ότι μια εισβολή όχι μόνο θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή περισσότερων από 600.000 παιδιών, αλλά θα επηρέαζε επίσης σοβαρά την ανταπόκριση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα.

«Ο βίαιος εκτοπισμός των ανθρώπων από τη Ράφα, ενώ θα διαταράξει περαιτέρω την ανταπόκριση της βοήθειας, θα σφραγίσει πιθανότατα τη μοίρα πολλών παιδιών», πρόσθεσε η Ashing, καλώντας τις χώρες να «δράσουν τώρα» για να προστατεύσουν τους αμάχους και να αποτρέψουν τις θηριωδίες.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με την απαγόρευση της βίαιης μεταφοράς και της απέλασης αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να παράσχει στους αμάχους τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε μια άμεση, οριστική κατάπαυση του πυρός, που θα εφαρμοστεί από τα εμπόλεμα μέρη. Υπάρχουν τόσα περισσότερα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να σωθούν οι ζωές των παιδιών», κατέληξε.

16:10 Γεύμα Μπάιντεν με τον βασιλιά της Ιορδανίας και τηλεφωνική επικοινωνία με Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αναμένεται να γευματίσει σήμερα με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, περίπου την ίδια ώρα που έχει προγραμματιστεί να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την εισβολή στη Ράφα.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της CIA βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

15:39 Φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ

Φοιτητές στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν στήσει καταυλισμούς διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, που μεταδίδει από τον καταυλισμό στην Οξφόρδη, λέει ότι περίπου 50 φοιτητές έχουν κατασκηνώσει αυτή τη στιγμή.

15:30 Οποιαδήποτε επιχείρηση στη Ράφα δεν θα είναι δύσκολη για τον ισραηλινό στρατό, δηλώνει η Χαμάς

Η Χαμάς δήλωσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα «δεν θα δύσκολη» για τον ισραηλινό στρατό και πρόσθεσε ότι είναι «αποφασισμένη και έτοιμη να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό και να νικήσει το Ισραήλ».

Η Χαμάς κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση και απηύθυνε έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς -συμπεριλαμβανομένης της UNRWA- να μην υπακούσουν στην ισραηλινή εντολή για εκκένωση της Ράφα.

Η Χαμάς σημείωσε επίσης ότι η έκκληση προς τους κατοίκους ανατολικά της Ράφα να εκκενώσουν τα σπίτια τους τονίζει «την επιμονή του Νετανιάχου να διαπράξει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων».

15:20 Απαράδεκτη η εντολή εκκένωσης της Ράφα, λέει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Το Ισραήλ πρέπει να παραιτηθεί από μια χερσαία επίθεση στη Ράφα, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα «μπορούν και πρέπει» να δράσουν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο σενάριο.

«Οι εντολές του Ισραήλ για εκκένωση των αμάχων στη Ράφα προμηνύουν το χειρότερο: περισσότερο πόλεμο και λιμό», ανέφερε ο Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Χ.

15:15 Φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία στο πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο

Φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Γάνδης (UGent) κατέλαβαν τμήμα του το πρωί της Δευτέρας και ζητούν από το διοικητικό συμβούλιο να διακόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ καθώς και να αναλάβει ισχυρότερες δεσμεύσεις για την πράσινη μετάβαση όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Οι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διαμαρτυρηθούν για αυτό που θεωρούν «υποκρισία» από το πανεπιστήμιο όσον αφορά τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τη βιωσιμότητα, επισημαίνουν τα δημοσιεύματα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

15:08 Οι περιττές δηλώσεις των υπουργών και του πρωθυπουργού πρέπει να σταματήσουν, λέει ο Yair Lapid

Ο ισραηλινός ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid απαιτεί να σταματήσουν οι «περιττές δηλώσεις» από ανώτερους αξιωματούχους, υποστηρίζοντας ότι η ρητορική αυτή εμποδίζει την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας για τους ομήρους.

«Οι ανακοινώσεις, οι απειλές, άλλες περιττές δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού σχετικά με τους ομήρους, οι πολιτικοί υπολογισμοί, η απερισκεψία των μέσων ενημέρωσης πρέπει να σταματήσουν», λέει ο Lapid.

«Είστε τελείως τρελοί; Το κράτος του Ισραήλ δεν έχει έναν υπεύθυνο ενήλικα για να σταματήσει την τρέλα».

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «οι ενημερώσεις από αξιωματούχους και συνεργάτες» το μόνο που έχουν κάνει είναι να «ματαιώσουν τη συμφωνία για τους ομήρους και αποτελούν κακή διαχείριση των διαπραγματεύσεων».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση εγκατέλειψε τους ομήρους και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα, μα τα πάντα, για να τους φέρει πίσω», επιμένει.

Η δήλωση του Lapid έρχεται αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σθεναρά τον ισχυρισμό ενός Ισραηλινού αξιωματούχου που υπονοούσε ότι ήταν υπεύθυνος για τον τορπιλισμό του τελευταίου γύρου συνομιλιών με τη Χαμάς στο Κάιρο για μια πιθανή συμφωνία ομηρίας και εκεχειρίας.

15:00 Η Αίγυπτος αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα μετά τις ισραηλινές ενέργειες

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας λένε ότι η Αίγυπτος αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητάς της στη βόρεια χερσόνησο του Σινά, καθώς το Ισραήλ σηματοδοτεί την έναρξη της επιχείρησης στη Ράφα.

14:57 Ο Γάλλος πρόεδρος επαναλαμβάνει τη «σθεναρή αντίθεσή» του στην επίθεση στη Ράφα

Η γαλλική πρεσβεία στο Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε την Κυριακή τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι η πρώτη προτεραιότητα της Γαλλίας είναι η απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων, καθώς ενθάρρυνε τον Νετανιάχου να επιδιώξει την κατάπαυση του πυρός, αναφέρεται σε ανάρτηση στο Χ.

Ο Μακρόν επανέλαβε επίσης τη σταθερή αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα και την επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η μαζική είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας από όλα τα σημεία πρόσβασης στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε η πρεσβεία.

Στις 24 Μαρτίου, ο Μακρόν είχε προειδοποιήσει τον Νετανιάχου ότι οποιαδήποτε αναγκαστική μεταφορά ανθρώπων από τη Ράφα θα αποτελούσε «έγκλημα πολέμου».

14:42 Στις 34.735 οι νεκροί στη Γάζα από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων

Τουλάχιστον 78.108 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

14:38 Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κοντά σε συνοικίες της Ράφα που έλαβαν εντολή εκκένωσης, μετέδωσε τη Δευτέρα η τηλεόραση Al-Aqsa TV που πρόσκειται στη Χαμάς.

14:27 Γεραπετρίτης: «Θα πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στη Ράφα»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Al Jazeera. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως θα πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στη Ράφα, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις ειρηνευτικές προσπάθειες που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα η χώρα, επισημαίνοντας παράλληλα πως συνομιλεί με όλες τις πλευρές, τονίζοντας ότι «είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή επιθετικότητας». Περισσότερα εδώ.

14:15 Χαμάς: Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία παρά την εκκένωση της Ράφα

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, παρά την εντολή του Ισραήλ να αρχίσει η εκκένωση των ανθρώπων από τη Ράφα στο νότο της Γάζας.

«Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με θετικό πνεύμα και μεγαλοψυχία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπντούλ Λατίφ αλ-Κανού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

14:10 Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην περιοχή Al-Salam της Ράφα

Το βίντεο δημοσιεύτηκε από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Quds News Network.

13:32 26 νεκροί στη Ράφα από ισραηλινά πλήγματα το τελευταίο 24ωρο

Ιατρικές πηγές στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας αναφέρουν ότι 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε μια σειρά από ισραηλινά πλήγματα σε 11 κτίρια και σπίτια στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις αναφορές, μεταξύ των νεκρών είναι 11 παιδιά και οκτώ γυναίκες.

13:23 Το Ισραήλ πλήττει στόχους στο Λίβανο

Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ εξαπέλυσαν τρεις επιδρομές γύρω από την πόλη Τζεζίν στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι οι πόλεις Kfar Kila και Odaisseh δέχθηκαν βομβαρδισμούς πυροβολικού από ισραηλινές θέσεις στη Metula, ενώ ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν από πάνω τους.

Η ισραηλινή επίθεση έρχεται λίγες ώρες αφότου η ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου πραγματοποίησε επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής εγκατάστασης στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

13:03 Επίθεση κοντά στο Κερέμ Σαλόμ προκάλεσε αδιέξοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου Al Qahera παρέθεσε τα λόγια ανώνυμης «υψηλού επιπέδου» πηγής η οποία ανέφερε ότι η επίθεση της Κυριακής κοντά στο πέρασμα Kerem Shalom μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ προκάλεσε αδιέξοδο στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, σκότωσε τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους 10 την Κυριακή.

Οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές εντείνουν τις συνομιλίες για να περιορίσουν την τρέχουσα κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το κανάλι.

Η Χαμάς κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι «σαμποτάρει» τις προσπάθειες εκεχειρίας, καθώς ζήτησε μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία. Το Ισραήλ επέμεινε σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα αιχμαλώτους και φυλακισμένους.

12:23 Ο Νετανιάχου αποδοκιμάστηκε στην τελετή για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Έντονη αποδοκιμασία δέχτηκε ο ισραηλινός πρωθυπουργός τη στιγμή που κατέθετε στεφάνι στο μνημείο. Στα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο Χ ακούγεται ένας άνδρας να του φωνάζει να παραιτηθεί.

«Πόσα πλακάτ χρειάζονται για να πάει σπίτι του ένας πρωθυπουργός;» φώναζε ο άνδρας.

Δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές διαδηλώνουν τακτικά στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, ζητώντας νέες εκλογές και κατηγορώντας τον Νετανιάχου ότι παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος γιορτάζεται στο Ισραήλ ως ημέρα μνήμης για τα περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

12:17 Νεκρός ακόμη ένας ισραηλινός στρατιώτης μετά την επίθεση της Χαμάς το βράδυ της Κυριακής

Οι IDF ανακοινώνουν τον θάνατο ενός τέταρτου στρατιώτη που σκοτώθηκε χθες σε επίθεση με ρουκέτες που ανακοίνωσε η Χαμάς, σε χώρο στάθμευσης κοντά στο Κερέμ Σαλόμ στο νότιο Ισραήλ.

Πρόκειται για τον λοχία Michael Ruzal, 18 ετών, του 931ου τάγματος της ταξιαρχίας Nahal, από το Rishon Lezion.

Χθες το βράδυ, οι IDF ανακοίνωσαν το θάνατο τριών στρατιωτών στην επίθεση στα σύνορα με τη Γάζα. Άλλοι 10 στρατιώτες τραυματίστηκαν, τρεις από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση.

Η Χαμάς εκτόξευσε τουλάχιστον 10 ρουκέτες μικρού βεληνεκούς από τη Ράφα κατά την επίθεση.

12:09 Εικόνες από την εκκένωση της ανατολικής Ράφα

11:54 Ο Νετανιάχου μέσω επιστολής το 2018 ζήτησε από το Κατάρ τη χρηματοδότηση της Χαμάς

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε το 2018 από την κυβέρνηση του Κατάρ να συνεχίσει να μεταφέρει 30 εκατομμύρια δολάρια στη Λωρίδα της Γάζας μηνιαίως, ανέφερε ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, επικαλούμενος «μυστική επιστολή» που εστάλη στην ηγεσία του κράτους του Κόλπου.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η επιστολή έχει δει μόνο μια χούφτα ανθρώπων από τότε που στάλθηκε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην επιστολή, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χρηματοδότηση της Χαμάς θα διατηρούσε την περιφερειακή σταθερότητα και θα απέτρεπε μια ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με το Ynet.

Αφού οι αξιωματούχοι του Κατάρ ζήτησαν περαιτέρω διαβεβαιώσεις, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε σε αίτημα του Νετανιάχου και έστειλε μια πρόσθετη επιστολή στη Ντόχα, η οποία, στην ουσία, εξασφάλιζε στο Κατάρ ότι η χρηματοδότηση της Χαμάς δεν θα θεωρούνταν χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι οι επιστολές του Νετανιάχου και του τότε υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν «ικανοποίησαν τελικά τους Καταριανούς».

11:50 Σειρήνες για εχθρικά αεροσκάφη ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ακούστηκαν σε πολλούς εβραϊκούς οικισμούς κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Οι σειρήνες ηχούν αφού η ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου πραγματοποίησε επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον στρατιωτικού στόχου στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν σε απάντηση σε μια νυχτερινή αεροπορική επιδρομή στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.

11:31 «Επικίνδυνη κλιμάκωση» η εντολή εκκένωσης της Ράφα

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η εντολή εκκένωσης της Ράφα από το Ισραήλ ενόψει μιας αναμενόμενης επίθεσης είναι μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση περίπου 100.000 ανθρώπων στο ανατολικό τμήμα της υπερπλήρους πόλης στη νότια Γάζα.

11:29 «Πλήρες ψέμα και σκόπιμη εξαπάτηση του κοινού»

Στον απόηχο άρθρου των New York Times με σχόλια ανώνυμου Ισραηλινού αξιωματούχου που ισχυρίζεται ότι η συμφωνία για τους ομήρους ήταν δυνατή το Σάββατο μέχρι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να εκδώσει σειρά δηλώσεων που έκαναν τη Χαμάς να σκληρύνει τη στάση της, το πρωθυπουργικό γραφείο εκδίδει διάψευση.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Νετανιάχου χαρακτηρίζεται η ιδέα ότι ο πρωθυπουργός σαμποτάρισε τη συμφωνία «πλήρες ψέμα και σκόπιμη εξαπάτηση του κοινού».

«Η Χαμάς είναι αυτή που σαμποτάρει κάθε συμφωνία, καθώς δεν μετακινείται ούτε χιλιοστό από τις ακραίες απαιτήσεις της, τις οποίες καμία ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί», συνεχίζει η ανακοίνωση, «πρώτα και κύρια, να αποχωρήσει το Ισραήλ από τη Γάζα και να τερματίσει τον πόλεμο».

11:12 Το Ισραήλ αντεπιτίθεται μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν

Περίπου 30 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί στα Υψίπεδα του Γκολάν από τον Λίβανο, σύμφωνα με το Army Radio του Ισραήλ.

Ο στρατός χτύπησε την πηγή της επίθεσης, ανέφερε. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε νωρίτερα την ευθύνη για την επίθεση.

10:43 Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον βάσης του ισραηλινού στρατού

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σήμερα «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον βάσης του ισραηλινού στρατού που βρίσκεται στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, σε αντίποινα για ισραηλινό πλήγμα εναντίον του ανατολικού Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ «εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα» με στόχο «το γενικό στρατηγείο της μεραρχίας του Γκολάν (…) στη βάση της Ναφά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για «απάντηση στην επίθεση του εχθρού εναντίον της περιοχής Μπεκάα».

Νωρίτερα το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων (ANI) είχε μεταδώσει ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν τα ξημερώματα από ισραηλινό πλήγμα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

«Στρατιωτικά αεροσκάφη του εχθρού εξαπέλυσαν πλήγμα περίπου στη 01:30 εναντίον εργοστασίου στη Σίφρι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άμαχοι και να καταστραφεί το κτίριο», επεσήμανε το ANI.

10:32 Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών λέει ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε παραχωρήσεις αλλά η Χαμάς αρνήθηκε

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε «σημαντικές παραχωρήσεις» στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, αλλά η οργάνωση «αρνήθηκε επανειλημμένα», σε ανάρτησή του στο X.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο Σινουάρ δεν έχει καμία πρόθεση να απελευθερώσει όλους τους ομήρους, ακόμη και με αντάλλαγμα τα πάντα», πρόσθεσε ο Κατζ.

10:04 Η UNRWA δεν θα φύγει από τη Ράφα

Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα ήταν «καταστροφική» για τους 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν εκεί, προειδοποίησε η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA, προσθέτοντας ότι δεν θα προβεί σε εκκένωση.

Η προειδοποίηση ήρθε λίγες ώρες αφότου ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Philippe Lazzarini, δήλωσε ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γάζα για δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου.

«Οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να αρνούνται την ανθρωπιστική πρόσβαση στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε την Κυριακή.

09:57 Επίσκεψη στο Ισραήλ του επικεφαλής της CIA

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς αναμένεται σήμερα Δευτέρα στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από δημοσιογράφο της αμερικάνικης ενημερωτικής ιστοσελίδας Axios.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε χθες στην Ντόχα για επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, δήλωσε νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος, «με στόχο την άσκηση μείζονος πίεσης προς το Ισραήλ και τη Χαμάς ώστε να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:48 Οι IDF ρίχνουν φυλλάδια που προειδοποιούν τους κατοίκους της Γάζας να μην πλησιάζουν τα ισραηλινά, αιγυπτιακά σύνορα

Ο ισραηλινός στρατός έκανε ρίψη φυλλαδίων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, μέσω των οποίων προειδοποιεί τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τα σύνορα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ένα φυλλάδιο, που απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, ανακοινώνει την επέκταση της καθορισμένης ανθρωπιστικής ζώνης στην περιοχή al-Mawasi.

«Στην περιοχή αυτή θα συνεχιστεί η διευρυμένη ανθρωπιστική βοήθεια. Οι IDF θα συνεχίσουν να πολεμούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες. Ως εκ τούτου: Η πόλη της Γάζας είναι μια επικίνδυνη ζώνη μάχης, αποφύγετε τη διέλευση προς τα βόρεια του Wadi Gaza», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Απαγορεύεται να πλησιάσετε τους ανατολικούς και νότιους φράχτες ασφαλείας», προσθέτει το φυλλάδιο των IDF.

Το δεύτερο φυλλάδιο, το οποίο απευθύνεται στους κατοίκους και σε όσους βρίσκουν καταφύγιο στις ανατολικές γειτονιές της Ράφα, προειδοποιεί ότι «οι IDF πρόκειται να επιχειρήσουν με δύναμη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή που διαμένετε σήμερα, όπως έχουν επιχειρήσει οι IDF μέχρι τώρα».

«Οποιοσδήποτε βρίσκεται στην περιοχή θέτει τον εαυτό του και τα μέλη της οικογένειάς του σε κίνδυνο», αναφέρεται.

09:40 Το Ισραήλ δεν «έχει άλλη επιλογή» για την επιχείρηση στη Ράφα μετά τα φονικά πυρά της Χαμάς

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε στον αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι το Ισραήλ δεν είχε άλλη επιλογή από το να εξαπολύσει την επίθεσή του στη νότια Ράφα της Γάζας.

Ο Gallant ενημέρωσε τον Όστιν για τη φονική επίθεση με ρουκέτες από τη Ράφα σε θέση των IDF στα σύνορα.

Ο υπουργός περιέγραψε λεπτομερώς «τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος του Ισραήλ για την επίτευξη [συμφωνίας] για την απελευθέρωση των ομήρων και την προσωρινή κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι σε αυτό το στάδιο η Χαμάς αρνείται κάθε πρόταση που θα το επέτρεπε αυτό».

09:33 Το Ισραήλ λέει ότι «περίπου 100.000» θα εκκενωθούν από την ανατολική Ράφα

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εκκενώνει «περίπου 100.000 ανθρώπους» από την ανατολική Ράφα, ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας επίθεσης εκεί.

Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, θα ήταν «καταστροφική».

09:18 Το λουκέτο στο Al Jazeera είναι μια «εγκληματική και πολύ επικίνδυνη απόφαση»

Ο Haggai Matar, εκτελεστικός διευθυντής του περιοδικού +972, χαρακτήρισε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει το Al Jazeera ως «επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου».

Ο ισραηλινός δημοσιογράφος δήλωσε στο Al Jazeera ότι η απαγόρευση είναι «σαφώς μια εγκληματική και πολύ επικίνδυνη απόφαση» και χαρακτήρισε την κίνηση ως επίθεση στο ίδιο το Ισραήλ, επειδή στερεί από τους πολίτες της χώρας εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης.

«Έχουμε πολύ περιορισμένη πρόσβαση στις πληροφορίες που προέρχονται από τη Γάζα στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Matar.

Πρόσθεσε ότι η απουσία δημοσιογράφων του Al Jazeera εντός του Ισραήλ σημαίνει ότι διαφορετικές φωνές από την ισραηλινή κοινωνία θα ακούγονται επίσης λιγότερο σε όλο τον κόσμο.

08:50 Τα σχόλια του Νετανιάχου έκαναν τη Χαμάς να σκληρύνει τη στάση της

Ένας ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας στους New York Times ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ορκίστηκε ότι το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει επιχείρηση στη Ράφα, έκαναν τη Χαμάς να σκληρύνει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία απελευθέρωσης των ισραηλινών ομήρων και εκεχειρίας.

Ο αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον σε «κρίση» και ότι η Χαμάς τις χρησιμοποιεί για να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν θα ξεκινήσουν χερσαία επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

08:17 Η αστυνομία διέλυσε φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, χωρίς να κάνει συλλήψεις

Η αστυνομία του Λος Άντζελες απομάκρυνε χθες Κυριακή έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό που είχε στηθεί στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (University of South California, USC) χωρίς να προχωρήσει σε συλλήψεις, εν μέσω αναβρασμού στα αμερικανικά πανεπιστήμια με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς.

Η επέμβαση στο USC έγινε έπειτα από μια χαοτική ημέρα το Σάββατο, όταν δεκάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συνελήφθησαν σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Η αστυνομία εισήλθε στον καταυλισμό στο USC περίπου στις 05:00 το πρωί (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) και σε συνεργασία με την υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας του πανεπιστημίου απομάκρυνε τις σκηνές που είχαν στηθεί, ενώ δεκάδες φοιτητές αποχώρησαν ειρηνικά από το σημείο.

Η πρύτανης του USC Κάρολ Φολτ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η κατάληψη είχε πάρει επικίνδυνη πορεία τις τελευταίες ημέρες», γεγονός που την ώθησε να ζητήσει από την αστυνομία να επέμβει. Η ίδια εξήγησε ότι ο καταυλισμός διαλύθηκε ειρηνικά, χωρίς να γίνουν συλλήψεις, σε 64 λεπτά.

08:10 Ο ισραηλινός στρατός διατάζει τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν την ανατολική Ράφα

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει να διατάσσει τους Παλαιστίνιους που ζουν σε γειτονιές στην ανατολική Ράφα -κοντά στον περιμετρικό φράχτη με το Ισραήλ- να εκκενώσουν την περιοχή.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι η διαταγή έρχεται πριν από μια «στρατιωτική επίθεση» και ότι οι Παλαιστίνιοι καλούνται να μετακινηθούν προς τους καταυλισμούς για εκτοπισμένους στις περιοχές Χαν Γιουνίς και αλ Μαουάσι.

Σε ανακοίνωσή του στο X, ο στρατός χαρακτήρισε την εκκένωση ως «προσωρινή» και δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σταδιακά.

Η δήλωση αναφέρει: «Η Ραφαέλα είναι μια πόλη που δεν έχει πρόσβαση σε κανένα σημείο της χώρας: Σύμφωνα με την έγκριση της κυβέρνησης, μια συνεχιζόμενη αξιολόγηση της κατάστασης θα καθοδηγήσει τη σταδιακή μετακίνηση των αμάχων στις συγκεκριμένες περιοχές στην ανατολική Ράφα, προς την ανθρωπιστική περιοχή.

«Οι εκκλήσεις για προσωρινή μετακίνηση στην ανθρωπιστική περιοχή θα μεταφερθούν μέσω φυλλαδίων, μηνυμάτων SMS, τηλεφωνικών κλήσεων και εκπομπών των μέσων ενημέρωσης στα αραβικά».

08:03 Η Ελλάδα δεν θα επανεξετάσει τις αμυντικές συμφωνίες με το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε στο Al Jazeera για τους στενούς δεσμούς της χώρας του με το Ισραήλ και τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή. Λέει ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να επανεξεταστούν οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης μιας σύμβασης ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για την εκπαίδευση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

07:44 Διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Τούρκοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν ένα ακόμη Σαββατοκύριακο πορεία στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, απαιτώντας από το Ισραήλ να σταματήσει τον φονικό πόλεμο στη Γάζα.

Κουνώντας τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες, οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης να ανοίξουν τα περάσματα στον πολιορκημένο θύλακα για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

07:32 Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (National Press Club) ανησυχεί για την τύχη των δημοσιογράφων του Al Jazeera στη Γάζα

Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων με έδρα την Ουάσιγκτον καταδίκασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει το Al Jazeera, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος» κίνηση για τη χώρα, τους Παλαιστίνιους και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Emily Wilkins, πρόεδρος του National Press Club, δήλωσε ότι η ομάδα υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του Al Jazeera να πολεμήσει την υπόθεση στο δικαστήριο.

«Ως δημοκρατία, ο λαός του Ισραήλ εξαρτάται από την ελεύθερη ροή πληροφοριών, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που οι αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνησή του έχουν τόσο τεράστιο αντίκτυπο για το μέλλον των σχέσεων της χώρας του στη Μέση Ανατολή και με την ευρύτερη διεθνή κοινότητα», δήλωσε η ίδια.

«Το πιο ανατριχιαστικό σε αυτή την απόφαση είναι τι θα σημαίνει για τους δημοσιογράφους και τα συνεργεία του Al Jazeera που εργάζονται και ζουν στη Γάζα. Δεν αναφέρονται στην απόφαση της κυβέρνησης. Χαρακτηρίζοντας το Al Jazeera ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, ανησυχούμε βαθύτατα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να τους θεωρήσει ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους. Δεν είναι».

07:16 Οκτώ παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα

Το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Wafa μεταδίδει ότι ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα αυξήθηκε σε 22.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και οκτώ παιδιά, αναφέρει το δημοσίευμα.

07:00 Ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την κοιλάδα Bekaa του Λιβάνου

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) μεταδίδει ότι ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά της χώρας, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

Η επιδρομή τις πρώτες πρωινές ώρες είχε ως στόχο ένα εργοστάσιο στην πόλη Σαβίρι στην περιοχή Μπάαλμπεκ, ανέφερε το NNA. Η στοχευόμενη περιοχή, που βρίσκεται κατά μήκος των λιβανοσυριακών συνόρων, είναι προπύργιο της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024