Δευτέρα 27 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Ώρες αγωνίας για την τύχη των ομήρων - «Δεν μπορείτε να παίζετε έτσι με τις ζωές των ανθρώπων»

Ισραήλ: Ώρες αγωνίας για την τύχη των ομήρων – «Δεν μπορείτε να παίζετε έτσι με τις ζωές των ανθρώπων»

Οι καταιγιστικές εξελίξεις ανησυχούν τις οικογένειες ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα και εκτιμούν πως αυτή ίσως να ήταν μια τελευταία ευκαιρία να δουν ζωντανούς τους ανθρώπους τους.

Σε μια κλωστή κρέμεται η ζωή των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Η παλαιστινιακή οργάνωση τη Δευτέρα (06/05) αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας τριών φάσεων που ήρθε στο τραπέζι από την Αίγυπτο και το Κατάρ όμως η κυβέρνηση του Ισραήλ επέλεξε να μην μετακινηθεί από τις θέσεις της ανάβοντας «το πράσινο φως» για συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις ανησυχούν τις οικογένειες ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα. Εκτιμούν πως αυτή ίσως να ήταν μια τελευταία ευκαιρία να δουν ζωντανούς τους ανθρώπους τους. Σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση Netanyahu απέκλεισαν το βράδυ της Δευτέρας την οδό Μπέγκιν στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν από τις αρχές να συμφωνήσουν σε κατάπαυση πυρός που θα επιτρέψει την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων.

Σε πανηγυρισμούς ξέσπασαν οι παλαιστίνιοι μετά την αποδοχή της συμφωνίας

Κραυγή αγωνίας

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στο «Κανάλι 12», η μητέρα του αιχμάλωτου Matan Zangauker, απευθύνθηκε απευθείας στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu για να πει ότι πρέπει να δείξει «ηγέτης» και να καταλήξει σε συμφωνία. «Αν η κυβέρνησή μας και ο πρωθυπουργός χάσουν αυτή την ευκαιρία, η οποία είναι ίσως η τελευταία μου ευκαιρία να δω τον Matan να επιστρέφει στο σπίτι και άλλες οικογένειες να δουν τους αγαπημένους τους να επιστρέφουν στο σπίτι, θα βγάλω όλους τους Ισραηλινούς έξω», δήλωσε ο Einav Zangauker.

«Οι δρόμοι θα καούν, η χώρα θα καεί… Δεν μπορείτε να παίζετε έτσι με τις ζωές των ανθρώπων», συμπλήρωσε, ευρισκόμενη σε συναισθηματική φόρτιση.

«Ήρθε η ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση να αποδείξει τη δέσμευσή της προς τους πολίτες της»

Όπως μεταφέρει η Haaretz, το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών χαιρέτισε την αποδοχή της πρότασης της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων.

«Τώρα ήρθε η ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση να αποδείξει, με πράξεις, τη δέσμευσή της προς τους πολίτες της», δήλωσε το Φόρουμ. «Το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να λάβει υπόψη την αποδοχή της Χαμάς και να τη μετατρέψει σε συμφωνία για την επιστροφή όλων [των ομήρων]». Σύμφωνα με μια ξένη διπλωματική πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις και μίλησε στη Haaretz, το περίγραμμα που αποδέχθηκε η Χαμάς το βράδυ της Δευτέρας είναι, στον πυρήνα του, το ίδιο με την αιγυπτιακή πρόταση την οποία το Ισραήλ έχει ήδη εγκρίνει.

Στον «αέρα» η συμφωνία – Το Ισραήλ δεν υποχωρεί

Η τελική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα παραμένει ακόμα θολή όμως ένα περίγραμμά της έχει δοθεί χωρίς να γνωρίσουμε τα ακριβή σημεία της. 

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται παλαιστίνιο αξιωματούχο, πρόκειται για μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας, αρχικά, 42 ημερών.

Ειδικότερα:

Στην πρώτη φάση (κατάπαυσης πυρός 42 ημερών) η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από ισραηλινές φυλακές. Το Ισραήλ θα αποσύρει μερικώς τα στρατεύματά του από τη Γάζα και θα επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.

Στη δεύτερη φάση και αν όλα τηρηθούν κατά γράμμα θα παραταθεί για άλλες 42 ημέρες η κατάπαυση πυρός και το μεγαλύτερο μέρος των ισραηλινών στρατευμάτων θα αποχωρήσουν από τη Γάζα. Η Χαμάς απελευθερώνει θα απελευθερώσει ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.

Στην τρίτη και τελευταία φάση θα ξεκινήσει η έναρξη της υλοποίησης της ανοικοδόμησης σύμφωνα με το σχέδιο που επιβλέπουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη. Θα τερματιστεί ο πλήρης αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.

Διαρκής η επιθετικότητα του Ισραήλ

Οι κινήσεις στην σκακιέρα

Με τη μπάλα να βρίσκεται στην κυβέρνηση του Ισραήλ το πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι θα συνεχιστεί η επιχείρηση στη Ράφα. Το πρόσχημα για να μην τερματιστεί η επιθετικότητα κατά των παλαιστινίων είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, να ασκηθεί στρατιωτική πίεση στη Χαμάς προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η πρόταση της Χαμάς «απέχει» πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία για να συζητήσει σχετικά.

Ο Benny Gantz, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, δήλωσε ότι «η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των συνεχών προσπαθειών μας και της δέσμευσής μας να επιστρέψουμε τους απαχθέντες και να αλλάξουμε την πραγματικότητα της ασφάλειας στο νότο».

Ο Gantz συνέχισε λέγοντας ότι, παρόλο που η πρόταση στην οποία συμφώνησε η Χαμάς «δεν ανταποκρίνεται στο διάλογο που έχει γίνει μέχρι στιγμής με τους διαμεσολαβητές και περιέχει σημαντικά κενά, συνεχίζουμε να μην αφήνουμε καμία πέτρα αναποδογυρισμένη και [μια ισραηλινή] αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Κάιρο».

Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που υποβλήθηκε από την Αίγυπτο και το Κατάρ και την οποία η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς αποδέχθηκε.

Η Ράφα στο στόχαστρο των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων

Οι πρώτοι βομβαρδισμοί στη Ράφα

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε στοχευμένα πλήγματα εναντίον στόχων που ανήκουν στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Ράφα. Νωρίτερα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως ο  ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί σφοδρούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ράφα. Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τη διαταγή που έδωσε το πρωί στους κατοίκους συνοικιών της ανατολικής Ράφα να φύγουν.

Στο μεταξύ, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ δήλωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, σε απάντηση των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα.

«Στοχεύσαμε με ομοβροντία ρουκετών την (πόλη) Σντερότ, το (κιμπούτς) Νιρ Αμ και άλλους οικισμούς στην περίμετρο της Γάζας», μια ζώνη του Ισραήλ που βρίσκεται γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση σε μια ανακοίνωση. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι σειρήνες ήχησαν στις ζώνες γύρω από τη λωρίδα της Γάζας.

Sports in

Oι πέντε καλύτερες φάσεις του τελικού της Euroleague (vid)

Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Κέντρικ Ναν ήταν η κορυφαία φάση στον τελικό της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Μαϊου 2024