Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Βαθαίνει ο εξισλαμισμός της παιδείας

Τουρκία: Βαθαίνει ο εξισλαμισμός της παιδείας

Αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης. Περιλαμβάνει και μαθήματα "Γαλάζιας Πατρίδας" και Κορανίου.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία απέρριψε εντελώς το νέο πρόγραμμα διδακτέας ύλης για την υποχρεωτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Τουρκία, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Υψηλόβαθμα στελέχη και βουλευτές του κόμματος πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας.

«Ήρθαμε να εκφράσουμε την απόρριψή μας για αυτό το εκπαιδευτικό μοντέλο, που συντάχθηκε κεκλεισμένων των θυρών και το οποίο επιβάλλουν στην Τουρκία ως «Εκπαιδευτικό Μοντέλο του Αιώνα της Τουρκίας» εξυπηρετώντας δικές τους ιδεολογικές εμμονές» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΡΛΚ Σουάτ Οζντζαντάς. «Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά μας είναι επιστημονική, κοσμική και σύγχρονη εκπαίδευση.

Και μάθημα «Γαλάζιας Πατρίδας»

«Αναχρονιστικό» το νέο σχολικό μοντέλο

Ωστόσο, από την ημέρα που το ΑΚΡ κατέλαβε την εξουσία, κάθε υπουργός Παιδείας έχει στόχο να απομακρύνει την παιδεία από τον εθνικό της χαρακτήρα και να την συνδέσει με θρησκευτικές και αντιδραστικές σκέψεις. «Το νέο πρόγραμμα είναι περισσότερο ένα αναχρονιστικό εκπαιδευτικό μανιφέστο παρά ένα νέο σχέδιο εκπαιδευτικού προγράμματος», λένε στο κόμμα της αντιπολίτευσης και ζητούν κατάργησή του.

Το νέο πρόγραμμα διδακτέας ύλης περιλαμβάνει την διδασκαλία νέων δογμάτων, όπως της Γαλάζιας Πατρίδας, και της Θάλασσας των Νήσων, ωστόσο επικρίνεται δριμύτατα ως απόπειρα «εξισλαμισμού» της παιδείας και κατάργησης του κεμαλικού κοσμικού εκπαιδευτικού μοντέλου. Και επειδή ανοίγει το δρόμο για την ανάμειξη θρησκευτικών ταγμάτων στο εκπαιδευτικό σύστημα,

Επικριτές της κυβέρνησης μιλούν για «εξίσωση του εκπαιδευτικού προγράμματος με επαγγελματικά λύκεια για ιμάμηδες, όπου έχει ισχυρό λόγο η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων». Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, τα θρησκευτικά και η εκμάθηση της Αραβικής θα καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από τα μαθήματα των Τουρκικών, των Μαθηματικών, της Φυσικής και των Κοινωνικών Επιστημών. Στο μάθημα της Βιολογίαςδε δεν θα διδάσκεται η θεωρία της εξέλιξης των ειδών.

Στα δε θρησκευτικά θα περιλαμβάνονται μάθημα για τον βίο του Προφήτη, Μαθήματα Κορανίου, Μάθημα για εκείνους που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της Τουρκίας και μάθημα ηθικής και αγωγής. του πολίτη.

Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη Ανταποκρίτρια της Ελληνικής Σύνταξης της DW στην Κωνσταντινούπολη

Sports in

Λιθουανία: Με Γκριγκόνις και Κουζμίνσκας στο Προολυμπιακό τουρνουά (pic)

Γνωστή έγινε η 12άδα της Λιθουανίας για το Προολυμπιακό τουρνουά, με τον Γιόνας Βαλαντσιούνας να είναι εκτός, όχι όμως και οι «Έλληνες», Μάριους Γκριγκόνις, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024