Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τι θα γίνει αν ανακατέψετε βενζίνη 95 και 98 οκτανίων;

Τι θα γίνει αν ανακατέψετε βενζίνη 95 και 98 οκτανίων;

Στα πρατήρια είναι διαθέσιμη αμόλυβδη βενζίνη και 95 και 98 οκτανίων, δύο επιλογές που έχουν διαφορετικό αριθμό οκτανίων αλλά ένα κοινό: την απουσία τετρααιθυλικού μολύβδου. Προφανώς, η ανάμειξή τους στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας δεν είναι τόσο καταστροφική όσο το να βάλει για παράδειγμα κανείς diesel σε όχημα με κινητήρα βενζίνης. Μπορεί όμως να επηρεάσει […]

Στα πρατήρια είναι διαθέσιμη αμόλυβδη βενζίνη και 95 και 98 οκτανίων, δύο επιλογές που έχουν διαφορετικό αριθμό οκτανίων αλλά ένα κοινό: την απουσία τετρααιθυλικού μολύβδου.

Προφανώς, η ανάμειξή τους στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας δεν είναι τόσο καταστροφική όσο το να βάλει για παράδειγμα κανείς diesel σε όχημα με κινητήρα βενζίνης.

Μπορεί όμως να επηρεάσει τη λειτουργία του αυτοκινήτου μας. Ας δούμε το πως.

Η διαφορά οκτανίων

Η διαφορά στον αριθμό των οκτανίων, καθορίζει και την ικανότητα του καυσίμου να αντισταθεί στην πρόωρη ανάφλεξη όταν συμπιέζεται στον κύλινδρο του κινητήρα. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των οκτανίων, τόσο μεγαλύτερη και αντίσταση, επιτρέποντας στον κινητήρα να λειτουργεί πιο αποδοτικά.

Επιπλέον, το καύσιμο υψηλότερων οκτανίων περιέχει γενικά λιγότερο θείο, πράγμα που ωφελεί τη μακροζωία του καταλύτη, μειώνει την κατανάλωση καυσίμου και βελτιώνει τη συνολική απόδοση του κινητήρα.

Η ανάμειξη βενζίνης 95 και 98 οκτανίων δεν είναι άμεσα επιβλαβής αλλά μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον κινητήρα, ειδικά εάν το όχημα είναι σχεδιασμένο να χρησιμοποιεί αποκλειστικά έναν από τους δύο τύπους. Εάν ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο για βενζίνη 98 οκτανίων λαμβάνει συνεχώς 95, μπορεί να παρουσιάσει μείωση της απόδοσης και αύξηση της φθοράς του κινητήρα λόγω της μικρότερης βέλτιστης καύσης.

Οι εργοστασιακές συστάσεις

Από την άλλη πλευρά, σε ένα όχημα που απαιτεί 95 οκτάνια, η χρήση βενζίνης 98 οκτανίων δεν παρέχει απτά οφέλη όσον αφορά την απόδοση ή την απόδοση καυσίμου, καθώς ο κινητήρας δεν έχει σχεδιαστεί για να εκμεταλλεύεται την πρόσθετη αντίσταση στην ανάφλεξη που προσφέρει η υψηλότερη τιμή οκτανίων.

Όπως σε κάθε άλλο τομέα λειτουργίας του αυτοκινήτου, ειδικά όμως εδώ, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις εργοστασιακές συστάσεις σχετικά με τα οκτάνια. Αυτές είναι συνήθως διαθέσιμες στο εγχειρίδιο κατόχου, σε ένα αυτοκόλλητο στην τάπα πλήρωσης καυσίμου ή στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού.

Εάν το εγχειρίδιο καθορίζει βενζίνη 98 οκτανίων, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε αυτήν τη σύσταση για να βελτιστοποιήσετε την απόδοση και τη διάρκεια ζωής του κινητήρα. Όπως είπαμε, μπορεί να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας, αλλά η συστηματική επιλογή καυσίμου λιγότερων οκτανίων, μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε λειτουργικά προβλήματα και κοστοβόρες ζημιές.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου και τα συγχαρητήρια από ΠΑΕ και ΚΑΕ (pics)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος πόλο, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, με τις ΠΑΕ και ΚΑΕ να δίνουν τα συγχαρητήριά τους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024