Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ζέστη στο αυτοκίνητο: Αir Condition ή κλιματισμός; Τι είναι καλύτερο

Ζέστη στο αυτοκίνητο: Αir Condition ή κλιματισμός; Τι είναι καλύτερο

Αναπόσπαστο κομμάτι ενός αυτοκινήτου είναι τα συστήματα ρύθμισης της θερμοκρασίας στο εσωτερικό

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η θερμοκρασία «χτυπάει» ρεκόρ. Πολλές φορές τυχαίνει να μπαίνει κανείς στο αυτοκίνητο και να μην μπορεί να πιάσει το τιμόνι από την ζέστη, με τον οδηγό να ανοίγει αμέσως το σύστημα με το οποίο ρυθμίζει την θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Το κλιματιστικό δεν είναι απλά σύστημα που βρίσκεται εκεί για την άνεση των επιβατών, αλλά είναι κάτι που ενισχύει την ασφάλεια κατά την οδήγηση, αφού η υπερβολική ζέστη και το κρύο μπορούν εύκολα να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα συγκέντρωσης του οδηγού.

Κλιματισμός ή air condition

Σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, γίνεται χρήση της λέξης «air condition» για να περιγράψει κανείς την έκδοση του κλιματιστικού του αυτοκινήτου και τη λέξη «κλιματισμός» για το σύστημα που είναι πιο προηγμένο μεταξύ των δύο.

Απλούστατα, το air condition είναι με απλά λόγια η «βασική» έκδοση του κλιματιστικού του αυτοκινήτου. Ο οδηγός το θέτει σε λειτουργία και μπορεί να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία συνήθως «στο περίπου», μέσω των χειριστηρίων που του επιτρέπουν να αυξομειώσει την ταχύτητα λειτουργίας του ανεμιστήρα αλλά και την ένταση της ψύξης ξεχωριστά.

Από την άλλη στον κλιματισμό η ρύθμιση της θερμοκρασίας μπορεί να γίνει με μεγάλη ακρίβεια, ενώ τα ακόμη πιο προηγμένα συστήματα προσφέρουν έλεγχο σε διαφορετικές ζώνες της καμπίνας. Συνήθως οδηγός και συνοδηγός μπορούν να ρυθμίσουν το σύστημα σε διαφορετικές θερμοκρασίες για τον καθένα (διζωνικός κλιματισμός).

Ο κλιματισμός είναι το πιο προηγμένο σύστημα μεταξύ των δύο. 

Παράλληλα ο κλιματισμός μπορεί να λειτουργεί και αυτόματα καθώς φέρει επιπλέον αισθητήρες θερμοκρασίας και πιο προηγμένη μονάδα διαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το σύστημα αυξομειώνει την απόδοσή του για να παραμείνει η θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα, χωρίς καμία παρέμβαση από τον οδηγό.

Στην ερώτηση ποιο από τα δύο συστήματα είναι καλύτερο, η απάντηση είναι φυσικά ο κλιματισμός λόγω των ανώτερων προδιαγραφών του που τον κάνουν όμως και πιο ακριβό έναντι του απλού air condition.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου και τα συγχαρητήρια από ΠΑΕ και ΚΑΕ (pics)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος πόλο, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, με τις ΠΑΕ και ΚΑΕ να δίνουν τα συγχαρητήριά τους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024