Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 50η επέτειος της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHI στην Ουάσιγκτον

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 50η επέτειος της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης AHI στην Ουάσιγκτον

Την εκδήλωση παρουσίασε ο κεντρικός ανταποκριτής του δικτύου Fox News στην Ουάσιγκτον, Μάικ Εμάνουελ.

Με μια σειρά λαμπερών εκδηλώσεων γιορτάστηκε η 50η επέτειος της ίδρυσης του Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (AHI) στην Ουάσιγκτον. Η οργάνωση είχε δημιουργηθεί το 1974 λίγο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με στόχο να προάγει τη σημασία του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της διεθνούς έννομης τάξης στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Η λαμπερή δεξίωση

Η φετινή επέτειος γιορτάσθηκε με μια δεξίωση στην αμερικανική πρωτεύουσα, στην οποία παραβρέθηκε η ελίτ της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, Αμερικανοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και γνωστοί επιχειρηματίες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για τη μεγάλη τους προσφορά στον ελληνισμό ο ομογενής επιχειρηματίας Άγγελος Κ. Τσακόπουλος, πατέρας της αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια Ελένη Κουναλάκη, καθώς και η διακεκριμένη φιλάνθρωπος Κατερίνα Παπούλια-Σακελλάρη.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο κεντρικός ανταποκριτής του δικτύου Fox News στην Ουάσιγκτον, Μάικ Εμάνουελ.

Πρόεδρος του ΑΗΙ Νίκος Λαρυγγάκης

«Πριν από 50 χρόνια ο Ευγένιος Ρωσσίδης ίδρυσε την AHI για να προωθήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο, στην βάση του κράτους δικαίου, παρέχοντας παράλληλα το όχημα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα να ασκεί κριτική στην κυβέρνησή μας (ΗΠΑ), κάτι που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε».

Ο κ Λαρυγγάκης πρόσθεσε πως «με τα χρόνια, η αποστολή του Ινστιτούτου επεκτάθηκε. Το έργο μας θα συνεχίσει να είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σε θέματα που μας αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος συνεχίζουν να είναι σημαντικές χώρες για την προώθηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ενώ οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές, δεν είναι τώρα η ώρα να εφησυχάζουμε. Πρέπει με αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε να προωθούμε τους στόχους μας.

Και να μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος, χώρα της ΕΕ, συνεχίζει να κατέχεται παράνομα από την Τουρκία, μια χώρα του ΝΑΤΟ, επομένως θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ βρίσκονται παράνομα σε ένα μέλος της ΕΕ, όσο παράλογο και αν ακούγεται αυτό.

Η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί την πολιτική της για τη Γαλάζια Πατρίδα και έχει στραμμένα τα μάτια της τουλάχιστον στο μισό Αιγαίο και πιστεύω ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να επιστρέψει η Τουρκία στις προκλητικές ενέργειες εναντίον της.

Και βεβαίως δεν πρέπει να παραβλέπουμε το θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη και της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής. Αυτά, και πολλά άλλα ζητήματα, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το AHI στα επόμενα 50 χρόνια μας».

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

«Σε αυτή τη σημαντική περίσταση, γιορτάζουμε την αξιόλογη διαδρομή του AHI από την ίδρυσή του το 1974 έως σήμερα, απόδειξη της ακλόνητης αφοσίωσης και ακούραστης υπεράσπισης των θεμάτων του ελληνισμού.

Καθώς αναλογιζόμαστε τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, με σεμνότητα τιμούμε την ανεκτίμητη συνεισφορά ατόμων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των πολύπλευρων ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου».

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

«Η 50η επέτειος του ΑΗΙ συμπίπτει με τη θλιβερή επέτειο της άδικης και παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η οποία αποτέλεσε και τον λόγο ίδρυσης του. Σταθήκατε δίπλα στην Κύπρο τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, επιδιώκοντας πάντα να προασπίσετε το κράτος δικαίου».

Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου «Από την ίδρυση του το ΑΗΙ προωθεί την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο σε ζητήματα που αφορούν στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Και έχει εξελιχθεί – χάρη στην συστηματική δουλειά και την συλλογική προσπάθεια των μελών και του ΔΣ – σε έναν αξιόλογο και δυναμικό φορέα Ελληνοαμερικάνικου διαλόγου που προασπίζει την δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Σήμερα τιμούμε ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου. Καθώς γιορτάζουμε την 50ή επέτειο από την ίδρυση του, το ΑΗΙ συνεχίζει να τιμά την κληρονομιά του Ευγένιου Ρωσσίδη.

Το ΑΗΙ, ένθερμος υποστηρικτής των δίκαιων θεμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου συμβάλλει τόσο στην σύσφιξη των δεσμών φιλίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ όσο και στη διαρκώς διευρυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Η εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, είναι πιο ισχυρή από ποτέ χτισμένη πάνω σε κοινές αξίες».

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης

«Σε αυτή την ειδική περίσταση απευθύνω μήνυμα θερμών χαιρετισμών και συγχαρητηρίων στην ηγεσία και τα μέλη του ΑΗΙ, το οποίο ιδρύθηκε στον απόηχο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 από τον Ευγένιο Ρωσσίδη, με στόχο την επιβολή του κράτους δικαίου.

Μια προσπάθεια που οδήγησε άμεσα στο άνευ προηγουμένου εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας. Έκτοτε, το American Hellenic Institute έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο οργανισμό που προωθεί την εφαρμογή του κράτους δικαίου στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και την ανατολική Μεσόγειο εδώ και 50 χρόνια».

Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης

«Εφέτος αναγνωρίζουμε 50 χρόνια από την ίδρυση του ΑΗΙ. Εκφράζω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για τις συνεχείς προσπάθειές σας να φέρετε τα έθνη μας πιο κοντά και να τιμήσετε προσωπικότητες από την ελληνοαμερικανική κοινότητα που εκφράζουν καλύτερα την αξία του φιλότιμου».

Συναυλία με τον Μάριο Φραγκούλη στο ιστορικό Warner Theater της Ουάσιγκτον

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτου (AHI) διοργάνωσε  μια μεγάλη συναυλία στο ιστορικό Warner Theater της Ουάσιγκτον. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις μοναδικές ερμηνείες του γνωστού τενόρου Μάριο Φραγκούλη, ο οποίος ερμήνευσε κλασσικά κομμάτια του διεθνούς αλλά και του ελληνικού ρεπερτορίου.

Sports in

Φουστέρ: «Η καρδιά μου θα είναι μαζί σας, πάμε Ολυμπιακάρα μου» (pic)

Ο Νταβίντ Φουστέρ έστειλε το δικό του μήνυμα στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024