Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κογκρέσο: Τι περιλαμβάνει το πακέτο των ΗΠΑ προς Ισραήλ και Ουκρανία

Κογκρέσο: Τι περιλαμβάνει το πακέτο των ΗΠΑ προς Ισραήλ και Ουκρανία

Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου δίνει 61 δισ. δολάρια για να βοηθηθεί η Ουκρανία

Μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το πακέτο σε Ισραήλ και Ουκρανία πήρε το «πράσινο φως» από την Γερουσία. Το πολυνομοσχέδιο αυτό πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων με τη μορφή τεσσάρων ξεχωριστών νομοσχεδίων, το προηγούμενο Σάββατο – μήνες αφότου ψηφίστηκε για πρώτη φορά νόμοι πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, η νέα νομοθεσία, η οποία θα πάει τώρα στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την υπογραφή του, περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από προτεραιότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στο Ιράν, της κατάσχεσης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού κράτους και ενός μέτρου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανεθνική απαγόρευση του TikTok.

Πάνω από 60 δισ. δόθηκαν για την Ουκρανία

Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου δίνει 61 δισ. δολάρια για να βοηθηθεί η Ουκρανία και άλλες χώρες της περιοχής που πολεμούν τη Ρωσία – περίπου τα ίδια που περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο νομοσχέδιο της Γερουσίας.

Από τα 60 δισεκατομμύρια, περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την ανανέωση των αμερικανικών όπλων, αποθεμάτων και εγκαταστάσεων και περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρηματοδοτήσουν τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τέλος, θα δοθούν 14 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία ήδη περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο θα βοηθούσαν την Ουκρανία να αγοράσει προηγμένα οπλικά συστήματα και άλλο αμυντικό εξοπλισμό.

Το «ευχαριστώ» του Ζελένσκι προς τις ΗΠΑ

Πακέτο – ανάσα και για το Ισράηλ

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει την παροχή πακέτου 26,4 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του Ισραήλ, διευκρινίζοντας ότι τα κονδύλια προορίζονται για να στηρίξουν «την προσπάθειά του να αμυνθεί έναντι του Ιράν και των πληρεξουσίων του και να αποζημιώσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις», σύμφωνα με περίληψη της νομοθεσίας.

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome και David’s Sling και 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το αμυντικό σύστημα Iron Beam, το οποίο αντιμετωπίζει απειλές από ρουκέτες και όλμους μικρού βεληνεκούς. Θα παρέχει επίσης 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναπλήρωση αμυντικών ειδών και υπηρεσιών που παρέχονται στο Ισραήλ και 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλων ειδών μέσω του Προγράμματος Στρατιωτικής Χρηματοδότησης Εξωτερικού.

Επιπλέον, θα παρέχει πρόσθετη ευελιξία για μεταφορές αμυντικών ειδών στο Ισραήλ από αμερικανικά αποθέματα που βρίσκονται σε άλλες χώρες και θα απαγορεύσει την αποστολή κεφαλαίων στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών, ή UNRWA, η οποία υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και έχει δεχθεί πυρά μετά τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι κάποιοι από το προσωπικό της εμπλέκονται σε επίθεση της Χαμάς.

Περιλαμβάνονται επίσης 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων έκτακτης ανάγκης, των καταλυμάτων και των βασικών υπηρεσιών – σε πληθυσμούς που υποφέρουν από κρίσεις.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο νομοσχέδιο της Γερουσίας, συγκριτικά, θα παρείχε 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων κονδυλίων για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης για να βοηθήσει το Ισραήλ να αποκαταστήσει την εδαφική ασφάλεια και την αποτροπή, και 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Μέσα στο νομοσχέδιο που πέρασε την Τρίτη υπήρχε πακέτο και για το Ισραήλ

Πάνω από 8 δισ. δολάρια θα δοθούν για την ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό

Το πακέτο περιλαμβάνει 8,1 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση των ενεργειών της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Περιλαμβάνει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη υποδομών υποβρυχίων.

Άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερική στρατιωτική χρηματοδότηση για την Ταϊβάν και άλλους βασικούς συμμάχους και 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναπλήρωση αμυντικών ειδών και υπηρεσιών που παρέχονται στην Ταϊβάν και σε περιφερειακούς εταίρους. Το προηγούμενο νομοσχέδιο της Γερουσίας περιείχε πολύ παρόμοιες διατάξεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή.

Πιθανή απαγόρευση του TikTok

Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνεται μία καυτή διάταξη που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή εθνική απαγόρευση του TikTok, της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης με δεσμούς με την Κίνα. Μια προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου για το TikTok πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Μάρτιο.

Συμπεριλαμβάνοντάς το στο πακέτο βοήθειας, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ήλπιζαν να αναγκάσουν τη Γερουσία σε μια γρήγορη ψηφοφορία για ένα μέτρο που οι υποστηρικτές λένε ότι είναι απαραίτητο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Αμερικανών από την κινεζική κυβέρνηση. Οι αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένου του TikTok και μιας σειράς ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο κινδυνεύει να παραβιάσει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας των χρηστών του TikTok.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε την Τρίτη ορίζει ένα χρονικό πλαίσιο εννέα μηνών για την κινεζική μητρική εταιρεία της εφαρμογής, την ByteDance, προκειμένου να πωλήσει την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εάν χάσει την προθεσμία, το TikTok θα απαγορευτεί από τα καταστήματα εφαρμογών των ΗΠΑ.

Η προτεινόμενη προθεσμία είναι μεγαλύτερη από τους περίπου έξι μήνες που θεωρούνταν σε προηγούμενη νομοθεσία. Και θα έδινε στον πρόεδρο τη δυνατότητα να παρατείνει την προθεσμία κατά άλλες 90 ημέρες, εάν διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της πώλησης. Οι αλλαγές φαίνεται να αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών ορισμένων γερουσιαστών ότι η αρχική εξάμηνη προθεσμία μπορεί να ήταν πολύ σύντομη.

Το νομοσχέδιο αυτό δίνει στην εκτελεστική εξουσία την δυνατότητα να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Κυρώσεις ΗΠΑ στο Ιράν

Η νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης αυτό που ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Michael McCaul αποκαλεί «τις πιο ολοκληρωμένες κυρώσεις κατά του Ιράν που έχει ψηφίσει το Κογκρέσο εδώ και χρόνια».

Θα επιβάλει κυρώσεις σε λιμάνια και διυλιστήρια που παραλαμβάνουν και επεξεργάζονται ιρανικό πετρέλαιο και σε οποιονδήποτε εμπλέκεται σε δραστηριότητες που καλύπτονται από το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών για τους πυραύλους στο Ιράν που έληξε πέρυσι ή στην προμήθεια ή πώληση ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Θα περιόριζε επίσης περαιτέρω τις εξαγωγές αγαθών και τεχνολογίας αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν.

Τι γίνεται με τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Επιπλέον, η νομοθεσία εξουσιοδοτεί την εκτελεστική εξουσία να κατάσχει και να μεταφέρει δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στις ΗΠΑ στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να πολεμήσει και να ανοικοδομηθεί. Ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον δήλωσε ότι εξέταζε το μέτρο – γνωστό ως REPO Act – ως έναν τρόπο ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συνεργάζονται επίσης με τους συμμάχους της G7 για να διερευνήσουν τη νέα στρατηγική βοήθειας προς την Ουκρανία, η οποία θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου.

Η συντριπτική πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που δεσμεύτηκαν από την G7 και την ΕΕ βρίσκονται στην κατοχή της ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ κατέχουν μόνο περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν αξιωματούχοι στο CNN.

Σημειώνεται ότι το πακέτο οικονομικής βοήθειας,  θα θέσει υποχρεωτικές κυρώσεις στη Χαμάς, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά και άλλες παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες για προληπτικούς και όχι μόνο λόγους.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: Ο Ολυμπιακός έστειλε την Ελλάδα στην 15η θέση!

Ο Ολυμπιακός έκανε το θαύμα και νίκησε τη Φιορεντίνα στην παράταση του τελικού του Europa Conference League, με συνέπεια να δώσει στην Ελλάδα τους απαραίτητους βαθμούς για να προσπεράσει τη Δανία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024