Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έλον Μασκ: Κόντρα και με την Αυστραλία για τη «λογοκρισία» στο Διαδίκτυο

Έλον Μασκ: Κόντρα και με την Αυστραλία για τη «λογοκρισία» στο Διαδίκτυο

Ο συντηρητικός δισεκατομμυριούχος αρνείται να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση για το μπλοκάρισμα βίντεο με πράξεις βίας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας αποκάλεσε τον Έλον Μασκ  «αλαζόνα δισεκατομμυριούχο» μετά την άρνηση του ιδιοκτήτη του Χ (πρώην Twitter) να κατεβάσει βίντεο φερόμενης τρομοκρατικής επίθεσης στο Σίδνεϊ, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις και τα δικαστήρια δεν μπορούν να ελέγχουν «ολόκληρο το Διαδίκτυο».

Ο Μασκ, ο οποίος αγόρασε την πλατφόρμα το 2022 με δηλωμένο στόχο να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης, ανέβασε meme στο οποίο το Χ παρουσιάζεται ως προστάτης του «ελεύθερου λόγου», ενώ τα άλλα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδίδονται σε «λογικρισία και προπαγάνδα».

Η διαμάχη στην Αυστραλία έρχεται να προστεθεί στην άρνηση του Μασκ να εφαρμόσει δικαστική απόφαση στη Βραζιλία για το μπλοκάρισμα συγκεκριμένων λογαριασμών. Ο Μασκ χαρακτήρισε «αντισυνταγματικό» το αίτημα του ανώτατου δικαστή Αλεχάντρε ντε Μοράες, ο οποίος διενεργεί έρευνα για εκστρατείες fake news επί θητείας του τέως πρωθυπουργού Ζαΐρ Μπολσονάρου, και είναι επίσης επικεφαλής έρευνας για φερόμενη απόπειρα πραξικοπήματος με τον Μπολσονάρου.

Στην Αυστραλία, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο διέταξε την Δευτέρα το Χ να μπλοκάρει προσωρινά αναρτήσεις με βίντεο που δείχνουν έναν επίσκοπο στο Σίδνεϊ να μαχαιρώνεται από έφηβο, ο οποίος κατηγορείται τώρα για τρομοκρατία.

Το Χ υποστήριξε ότι μπλόκαρε τις αναρτήσεις για τους χρήστες εντός Αυστραλίας, όπως ο επίτροπος Ηλεκτρονικής Ασφάλειας της χώρας διαπίστωσε ότι το βίντεο παρέμενε προσβάσιμο από άλλες χώρες και έπρεπε να κατέβει δεδομένου ότι παρουσιάζει πράξεις βίας.

Επιπλέον, ρεπόρτερ του Reuters διαπίστωσε ότι η επίμαχη ανάρτηση ήταν ορατή και στην Αυστραλία.

«Έχει ο πρωθυπουργός την εντύπωση ότι πρέπει να έχει δικαιοδοσία σε όλη τη Γη;» έγραψε ο Μασκ στην πλατφόρμα του, αναφερόμενος στον ηγέτη της Αυστραλίας Άντονι Άλμπανιζ.

«Αν επιτραπεί σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ χώρα να λογοκρίνει περιεχόμενο για ΟΛΕΣ τις χώρες, όπως απαιτεί ο ‘Επίτροπος Ηλεκτρονικής Ασφάλειας’ της Αυστραλίας, τότε τι μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε χώρα από το να ελέγχει ολόκληρο το Διαδίκτυο;» διερωτήθηκε.

Όπως σχολιάζει το Reuters, οι αντιδράσεις του τρίτου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο ανοίγουν νέο μέτωπο στη μάχη ανάμεσα στους γίγαντες της τεχνολογίες και τις κυβερνήσεις και οργανώσεις που ζητούν καλύτερο έλεγχο του παράνομου περιεχομένου.

Τον περασμένο μήνα, αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε αγωγή του Χ κατά του Center for Countering Digital Hate, μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρακολουθεί τον λόγο μίσους στο Διαδίκτυο.

Στην Αυστραλία, ο επίτροπος Ηλεκτρονικής Ασφάλειας είχε επιβάλει πέρυσι πρόστιμο στο Χ, ύψους 610.000 δολαρίων Αυστραλίας, για άρνηση της πλατφόρμας να προσφέρει πληροφορίες για έρευνα σχετικά με την κακοποίηση των ανηλίκων.

Ο πρωθυπουργός Άλμπανιζ αντεπιτέθηκε στον Μασξ διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του «θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσει αυτόν τον αλαζόνα δισεκατομμυριούχο που νομίζει ότι βρίσκεται υπεράνω του νόμου αλλά και υπεράνω της δημοκρατίας».

«Το να πηγαίνει στα δικαστήρια για το δικαίωμα να ανεβάζει βίαιο περιεχόμενο σε μια πλατφόρμα δείχνει πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεται ο κ. Μασκ» δήλωσε στο αυστραλιανό ABC.

Την Τρίτη, η Meta ανέφερε ότι χρησιμοποίησε «εσωτερικά εργαλεία» για να ανιχνεύει και να μπλοκάρει αντίγραφα του βίντεο της επίθεσης στο Facebook και το Instagram.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024