Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: H Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε τον οικισμό Μποχντανίβκα στην ανατολική Ουκρανία

Ουκρανία: H Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε τον οικισμό Μποχντανίβκα στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία ανέφερε πως κατέλαβε περιοχές στην επαρχία του Ντόνετσκ, ενώ ισχυρίζεται πως κατέρριψε ένα MiG-29, κατέστρεψε εργοστάσιο παραγωγής drone και σκότωσε 440 Ουκρανούς στρατιώτες.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τον οικισμό Μποχτανίβκα στην επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του την Κυριακή. Η Ουκρανία μετά την έγκριση του πακέτου στήριξης από τις ΗΠΑ, πιέζει για ψήφιση και αποδέσμευση χρημάτων και οπλισμού.

Συγκεκριμένα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «μονάδες της Στρατιάς του Νότου απελευθέρωσαν πλήρως την Μπογκντάνοβκα (σ.σ. Το ρωσικό όνομα) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (ΛΔΝ), καθώς και απέκρουσαν δύο αντεπιθέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στο Τσάσοφ Γιαρ και το Κρασνόι». Ο έλεγχος της Μποχντανίβκα, που βρίσκεται ακριβώς δυτικά της πόλης Μπαχμούτ, η οποία τελεί υπό ρωσική κατοχή, ήταν αμφίβολος εδώ και αρκετό καιρό.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στην έκθεσή του το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε την Μποχντανίβκα ως ένα από μια σειρά χωριών όπου, όπως είπε, οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν 13 εχθρικές επιθέσεις. Αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή η Ρωσία «βλέπει» χρονικά κοντινή ήττα της Ουκρανίας και των ΗΠΑ.

Μια μάχη στο πεδίο και μια μάχη ανακοινώσεων

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας διέψευσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία είχε καταλάβει όλη την Μποχτανίβκα, ενώ αναγνώρισε ότι είχε χάσει κάποιες θέσεις στο χωριό στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ. Ανεπίσημες ουκρανικές πηγές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η Μποχντανίβκα βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, με βάση βίντεο από το χωριό και την πόλη Τσάσιβ Γιαρ, στα νοτιοδυτικά.

Η Ουκρανία έχει εστιάσει την προσοχή της στην υπεράσπιση του Τσάσοφ Γιαρ, περιγράφοντάς το ως σημαντικό φυλάκιο για να εμποδίσει τους Ρώσους να προχωρήσουν δυτικά μέσω της περιοχής του Ντονέτσκ προς τις πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ. Ο Μαξίμ Ζόριν, διοικητής στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην περιοχή, δήλωσε στην εθνική τηλεόραση την Κυριακή ότι όλες οι θέσεις γύρω από το Τσάσοφ Γιαρ βρίσκονται υπό πλήρη ουκρανικό έλεγχο.

Το Μπαχμούτ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα τον Μάιο του 2023 μετά από μήνες σφοδρών μαχών που ισοπέδωσαν την πόλη. Η ρωσική πλευρά ανέφερε πως οι Ουκρανοί έχασαν «έως και 440 στρατιώτες, τρία αυτοκίνητα και ένα σύστημα αεράμυνας Osa-AKM, ένα όπλο D-20 των 152 χιλιοστών. Σε διάστημα 24 ωρών ένα ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος MiG-29 εξουδετερώθηκε στο αεροδρόμιο Ντνιεπρ, καθώς και ένα φυλάκιο διοίκησης, ένα ραντάρ επιτήρησης και ένα σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος S-300PS. Επιπλέον, καταστράφηκε ένα εργοστάσιο παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ένα ραντάρ επιτήρησης Pelikan,

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024