Τετάρτη 29 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Πού θα διατεθούν επιμέρους τα 95 δισ. δολάρια για Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

ΗΠΑ: Πού θα διατεθούν επιμέρους τα 95 δισ. δολάρια για Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Η χρηματοδότηση πολεμικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν, περνούν μέσα από τα αμερικανικά ταμεία. Πώς μοιράζεται ο λογαριασμός;

Στα 95 δισεκατομύρρια των δαπανών που αναμένεται να περάσουν τις προσεχείς ημέρες από την Γερουσία των ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν, υπάρχει η γενική κατανομή των δαπανών και η ειδική. Έχουμε μια ασφαλή εικόνα και για τα δύο. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα χρήματα καταλήγουν στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ.

Για την Ουκρανία και την αναπλήρωση των αμερικανικών οπλικών αποθεμάτων. Το συνολικό ποσό που παρέχεται στην Ουκρανία για την αγορά όπλων θα είναι 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ουκρανία θα λάβει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας με τη μορφή «διαγραφόμενων δανείων». Περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του Ισραήλ. Περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά θα αφιερώνονταν στην αναπλήρωση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ. Με την Ρωσία να αντιδρά άμεσα.

Σχεδόν 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στη βοήθεια των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού για την αντιμετώπιση της Κίνας. Περισσότερα από 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια θα πήγαιναν για υποδομές και ανάπτυξη υποβρυχίων (βλέπε AUKUS, υποβρύχια ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας και άλλων εναντίον Κίνας), ενώ επιπλέον 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια θα πήγαιναν για την αναπλήρωση των αμερικανικών όπλων που παρέχονται στην Ταϊβάν και σε άλλους περιφερειακούς συμμάχους και ακόμα 2 δισ. δολάρια απευθείας στην Ταϊβάν. Συμπεριλαμβάνονται Stinger και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα.

Το Ισραήλ αφορούν τα 16,9 με 17 δισ. δολάρια του πακέτου βοήθειας.

Η ειδική κατανομή δαπανών

Για να υπάρχει όσο το δυνατόν ακριβέστερη περιγραφή, τα νομοσχέδια προβλέπουν 60,84 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανανέωση των αμερικανικών όπλων, αποθεμάτων και εγκαταστάσεων, 16,9 -17 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ  και 8,12 δισεκατομμύρια δολάρια για τον Ινδο-Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν. Μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια βγαίνει το ποσό των 95+ δισεκατομυρρίων δολαρίων.

Περίπου 5,2 δισ. δολάρια θα δοθούν για την αναπλήρωση και επέκταση του συστήματος πυραυλικής και πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ (Iron Dome και Davis’s Sling 4 δισ. δολάρια και Iron Beam 1,2 δισ. δολάρια), 3,5 δισ. δολάρια για την αγορά προηγμένων οπλικών συστημάτων, 1 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της παραγωγής όπλων, 4,4 δισ. δολάρια για άλλες προμήθειες και υπηρεσίες προς το Ισραήλ. Υπάρχουν επίσης περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σχετικά με την Ουκρανία 23 δισ. δολάρια θα δοθούν για την ανανέωση των όπλων, των αποθεμάτων και των εγκαταστάσεων των ΗΠΑ, 14 δισ. δολάρια για την Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια στην Ουκρανία, ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα υπό την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που βοηθά στην εκπαίδευση του στρατού της Ουκρανίας και παρέχει εξοπλισμό και συμβουλευτικές πρωτοβουλίες. Περισσότερα από 15 δισ. δολάρια θα χρηματοδοτήσουν τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή, θα ενισχύσουν τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού και θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ Κιέβου και Ουάσινγκτον στον τομέα των πληροφοριών. Περίπου, 8 δισ. δολάρια σε μη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για την πληρωμή μισθών. Τέλος, 1,6 δισ. δολάρια θα δωθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Πολλά από τα χρήματα για την Ουκρανία, θα γυρίσουν άμεσα στο στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ.

Χρήσιμες παρατηρήσεις

Άλλα 9,2 δισ αφορούν ανθρωπιστική βοήθεια στο Ισραήλ, τη Γάζα, την Δυτική Όχθη, την Ουκρανία, το Σουδάν και άλλες εμπόλεμες ζώνες, τα οποία τεχνηέντως παρουσιάζονται πως όλα αφορούν την Παλαιστίνη. Από αυτά εξαιρείται η UNRWA η κύρια υπηρεσία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στα Παλαιστινιακά εδάφη. Περίπου 400 εκάτ. δολάρια θα δοθούν «για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού» σε διάφορες ΜΚΟ.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανακοινωθέντων τελικών ποσών και των ειδικών ποσών που εμφανίζονται. Τα ποσά ανά χώρα και η ανθρωπιστική βοήθεια έχουν άθροισμα 95 δισ. δολάρια. Κάποια επιμέρους προγράμματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα εκτενώς.

Ξεχωριστά, το πακέτο περιλαμβάνει προτάσεις που επιτρέπουν στις ΗΠΑ να κατάσχουν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και διατάξεις που προβλέπουν ότι ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς εφαρμογής βίντεο TikTok με έδρα την Κίνα θα πουλήσει τη συμμετοχή του εντός ενός έτους ή θα αντιμετωπίσει απαγόρευση από τις ΗΠΑ.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού: Πάνοπλος στον τελικό του Europa Conference League (pic)

Χωρίς προβλήματα ο Ολυμπιακός στον τελικό του Europa Conference League με την Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 29 Μαϊου 2024