Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπορεί το Pornhub να γίνει ποτέ ηθικό;

Μπορεί το Pornhub να γίνει ποτέ ηθικό;

Ο κακόφημος ιστότοπος του διαδικτύου ήταν μολυσμένος με σεξουαλικά εγκλήματα. Τώρα, ένας δικηγόρος και πρώην ραβίνος υποστηρίζει ότι προσπαθεί να τον επαναπροσδιορίσει ως «ασφαλή χώρο».

«Προέρχομαι από μια μεγάλη εβραϊκή οικογένεια. Έχω περάσει μερικές θορυβώδης εβραϊκές γιορτές του Πάσχα … αλλά αυτό που έχουμε κοινό, ως βιομηχανία, είναι αυτή η θεμελιώδης πεποίθηση ότι έχουμε το δικαίωμα να υπάρχουμε», λέει.

«Έτσι, όταν οι άνθρωποι παραπονιούνται για το πορνό, είναι σαν να κοιτάζουν στον καθρέφτη, να είναι δυστυχισμένοι [και να λένε], «Πρέπει να σπάσω αυτόν τον καθρέφτη»

Ο Friedman δεν αναφέρεται στον αντισημιτισμό, αλλά στην πορνογραφία. Εξάλλου, αυτά ήταν λόγια του στην κεντρική ομιλία του σε ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια πορνογραφίας στον κόσμο: το σόου XBIZ.

Το ακροατήριο όταν τον άκουσε άρχισε εμφανώς να χαλαρώνει, με τα κεφάλια τους να γνέφουν συγκαταβατικά.

«Ποιος θέλει να το δει αυτό»

Πέρυσι, ο Friedman, 38 ετών, υπήρξε συνιδρυτής μιας εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων για την αγορά της MindGeek, της μητρικής εταιρείας του Pornhub, ενός από τους μεγαλύτερους ιστότοπους ροής πορνό και ψυχαγωγίας στον κόσμο. Παραβρέθηκε στο XBIZ για να συστηθεί σε ένα σκεπτικιστικό κοινό, του οποίου ο βιοπορισμός είχε αρχικά καταστραφεί από τις δωρεάν προσφορές περιεχομένου του ιστότοπου.

Σε ένα δελτίο τύπου της 25ης Ιανουαρίου, το NCOSE δήλωσε ότι παρά τη νέα ιδιοκτησία, το Pornhub «είναι πιθανό να εξακολουθεί να είναι μολυσμένο με βίντεο από βιασμούς, sex trafficking και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών»

Μετά την εναρκτήρια ομιλία του, όταν ρωτήθηκε αν σκόπευε να παρευρεθεί στο πάρτι Wonderland του συνεδρίου με θέμα τα εσώρουχα, απάντησε όχι. «Ποιος θέλει να το δει αυτό», δήλωσε στην Washington Post.

Ο Friedman, ένας δικηγόρος που έχει επίσης εκπαιδευτεί ως ραβίνος, είναι το αναπάντεχο πρόσωπο πίσω από το Pornhub, το οποίο προσφέρει δωρεάν, συνήθως μικρής διάρκειας, βίντεο ενηλίκων ταξινομημένα με βάση το περιεχόμενο σε 130 εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

«Φρικτό αντισημιτισμό»

Το Pornhub είναι εξαιρετικά δημοφιλές και μονοπώλιο- καθώς και ένας από τους πιο βαλλόμενους ιστότοπους του διαδικτύου. Ήταν ένας από τους πρώτους ιστότοπους «tube» ενηλίκων, όπως το YouTube, όπου ο καθένας μπορούσε να ανεβάζει βίντεο, με αποτέλεσμα ένας ιστότοπος να βρίθει από παιδικό πορνό, βιασμούς και sex trafficking. Η εταιρεία αντιμετωπίζει αντιδράσεις από όλες τις γωνίες: πολιτειακούς νομοθέτες, διεθνείς κυβερνήσεις, ομάδες κατά της εμπορίας ανθρώπων, εταιρείες πιστωτικών καρτών και την ίδια τη βιομηχανία ψυχαγωγίας ενηλίκων.

Η εταιρεία ήταν τόσο αντιπαθής που το σπίτι του προηγούμενου ιδιοκτήτη της κάηκε. Ο Friedman δήλωσε ότι έχει λάβει απειλές θανάτου και ότι ο ίδιος και τα τρία παιδιά του έχουν υποστεί «φρικτό αντισημιτισμό».

Και έτσι ο Friedman θέλει να αναμορφώσει το Pornhub, όπως είπε, σχεδιάζοντας να αμείβει τους καλλιτέχνες πιο δίκαια, να κρατήσει το μη συναινετικό υλικό μακριά από τον ιστότοπο και να ελέγχει τα στούντιο και τους καλλιτέχνες πιο διεξοδικά.

«Δεν έχουν κρυφά μεγάλα θησαυροφυλάκια γεμάτα όπλα»

Το πρόσφατο δελτίο Τύπου της εταιρείας μιλάει για «βασικές αξίες συναίνεσης» και την περιγράφει ως «έναν ασφαλή χώρο για επαληθευμένους δημιουργούς περιεχομένου». Διαφημίζει επίσης την «υποστηρικτική συνεργασία» της με ένα εθνικό δίκτυο κοινωνικής δικαιοσύνης για τους εργαζόμενους στο σεξ. Οι επικριτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο άλλο … προϊόν όπου το χάσμα μεταξύ της ιδιωτικής κατανάλωσης και της δημόσιας κριτικής είναι τόσο ευρύ», δήλωσε ο Friedman στην The Post. «Οι άνθρωποι που δεν τους αρέσουν τα όπλα, δεν έχουν κρυφά μεγάλα θησαυροφυλάκια γεμάτα όπλα».

Το πορνό έχει καταγγελθεί ως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, με τους νόμους για την επαλήθευση της ηλικίας, οι οποίοι υποτίθεται ότι εμποδίζουν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακό πορνό, να σαρώνουν τις ΗΠΑ.

Οκτώ πολιτείες απαιτούν τώρα κάποια μορφή επίσημης ταυτότητας, όπως άδεια οδήγησης, ή εμπορικά διαθέσιμες πληροφορίες, όπως δεδομένα υποθηκών, για την πρόσβαση σε διαδικτυακό πορνό- πέντε ακόμη έχουν ψηφίσει παρόμοιους νόμους που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025- και σε τουλάχιστον 16 πολιτείες εκκρεμούν νομοσχέδια που απαιτούν ταυτότητα.

Το νομοθετικό σώμα του Τέξας ψήφισε ακόμη και νόμο που απαιτεί από τις ιστοσελίδες πορνό να περιλαμβάνουν μια αμφιλεγόμενη προειδοποίηση ότι «η πορνογραφία είναι δυνητικά βιολογικά εθιστική» και «αποδεδειγμένα βλάπτει την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου».

«Η πορνογραφία είναι ένας καθρέφτης»

Το Pornhub έχει αντιδράσει κατά των νόμων αυτών. Η εταιρεία μήνυσε τη πολιτεία του Τέξας, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος της πολιτείας για την επαλήθευση της ηλικίας ήταν αντισυνταγματικός. Τον Μάρτιο, ένας δικαστής έκρινε ότι ο νόμος μπορεί να ισχύσει, αλλά ακύρωσε την απαίτηση προειδοποίησης. Τώρα, η εταιρεία μπλοκάρει την πρόσβαση στο Pornhub στο Τέξας, όπως κάνει και στη Βιρτζίνια, τη Μοντάνα, τη Βόρεια Καρολίνα, το Αρκάνσας, τη Γιούτα και το Μισισιπή.

Ένας από τους πιο ένθερμους αντιπάλους του Pornhub είναι το National Center on Sexual Exploitation (NCOSE), πρώην Morality in Media. Σε ένα δελτίο τύπου της 25ης Ιανουαρίου, το NCOSE δήλωσε ότι παρά τη νέα ιδιοκτησία, το Pornhub «είναι πιθανό να εξακολουθεί να είναι μολυσμένο με βίντεο από βιασμούς, sex trafficking και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών».

Η NCOSE είναι συνυπεύθυνη σε δύο αγωγές κατά της μητρικής εταιρείας του Pornhub (που κατατέθηκαν πριν η Friedman αγοράσει τη MindGeek), μαζί με μια γυναίκα που είχαν αναρτηθεί στον ιστότοπο βίντεο με σεξουαλική κακοποίησή της ως παιδί. Μια άλλη ομάδα, η θρησκευτική οργάνωση κατά του πορνό Exodus Cry, δημιούργησε το TraffickingHub, έναν ιστότοπο και μια εκστρατεία με στόχο το κλείσιμο του Pornhub, υποστηρίζοντας ότι ο ιστότοπος κερδίζει από την κακοποίηση παιδιών και το trafficking.

Για τον Friedman, το πορνό δεν είναι το πρόβλημα. Απλώς αφαιρεί τις κοινωνικές αβρότητες για να φανερώσει την ανθρώπινη πραγματικότητα. «Η πορνογραφία είναι ένας καθρέφτης και αντανακλά την κοινωνική πραγματικότητα πάνω στον εαυτό της», είπε. «Έτσι, όταν οι άνθρωποι παραπονιούνται για το πορνό, είναι σαν να κοιτάζουν στον καθρέφτη, να είναι δυστυχισμένοι [και να λένε], «Πρέπει να σπάσω αυτόν τον καθρέφτη».

Πηγή: Washington Post | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Hajime Sorayama | PornHub

Sports in

Ο Κλοπ μίλησε για το μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα!

Τι είπε ο Γιούργκεν Κλοπ για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024